Udostępnij
Skomentuj

Płyta indukcyjna, elektryczna czy gazowa? Która najlepsza?

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów płyt do gotowania. Sprawdź, która zda egzamin w Twojej kuchni.

Poszukiwanie płyty do gotowania zawsze utrudnia fakt, że na rynku są dostępne odmienne jej rodzaje. Możesz zainstalować w domu typową indukcję, płytę indukcyjną na gaz, a także wariant elektryczny. Wszystkie z wymienionych urządzeń mają wady i zalety, lecz nawet z mankamentami każde sprawdza się dobrze na co dzień.

Płyta indukcyjna, gazowa czy elektryczna? Jakie są różnice?

Aby dokonać właściwego wyboru, trzeba znać najważniejsze różnice między nimi i porównać ich charakterystyki ze swoimi oczekiwaniami. Dopiero wtedy będziesz mógł kupić do swojej kuchni sprzęt, który sprosta Twoim wymaganiom — w prezentowanym poradniku znajdziesz przydatne informacje dotyczące tego tematu.

Czym konkretnie odznaczają się zatem poszczególne wersje? Na początek koszty — dla szerokiego grona osób, prawdopodobnie również dla Ciebie, stanowią one przecież niezwykle istotną kwestię. Niska cena to główny atut płyty indukcyjnej z gazem, czyli opcji wykorzystywanej powszechnie od wielu lat. W jej przypadku nie musisz martwić się dużym wydatkiem w sklepie i sporym obciążeniem finansowym w trakcie eksploatacji. Krótko mówiąc, kuchnię gazową z płytą indukcyjną należy niewątpliwie uznać za lidera, jeśli chodzi o ekonomiczność.

W tym aspekcie modele elektryczne i indukcyjne nieco odstają. Myśląc o zakupie jednego z nich, spodziewaj się, że za nowy egzemplarz zapłacisz trochę więcej. Który wariant jest tańszy — kuchnia elektryczna czy indukcyjna? Zdecydowanie ten pierwszy, ponieważ drugi wyróżnia się wysokim stopniem zaawansowania technologicznego i innowacyjnymi funkcjami. Jeżeli brać pod uwagę użytkowanie, nowocześniejsze urządzenie gwarantuje w dłuższej perspektywie zauważalne oszczędności.

W kontekście cech związanych z samym działaniem i szeroko rozumianym komfortem trzeba położyć akcent przede wszystkim na czas przygotowywania posiłków, łatwość obsługi i utrzymania czystości, bezpieczeństwo oraz podatność na usterki. Najwolniej rozgrzewa się kuchenka gazowa — indukcyjna lub elektryczna płyta daje Ci możliwość szybszego przyrządzania ulubionych potraw. Świetnie w odniesieniu do prędkości egzamin zdaje wersja indukcyjna — temperatura pól wzrasta w niej naprawdę błyskawicznie.

Pod kątem ergonomiczności też nie ma ona równych sobie — zachwyca bowiem wygodą użytkowania. Tego typu sprzęt producenci wyposażają często w dotykowy panel sterujący pozbawiony fizycznych przycisków czy pokręteł pojawiających się nierzadko w indukcji gazowej i niekiedy w elektrycznej. Gdy chcesz włączyć urządzenie, zmienić temperaturę albo ustawić czas pracy, przesuwasz tylko palcem po wyznaczonym fragmencie powierzchni szkła.

Warto pamiętać jeszcze, że płyty indukcyjne gazowe do zabudowy wymagają odpowiedniego połączenia z butlą lub główną instalacją. Poza tym nie obejdzie się bez czynnej wentylacji oraz komina — w pozostałych opcjach nie musisz nadzwyczajnie dbać o wspomniane elementy. Potrzebujesz jedynie dodatkowego przewodu zasilającego i wszystko będzie gotowe do działania. Model gazowy odznacza się więc bardzo małym komfortem, nieco większym płyta elektryczna, a indukcyjna zdecydowanie przewyższa obie starsze wersje.

Jeśli zależy Ci mocno na utrzymywaniu czystości i zastanawiasz się, czy lepiej kupić urządzenie na gaz czy indukcję, wybierz ten drugi rodzaj. W jego przypadku na ścianach i płytkach nie osadzają się opary z tłuszczu — przynajmniej nie w ogromnym stopniu — co podczas korzystania z modelu na gaz ma miejsce praktycznie nieustannie. Trudniej wtedy zachować porządek w kuchni i sprawić, żeby sprzęt wyglądał jak nowy po wielu latach użytkowania. Pośrednim rozwiązaniem jest płyta elektryczna — też nietrudno ją zabrudzić, ale plamy usuniesz natychmiastowo.

Za najbezpieczniejszą z prezentowanych opcji trzeba uznać nowoczesną indukcję z zaawansowaną technologią, dzięki której prawdopodobieństwo poparzenia sprowadzono do minimum. W tej kwestii indukcja gazowa oraz elektryczna zapewniają mniejszy spokój. Zdrowiu, a nawet życiu wyjątkowo mocno zagraża wariant gazowy, ponieważ oprócz możliwości narażenia skóry na działanie wysokiej temperatury zachodzi również ryzyko wystąpienia nieszczelności w instalacji.

Polecane płyty indukcyjne

Porównanie parametrów płyt do zabudowy

W pierwszej kolejności sprawdź koniecznie wymiary poszczególnych opcji dostępnych w sklepach, aby upewnić się, że bez problemu zmieścisz dany egzemplarz w swojej kuchni. Jeżeli szukasz modelu łatwego do zabudowy, wybierz płytę elektryczną lub indukcyjną — nie wymagają one dodatkowej, skomplikowanej instalacji. W przypadku wariantu gazowego najlepiej już na etapie wznoszenia domu pomyśleć o przyłączeniu do sieci gazowej, a jeśli nie ma takiej opcji – znaleźć miejsce na umieszczenie butli, co zwłaszcza w małej kuchni może być trochę problematyczne.

Co wyróżnia płyty indukcyjne?

Płyty indukcyjne cechuje przede wszystkim bardzo krótki czas przygotowywania posiłków, prostota utrzymania porządku, a także bezpieczeństwo i niskie koszty eksploatacji. Pod tymi względami wspomniany sprzęt każdej marki — obojętnie, czy masz do czynienia chociażby z płytą indukcyjną Bosch czy płytą indukcyjną Amica — okazuje się niezaprzeczalnie najlepszy na rynku. Stąd duże wzrosty popularności tego urządzenia kuchennego w ostatnich latach. Trend nie zwalnia, a zatem w nadchodzących miesiącach należy spodziewać się dalszego nasilenia zainteresowania ze strony konsumentów.

Zalety posiadania płyty gazowej

Jeśli chodzi o płytę indukcyjną gazową, cena stanowi jej ogromny atut. Co prawda w dłuższej perspektywie prawdopodobnie wydasz więcej niż w przypadku innych opcji — w blokach dokucza ponadto zależność od dostawcy gazu. Zachowasz jednak trochę oszczędności w zakresie poboru energii elektrycznej — ogółem nie powinieneś narzekać na wydatki.

Poza tym indukcja gazowa charakteryzuje się niewielką podatnością na awarie – częściej spotkasz w płytach indukcyjnych i elektrycznych wyposażonych w wiele elektronicznych komponentów – dzięki czemu raczej ominą Cię częste wizyty specjalistów od napraw. Ciekawe modele to między innymi dowolna płyta gazowa Teka lub płyta gazowa Beko — nie zawodzą na co dzień.

Polecane płyty gazowe

Czy warto wybrać płytę elektryczną?

I tak, i nie — porównaj jej atrybuty ze swoimi oczekiwaniami. Dopiero to pozwoli Ci stwierdzić, czy płyta elektryczna Amica albo jakakolwiek dostępna na rynku sprawdzi się w Twoim domu. Przy zakupie mocniej obciąży ona Twój budżet niż płyta gazowa, ale nadal będzie tańsza od płyty indukcyjnej. W rankingach dotyczących czasu grzania plasuje się pomiędzy dwoma pozostałymi rozwiązaniami.

Nie musisz wydawać pieniędzy na specjalne naczynia, ponieważ wystarczą zwykłe, które na pewno posiadasz. Oprócz tego wariant elektryczny zazwyczaj ma na wyposażeniu sporo przydatnych funkcji wspierających użytkownika w trakcie przygotowywania potraw. Do wyboru są opcje żeliwne z wystającymi polami oraz ceramiczne z płaską powierzchnią.

Minusem płyty elektrycznej jest duże ryzyko poparzenia przez dotknięcie powierzchni, która jeszcze jakiś czas po zakończeniu gotowania pozostaje nagrzana. Jeśli więc niepokoisz się o bezpieczeństwo swoje i członków rodziny, zwłaszcza małych dzieci, lepszym wyborem będzie płyta indukcyjna. W tej kwestii należy jednak pamiętać, że indukcji nie mogą używać osoby z rozrusznikiem serca.

Wiesz już wszystko, co najistotniejsze, jeśli chodzi o porównanie płyt indukcyjnych, elektrycznych i gazowych. Poznałeś kluczowe różnice i właściwości wpływające na atrakcyjność poszczególnych wersji. Kierując się zawartymi w powyższym poradniku wskazówkami, bez problemu powinieneś kupić odpowiedni sprzęt do swojej kuchni.

Dostępnych na rynku modeli od sprawdzonych producentów znajdziesz bardzo dużo, więc spokojnie wyszukasz urządzenie idealne dla Ciebie. Ciekawe propozycje znanych firm wypatrzysz w ofercie sklepu Morele. Na stronie internetowej przeczytasz też opinie innych konsumentów mogące pomóc podjąć właściwą decyzję.

Udostępnij
5,0
5 ocen
4 komentarzy
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (3)

mamy zamiar kupic gazowa znowu , albo indukcyjna wlaciwie wszystko przemawia za indukcja problem taki jaka bedzie roznica w oplatach za prad gdzie teraz placimy miesiecznie 110 zloty
Jestem na etapie wyboru kuchni do nowego mieszkania. Rachunki za prąd mnie tak nie przerażają, bo podobno kuchenki te są tanie w użyciu. Przeraża mnie cena garnków do tej kuchni.
Gaz zawsze był natańszy i będzie natańszy.
Indukcja na dłuższą metę się bardziej opłaca. Kupiłem Philipiaka . A garnki praktycznie każde teraz pasują :D
Specjalista Morele | 18:56
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.