Udostępnij
Skomentuj

Blacha do pieczenia – jak wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Duże blachy do pieczenia mają szereg różnorodnych zastosowań i przydają się niemal w każdej kuchni. Jak wybrać blachę do pieczenia i na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Jak używać blachy do pieczenia?

Blacha do pieczenia może przydać się do wielu różnych działań. Jest to, oczywiście, naczynie do pieczenia i użytkowania w piekarniku. Duża blacha do pieczenia może posłużyć do:

  • Pieczenia dużych ciast – czasami zachodzi potrzeba upieczenia naprawdę dużej porcji ciasta. Zamiast dzielić je na kilka mniejszych blaszek, warto upiec jedno ciasto, które wypełni całą blachę.
  • Wypieku chlebów i drożdżówek – bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia można przyrządzać wszelkie wypieki drożdżowe.
  • Pieczenia pizzy – duża blacha do piekarnika świetnie się sprawdza podczas pieczenia pizzy, której można wówczas nadać prostokątny kształt.
  • Podtrzymywania mniejszych blaszek i naczyń żaroodpornych – duża blacha do piekarnika może posłużyć za półkę/podporę pod mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne na czas pieczenia.

Rodzaje blach do pieczenia

Oferta blach do pieczenia ciasta jest szeroka i mocno zróżnicowana. Oto najpopularniejsze rodzaje blaszek na ciasto:

  • Duża blacha do piekarnika – to blacha, którą wsuwa się bezpośrednio do piekarnika i można użytkować ją na wiele sposobów. Jest duża, wytrzymała i solidnie wykonana. Można piec bezpośrednio na niej lub ustawić na niej mniejsze naczynie.
  • Mniejsze blachy o klasycznych kształtach (prostokątne i keksówki) – najpopularniejsze rodzaje blach do pieczenia ciasta. Najczęściej są prostokątne i mają rant o średniej wysokości. Są również modele płytsze, jak również głębokie blachy do pieczenia, które pomieszczą wielowarstwowe ciasto.
  • Blachy do pieczenia z dodatkowymi funkcjami – niektóre blachy do pieczenia mogą posiadać odpinany rant lub wyjmowane dno. Ciekawą opcją jest blacha do pieczenia bez jednego boku oraz blacha do pieczenia z wyjmowanym dnem.

Jaką blachę do pieczenia wybrać?

Oferta blach do pieczenia potrafi zaskoczyć różnorodnością i liczbą dostępnych wariantów. By wybrać odpowiednią blachę do ciasta, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii:

  • Format oraz rozmiar blachy – za najpopularniejsze i dość uniwersalne można uznać blachy prostokątne. Można kupić zarówno egzemplarze na tyle duże, by umieszczać je bezpośrednio w piekarniku (na prowadnicach lub w szynach), jak również mniejsze.
  • Głębokość – głęboka blacha do pieczenia doskonale sprawdzi się podczas pieczenia wysokich ciast oraz produktów, które puszczają sok. Płytkie blachy są idealne do wypieku płaskich ciasteczek.
  • Materiał wykonania – blachy do pieczenia mogą być wykonane z aluminium lub stali nierdzewnej. Blacha do pieczenia aluminiowa jest lekka i niedroga, ale też niezbyt trwała. Blacha do pieczenia emaliowana to zdecydowanie lepszy wybór, a szczególnie, jeśli jest wykonana z emaliowanej stali.
  • Marka – warto sięgać po blachy i blaszki znanych i cenionych producentów, którzy oferują produkty odpowiednio wysokiej jakości.
  • Cena – ile kosztuje blacha do pieczenia? To zależy od jej wielkości, jakości, materiału wykonania oraz marki, ale nie są to przesadnie wygórowane kwoty. Blachę dobrej jakości można kupić już za nieco ponad 20 złotych.

Jak czyścić, konserwować i przechowywać blachę do pieczenia?

Blachy do pieczenia, szczególnie te najtańsze, mogą szybko się niszczyć, rysować i rdzewieć. By temu przeciwdziałać, należy odpowiednio się z nimi obchodzić.

  • Co zrobić z nową blachą do pieczenia? Niektórzy są zdania, że porządne blachy emaliowane nie wymagają żadnych działań po zakupie. Inni są zdania, że każdą blachę warto od razu nasmarować masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 120-140 stopni na piętnaście minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i ostudzić blaszkę. Nie należy jej później myć. Takie działanie ma zapobiec rdzewieniu blaszki.
  • Jak usuwać przypalone resztki z blachy? Nawet solidne nasmarowanie blaszki lub zastosowanie grubego papieru do pieczenia może nie wystarczyć i na blaszce mogą pozostać przypalone resztki ciasta, nadzienia, owoców lub warzyw. Tym, czego nie należy wówczas robić, jest szorowanie i zdzieranie owych resztek na sucho. Blaszkę należy ostudzić i namoczyć, a wówczas o wiele łatwiej doczyścimy ją bez szorowania i rysowania jej powierzchni.
  • Czy blachy do pieczenia można myć w zmywarce? Generalnie lepiej myć blaszki w zlewie i to dość delikatnie, ale niektóre blaszki lepszej jakości mogą mieć na tyle wytrzymałą powłokę, że mycie w zmywarce im nie zaszkodzi. Warto przestrzegać zaleceń producenta w tym zakresie i jeśli jasno określa on, że blaszka może być myta w zmywarce, to można z tej możliwości korzystać.

Blacha do pieczenia to elementarne wyposażenie kuchni i piekarnika. Warto wybrać ją starannie, by była jak najlepiej dopasowana do potrzeb i oczekiwań użytkownika.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)