Udostępnij
Skomentuj

Cedzak-co to jest? Jaki durszlak wybrać?

Kuchnia musi być przede wszystkim praktyczna. Aby było to możliwe, powinny znajdować się w niej wszelkie niezbędne przybory. Nie może w niej zabraknąć cedzaka. Jaki model sprawdzi się najlepiej?

Na co zwrócić uwagę kupując cedzak?

Cedzak kuchenny, lub inaczej mówiąc durszlak, to naczynie, które musi się znaleźć w każdej kuchni. Dzięki niemu odcedzanie makaronu, kasz i ryżu czy też płukanie warzyw i owoców będzie prostą czynnością. Chociaż wydawać by się mogło, iż cedzaki to naczynia jak każde inne, na rynku coraz częściej można spotkać fantazyjne kształty. Nietypowe formy niezwykle intrygująco się prezentują, sprawiając, że kuchnia jest nie tylko praktyczna, ale również designersko wyposażona.

Wybierając cedzak, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na materiał, z którego został wykonany. Wśród najpopularniejszych rozwiązań wymienić można:

  • cedzak metalowy – to klasyczna odmiana cedzaka. Jego zaletą jest wysoka wytrzymałość oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie wysokich i niskich temperatur. Swym wyglądem zwykle przypomina podziurkowaną miskę. Wśród jego wad wymienia się jednak to, iż może przemycać do żywności charakterystyczny posmak,
  • cedzak ze stali nierdzewnej – odznacza się tymi samymi walorami użytkowymi co cedzak metalowy. Jest zatem wytrzymały i odporny na uszkodzenia i zróżnicowane temperatury. Ma jednak jedną przewagę nad cedzakiem metalowym. Nie przemyca do żywności jakiegokolwiek posmaku. Co więcej, jest łatwy w czyszczeniu. Z tych względów cieszy się dużą popularnością,
  • cedzak plastikowy – to chętnie wybierany produkt, głównie z uwagi na swoją niską cenę. Wśród jego atutów wymienia się przede wszystkim niebywałą lekkość. Jest jednak bardzie podatny na uszkodzenia mechaniczne. Co więcej, kiepskiej jakości plastikowe cedzaki mogą odkształcać się pod wpływem ciepła.

    Zaletą produktów tego typu jest natomiast ich niebywała różnorodność. Na rynku z łatwością znajdziemy plastikowe cedzaki o rozmaitych kolorach i kształtach. Mogą zatem stanowić niepowtarzalną ozdobę kuchni,

  • cedzak silikonowy – wykonany jest ze specjalnego tworzywa, dzięki temu cechuje się on odpornością na wysokie i niskie temperatury. Bardzo trudno go również uszkodzić. Jest to bowiem produkt nietłukliwy. Charakteryzuje się także wysoką elastycznością, przez co jest łatwy w przechowywaniu. Niektóre cedzaki silikonowe zostały wyposażone w specjalne nieprzywierające powłoki, co czyni je jeszcze praktyczniejszym rozwiązaniem.

Coraz częściej na rynku pojawiają się cedzaki wyposażone w nóżki, dzięki którym naczynia te odznaczają się większą stabilnością i wytrzymałością. Bez problemu możemy je postawić na blacie czy też w zlewie.

Decydując się na zakup cedzaka kuchennego, warto zwrócić uwagę na jego przeznaczenie. Większość dostępnych na rynku durszlaków to naczynia uniwersalne, które można wykorzystać na różne sposoby – do płukania owoców, odcedzania kasz czy też mycia warzyw.

Uniwersalny durszlak z powodzeniem może służyć jako cedzak do makaronu, chociaż na rynku znajdziemy produkty dedykowane tej grupie produktów spożywczych. Zwykle są one wyposażone w długą rączkę, ułatwiającą operowanie pełnym narzędziem.

W ofercie rynkowej znajdziemy również durszlaki specjalistyczne. Zalicza się do nich między innymi cedzak do mleka. Na tle innych naczyń tego typu wyróżnia się lejkowatym kształtem. Zwykle również wyposażony jest w wymienne wkłady. Najczęściej wykonuje się go z aluminium lub plastiku, co gwarantuje odpowiednią wytrzymałość.

Nieco innym rozwiązaniem jest cedzak gastronomiczny. Ma on identyczną konstrukcję co tradycyjne modele durszlaków spotykane w domach, jednak jest większy, dzięki czemu pozwala na mycie lub odcedzanie większej ilości produktów spożywczych.

Wybierając cedzak do kuchni, zwróćmy uwagę na jego kształt. Tradycyjne modele są okrągłe. Na rynku nie brakuje jednak produktów, które wyróżniają się bardziej fantazyjnymi kształtami. Znajdziemy bowiem i cedzaki prostokątne, i trójkątne, i w kształcie owoców. Ciekawą opcją są durszlaki składane. Ich zaletą jest to, iż po złożeniu zajmują niewiele miejsca, co sprawia, że łatwo się je przechowuje.

Podsumowując, na rynku znajdziemy szereg różnorodnych cedzaków kuchennych. Różnią się one między sobą materiałem, z jakiego zostały wykonane, wielkością oraz kształtem. Dzięki tak szerokiemu asortymentowi na pewno wybierzemy rozwiązanie, które będzie dopasowane do naszych potrzeb i preferencji.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)