Udostępnij
Skomentuj

Chlebak plastikowy – jak wybrać? Jak czyścić chlebak plastikowy?

Chlebaki plastikowe należą do jednych z najtańszych modeli pojemników do przechowywania pieczywa. Czy warto kupić chlebak plastikowy? Jak dbać o jego czystość?

Nowoczesne chlebaki z plastiku w niczym nie przypominają modeli rodem z PRL-u, które nie tylko wyglądały kiczowato, ale również nie należały do funkcjonalnych rozwiązań. Dzisiejsze chlebaki plastikowe zachwycają niebanalnym wzornictwem, a dzięki sprytnym systemom wentylacyjnym są praktyczne, przewiewne i chronią pieczywo pod pleśnieniem. Modele plastikowe są również łatwe do utrzymania w czystości. Jak dbać o tego typu chlebaki? W czym są one lepsze od innych rozwiązań?

Chlebak z plastiku – zalety i wady

Chlebaki plastikowe produkowane są najczęściej z wysokiej jakości tworzywa bakelitowego – niepalnego, nietopliwego i nierozpuszczalnego. Niektóre modele wyposażone są dodatkowo w elementy drewniane oraz stalowe, np. uchwyty i nóżki wykonane ze stali nierdzewnej. Chlebaki składają się z dwóch części – nieruchomej podstawy oraz ruchomej pokrywy. Nowoczesne chlebaki plastikowe zamiast tradycyjnej unoszonej lub odsuwanej osłony wyposażone są w drewniane – zazwyczaj bambusowe dekle, które jednocześnie pełnią funkcję deski do krojenia. Chlebaki z plastiku posiadają mnóstwo zalet, nie są to jednak rozwiązania pozbawione wad. Przed podjęciem decyzji o zakupie plastikowego pojemnika na pieczywo warto zapoznać się z najważniejszymi cechami tego rozwiązania. Poniżej przedstawiamy zestawienie jego zalet i wad.

Zalety i wady chlebaków kuchennych plastikowych

ZALETY

  • dostępne jako modele o różnych kształtach, wielkościach, wzorach, kolorach oraz stylistyce,
  • łatwe do utrzymania w czystości – można je myć pod bieżącą wodą, a także z użyciem detergentów,
  • są odporne na wilgoć,
  • nie chłoną zapachów, nie odbarwiają się,
  • są lekkie i tanie,
  • odporne na zarysowania, a wykonane z wysokiej jakości tworzywa sztucznego również na uszkodzenia mechaniczne,
  • wyposażone w otwory zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, przez co chleb pozostaje dłużej świeży i nie psuje się.

WADY

  • modele wykonane ze słabej jakości tworzywa sztucznego nie prezentują się zbyt estetycznie, nie są też odporne na uszkodzenia mechaniczne,
  • chlebaki plastikowe bez systemu wentylacji nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza.

Jaki chlebak plastikowy kupić?

Chlebak powinien swoim designem pasować do stylistyki kuchni. Modele plastikowe dostępne są w różnych wzorach, kolorach i kształtach, dlatego doskonale wpisują się w większość aranżacji. Chlebaki plastikowe białe i czarne, retro i nowoczesne, duże i małe. Wybór wśród tego typu rozwiązań jest naprawdę spory!

Na uwagę zasługują szczególnie chlebaki plastikowe białe. Dostępne są one jako modele nowoczesne – z bambusową podstawą i metalowymi uchwytami, a także bardziej tradycyjne rozwiązania z odsuwaną przeźroczystą osłoną. Chlebaki plastikowe białe są delikatne, subtelne i doskonale pasują do wnętrz rustykalnych, minimalistycznych, a także nowoczesnych.

W pomieszczeniach rustykalnych oraz vintage idealnie prezentować będzie się również chlebak plastikowy brązowy, stylizowany na stare PRL-owskie modele. Konstrukcje w kształcie chleba lub stylowego prostokątnego pojemnika postawione na blacie kuchennym – poza funkcją praktyczną, będą również designerską ozdobą wnętrza. Poszukując dodatków do kuchni, które nieco ożywią pomieszczenie i nadadzą mu kolorów, warto przeglądnąć ofertę chlebaków plastikowych zielonych, czerwonych, niebieskich lub żółtych. Tego typu dodatki pasują przede wszystkim do jasnych – białych lub szarych kuchni. Najlepiej, jeśli zestawione zostaną z innymi elementami w takiej samej kolorystyce – czajnikiem, pojemnikami na przyprawy i zioła oraz przyborami kuchennymi.

Na co zwrócić uwagę kupując chlebak plastikowy?

Podczas zakupu chlebaków kuchennych plastikowych oprócz ich wyglądu należy wziąć pod uwagę również inne aspekty. Czym kierować się wybierając chlebak z plastiku do swojej kuchni?

  1. Wielkość chlebaka. Należy dostosować ją przede wszystkim do liczby domowników oraz ilości spożywanego przez nich pieczywa. Wiadomo, że bułki i chleb nie należą do produktów, które kupuje się na zapas, więc chlebak powinien umożliwiać przechowywanie pieczywa w ilości potrzebnej do przygotowania śniadania oraz kolacji dla wszystkich osób zamieszkujących dom. Chlebak plastikowy mały mieszczący pół bochenka chleba lub cztery bułki jest wystarczającym rozwiązaniem dla singla albo pary. Nie sprawdzi się on z kolei w mieszkaniu rodzin z kilkorgiem dzieci. W tym przypadku warto wyposażyć kuchnię w chlebak plastikowy duży o długości nawet 50 cm i szerokości 25 cm.
  2. Kształt chlebaka. Nowoczesne chlebaki plastikowe dostępne są jako modele prostokątne, półokrągłe lub okrągłe – ruchome lub ze zdejmowaną pokrywką. Wybór pomiędzy kształtem i sposobem zamykania uzależniony jest od własnych preferencji i potrzeb.
  3. Dodatkowe funkcjonalności. Niektóre modele chlebaków z plastiku wyposażone są w bambusowe pokrywki, które z powodzeniem zastąpią deskę do krojenia. Bambusowe deski nie chłoną one wody, są twarde, wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania.
  4. System wentylacji. Plastik nie przepuszcza powietrza, dlatego chlebaki z niego wykonane muszą posiadać specjalne otwory umożliwiające jego swobodny przepływ. W przeciwnym wypadku pieczywo będzie się szybko psuło. Podczas zakupu chlebaka z plastiku należy upewnić się, że został on wyposażony w system wentylacji i sprawdzić wielkość otworów.
  5. Jakość wykonania chlebaka. Ma zasadnicze znaczenie dla jego żywotności. Chlebak musi być solidny i wytrzymały, wyprodukowany z wysokiej jakości tworzywa. Ruchome części nie mogą skrzypieć ani trzeszczeć, a pokrywa powinna idealnie pasować do podstawy.

Chlebak plastikowy – jak czyścić?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że w chlebakach gromadzi się sporo bakterii, roztoczy i innych drobnoustrojów. Wymagają one regularnego czyszczenia, które nie powinno ograniczać się do przecierania chlebaka ręcznikiem papierowym. Chlebaki plastikowe w przeciwieństwie do modeli z drewna można myć pod bieżącą wodą, a także używać do ich czyszczenia detergentów przeznaczonymi do sprzątania powierzchni mających styczność z żywnością. Bakterie, kurz oraz roztocza można usunąć, stosując także stary, sprawdzony sposób, czyli wodę z octem.

 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)