Udostępnij
Skomentuj

Czy metalowy chlebak jest zdrowy? Jaki wybrać?

Chlebaki metalowe dostępne są w wielu wariantach. To solidne i wytrzymałe konstrukcje, które doskonale prezentują się w kuchni. Czy warto kupić chlebak metalowy?

Chlebaki metalowe łączą w sobie atrakcyjny wygląd, odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz wilgoć, a także niewielką wagę. To rozwiązania pasujące do większości kuchni. Modele utrzymane w naturalnej kolorystyce doskonale wpisują się w aranżacje nowoczesne, z kolei chlebaki malowane na dowolny kolor z łatwością można dobrać do wnętrz klasycznych, skandynawskich i innych. Tym, co również zachęca do zakupu chlebaka metalowego, jest jego niska cena. Już za kilkadziesiąt złotych można kupić funkcjonalny pojemnik stalowy do przechowywania pieczywa. Jaki model chlebaka metalowego wybrać do swojej kuchni? Na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu?

Chlebak metalowy – czy warto go kupić?

Chlebaki metalowe produkowane są zazwyczaj z wytrzymałej i solidnej stali nierdzewnej. Jest to materiał, który nie zapewnia odpowiedniej cyrkulacji powietrza niezbędnej podczas przechowywania pieczywa. Chleb oraz bułki zamknięte w nieprzewiewnym pojemniku pleśnieją i psują się, dlatego tak często pojawia się pytanie – „Czy metalowy chlebak jest zdrowy?”. Już wyjaśniamy wszelkie wątpliwości.

Większość dostępnych w ofertach producentów modeli chlebaków stalowych wyposażona jest w specjalne otwory – dziurki lub żaluzje, które umożliwiają cyrkulację powietrza, dzięki czemu pieczywo na długo pozostaje świeże. Chlebaki metalowe z otworami są tak samo funkcjonalne, jak choćby modele drewniane. Warto również wspomnieć, iż tego typu naczynia są łatwe do utrzymania w czystości – można je myć pod bieżącą wodą lub różnego rodzaju detergentami przeznaczonymi do powierzchni mających styczność z żywnością.

Warto wiedzieć

Chlebaki należy regularnie czyścić – co najmniej raz na tydzień, ze względu na gromadzące się w nich bakterie, grzyby, kurz i roztocza. Chlebaki metalowe można myć pod bieżącą wodą, a także używać płynu do naczyń i innych detergentów przeznaczonych do powierzchni mających styczność z żywnością.

Chlebak metalowy czy drewniany – co lepsze?

Chlebaki różnią się między sobą wielkością, wyglądem, jakością wykonania, dodatkowymi funkcjonalnościami, a także materiałem, z jakiego zostały wyprodukowane. Biorąc pod uwagę ostatni element, wyróżnia się chlebaki drewniane, metalowe, ceramiczne, plastikowe, a także bambusowe. Dwa najczęściej wybierane rozwiązania to chlebak drewniany oraz chlebak metalowy. Który z nich jest lepszy? Przygotowaliśmy zestawienie najważniejszych cech obu rozwiązań.

Chlebak metalowy

  • dostępny w wielu kształtach, kolorach i wzorach – wykończony może być na mat, półmat lub połysk,
  • często wyposażony w bambusową pokrywkę, która może pełnić funkcję deski do krojenia,
  • doskonale prezentuje się w różnego rodzaju wnętrzach,
  • odpowiednio pielęgnowany jest odporne na korozję – w przypadku mycia zbyt silnymi detergentami może po pewnym czasie zacząć rdzewieć,
  • odporny na uszkodzenia mechaniczne,
  • trwały, solidny i lekki,
  • łatwy do utrzymania w czystości – można go myć różnego rodzaju detergentami,
  • nie odbarwia się i nie chłonie zapachów pieczywa,
  • tani,
  • reaguje na zmiany temperatury w kuchni – nie można ustawić go blisko kuchenki, gdyż spowoduje zmianę temperatury pieczywa na wysoką, co z kolei wpłynie niekorzystnie na smak bułek i chleba,
  • modele bez specjalnych otworów nie są przewiewne, przechowywany w nich chleb może szybko spleśnieć.

Chlebak drewniany

  • doskonale prezentuje się w każdym wnętrzu,
  • wykonany z naturalnego materiału, jakim jest drewno,
  • dostępny w różnych wariantach – kolorach i wzorach,
  • nie zmienia temperatury pieczywa,
  • zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, przez co pieczywo nie pleśnieje i długo zachowuje świeżość,
  • tani,
  • solidny i wytrzymały,
  • odporny na uszkodzenia mechaniczne,
  • trudny do utrzymania w czystości – nie można go myć ani pod bieżącą wodą, ani detergentami,
  • pochłania wilgoć, zapachy i kolory.

Jaki chlebak metalowy wybrać? Polecane modele

Chlebaki metalowe pozostawione mogą być w naturalnej kolorystyce stali lub malowane na dowolny kolor, dzięki czemu łatwo kupić model wpisujący się w aranżacje każdego wnętrza. Dostępne rozwiązania różnią się nie tylko kolorystyką, ale i stylistyką. Modele postarzane i przecierane jak chlebak metalowy retro, pasują do pomieszczeń nawiązujących do lat 70. i 80. XX w. Doskonale sprawdzą się również w kuchniach prowansalskich oraz shabby chic.

Modelem, który będzie pasował do większości aranżacji, jest chlebak metalowy czarny. Dostępny jako prostokątne pojemne naczynie, a także owalny pojemnik w kształcie chleba wyposażony w krótkie metalowe nóżki. Wśród tego typu rozwiązań spotkać można również modele z drewnianą przykrywką, która pełni funkcję wytrzymałej deski do krojenia.

Na uwagę zasługują również chlebak metalowy szary, chlebak metalowy srebrny oraz chlebak metalowy czerwony. Pierwszy z wymienionych to rozwiązanie idealne do wnętrz skandynawskich, minimalistycznych, a ozdobnie postarzany sprawdzi się również w pomieszczeniach prowansalskich. Chlebak metalowy srebrny dzięki swojemu oryginalnemu designowi postawić można w kuchniach glamour oraz high-tech. Z kolei chlebak metalowy czerwony stanowi doskonały dodatek, który ożywi wnętrza monochromatyczne. Zestawiony z czajnikiem oraz słoiczkami i pudełkami w takiej samej stylistyce, wprowadzi do wnętrza nieco świeżości i koloru.

Jak pomalować metalowy chlebak?

Metalowe chlebaki, podobnie jak i pojemniki drewniane można z łatwością odnowić lub po prostu zmienić ich wygląd, gdy się znudzą. Do tego celu należy użyć specjalnych farb z atestem, przeznaczonych do powierzchni mających styczność z żywnością. Przed przystąpieniem do malowania chlebaka metalowego trzeba go dokładnie oczyścić. W przypadku metali farba utrzymuje się na powierzchni wyłącznie dzięki przyczepności podłoża. Z chlebaka należy usunąć starą farbę i inne elementy, tak aby pozostał sam metal. Po usunięciu resztek zanieczyszczeń można przystąpić do malowania i ozdabiana chlebaka zgodnie z własnymi upodobaniami.

 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)