Udostępnij
Skomentuj

Deska kuchenna - jak wybrać? Jaka deska do krojenia najlepsza?

Deska do krojenia jest podstawowym elementem wyposażenia kuchni. Bez niej nie uda się przygotować nawet najprostszej potrawy, ale też nie jest tak, że każda deska będzie dobra. Jeśli wierzyć ekspertom, w kuchni powinny znaleźć się co najmniej trzy deski do krojenia, ale to i tak niewiele, jeśli wziąć pod uwagę, że często zastępują one także podstawki pod gorące naczynia lub stanowią element dekoracji.

Deska do krojenia drewniana

To najbardziej klasyczna propozycja – wygodna, estetyczna, ale czy zawsze najlepsza? Wiele zależy od tego, z jakiego drewna i w jaki sposób jest przygotowana deska.

  • Naturalne drewno (szczególnie zawierające duże ilości garbników, a więc na przykład dębowe) ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, więc deska wykonana z takiego materiału jest bardzo higieniczna, o ile oczywiście jest regularnie czyszczona.
  • Nawet olejowane drewno nie staje się zupełnie odporne na wilgoć, a ta, przenikając w głębsze warstwy drewna może doprowadzić nie tylko do jego uszkodzenia i pęknięcia deski, ale także do niekontrolowanego namnażania się bakterii, które następnie będą przedostawały się do przygotowywanego jedzenia.
  • Nawet deska do krojenia dębowa, jest zdecydowanie bardziej miękka niż noże, co oznacza, że nie tępi podstawowych przyborów kuchennych, a w połączeniu ze ścieralnością drewna, której efektem jest szybkie zasklepianie drobnych nacięć, wydaje się to idealnym wyborem dla osób często używających deski do krojenia.
  • Deski drewniane znakomicie sprawdzają się przy krojeniu produktów suchych, na przykład pieczywa. Wymagają częstego czyszczenia, przy czym nie należy ich myć w zmywarce. Stąd też nie są zalecane np. do krojenia mięsa, natomiast w przypadku ryb należy założyć, że ich zapach na dłużej wbuduje się w strukturę drewna, również dając niepożądany efekt.
  • Deski kuchenne drewniane mają jeszcze jedną istotną zaletę: są nią niekwestionowane walory estetyczne. Gruba deska do krojenia z grawerem może być nawet znakomitą pamiątką z wakacji, choć pod względem funkcjonalnym już miejsca na nią w kuchni nie będzie.

Deska do krojenia bambusowa

Choć w sklepach deski bambusowe zwykle leżą tuż obok drewnianych, to poza estetyką nie łączy ich prawie nic. Deski bambusowe powstają z silnie sprasowanych traw (bambus, mimo swojej imponującej wysokości, jest bliskim krewnym traw rosnących w trawnikach) – to właśnie prasowanie sprawia, że deska bambusowa jest bardzo wytrzymała, dwa razy twardsza od desek bukowych, a jednocześnie prawie wcale nie nasiąka wodą.

  • Deski do krojenia z bambusa nie powinny być myte w zmywarce. Wprawdzie po jednorazowym zmywaniu nic im się nie stanie, ale każdy kontakt z dużą ilością wody osłabia strukturę wewnętrzną bambusa i sprawia, że deska jest mniej odporna na uszkodzenia.
  • Mimo bardzo dużej twardości bambus nadal nie jest twardy jak stal, co oznacza, że jednocześnie trudno go uszkodzić nożem, ale już zupełnie niemożliwe jest uszkodzenie ostrza, a więc noże będą tępiły się na bambusie stosunkowo powoli.
  • Sam bambus nie ma właściwości bakteriobójczych, ale ciasno ubite włókna nie wpuszczają wilgoci i nie tworzą korzystnego mikrosiedliska dla bakterii, więc deski tego typu są dość higieniczne.
  • Deski bambusowe to doskonały wybór dla osób, które chcą być EKO. Zbiory bambusa można powtarzać 3-10 razy częściej niż zbiory drewna, a sama deska jest całkowicie przyjazna środowisku i nie zawiera żadnych uszlachetniaczy. Wyjątkiem może być olej, ale ten także jest najczęściej organiczny.

Deska do krojenia plastikowa

deska

Deska do krojenia z tworzywa nie wygląda nawet w połowie tak dobrze, jak z drewna, jednak zastanawiając się nad tym, jaka deska do krojenia, drewniana czy plastikowa, będzie lepsza w danej sytuacji, należy wziąć pod uwagę kilka cech tworzyw sztucznych.

  • Są materiałem bardzo higienicznym – nie sprzyjają kolonizacji bakteryjnej i są całkowicie odporne na szorowanie. Można je również myć w zmywarce i z dodatkiem zdecydowanie silniejszych detergentów o działaniu bakteriobójczym.
  • Tworzywa sztuczne są miękkie, ale w przeciwieństwie do drewna się nie zasklepiają. Efektem jest bardzo szybka utrata estetycznego wyglądu. Zdecydowanie nie są to deski, które mogłyby stać się wizytówką kuchni albo ważnym elementem jej aranżacji.
  • Większość tworzyw sztucznych (dopóki deski plastikowe nie są zanadto porysowana) nie zatrzymuje przykrych zapachów, więc poleca się je do krojenia silnie aromatycznych ziół lub ryb – zwykle taką deskę do krojenia używa się tylko do przygotowania jednego typu składników.

Deska do krojenia szklana lub ceramiczna

deska do krojenia

Ceramiczne deski do krojenia są spotykane dość rzadko i zwykle wykończone są tak estetycznie, że pełnią przede wszystkim funkcje dekoracyjne, natomiast szklane – też często bardzo atrakcyjnie wyglądające – znacznie częściej są w pełni funkcjonalnymi elementami wyposażenia kuchni.

  • Deski do krojenia szklane są maksymalnie higieniczne – odporne na działanie nawet bardzo silnych detergentów, możliwe do mycia w zmywarce (z wyjątkiem niektórych dekorowanych specjalną folią po spodniej stronie), nie tworzą sprzyjającego siedliska dla bakterii.
  • Absolutnie nie przyjmują obcych zapachów, więc są polecane szczególnie do przygotowywania dań z ryb.
  • Materiał użyty do ich wykonania jest bardzo twardy, nierzadko (w przypadku desek szklanych) chropowaty, a to przyspiesza proces tępienia noży. Nie zaleca się stosowania na deskach szklanych noży ceramicznych i z powłoką ceramiczna, ponieważ mogą się łatwo wyszczerbić.
  • Problematyczna jest śliskość materiału, z którego wykonuje się ten typ desek. Zdecydowanie łatwiej na nich o wypadek, dlatego mimo atrakcyjnego wyglądu wielu znawców tematu i praktyków kuchni nie jest przekonanych do używania desek szklanych, szczególnie jeśli posiłek jest przygotowywany w pośpiechu.

Jaką deskę wybrać - podsumowanie

Deski do krojenia wybiera się według bardzo różnych kryteriów: poza materiałem może to być wielkość (choć jedna deska do krojenia duża przydaje się w każdej kuchni, ale i małe są bardzo wygodne), sposób wykończenia, dodatkowy rowek zapobiegający spływaniu płynów z deski – to wszystko ma znaczenie, ale biorąc pod uwagę ilość czynności wykonywanych w kuchni raczej mało prawdopodobne jest, żeby udało się znaleźć jedną deskę, która świetnie nada się do wszystkiego. O wiele łatwiej będzie kupić 2 lub 3 o nieco innych właściwościach użytkowych. Warto przy tym zwrócić uwagę również na producenta – w przypadku desek profesjonalnych deska do krojenia Fiskars jest często wybieraną opcją, natomiast nie brakuje osób, które większym zaufaniem darzą deski do krojenia drewniane nieopatrzone nawet żadnym logo producenta, jeśli tylko jakość wykonania jest wysoka.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)