Udostępnij
Skomentuj

Dodatki do kuchni - jak dobierać? Jakie najlepsze?

Kuchnia to dość specyficzne miejsce, jeśli chodzi o możliwości dekoracji. Podstawowym kryterium oceny jakości projektu kuchni jest zawsze funkcjonalność zastosowanych rozwiązań, natomiast dodatki, które odgrywają wyłącznie estetyczną rolę rzadko są poszukiwane. Z drugiej jednak strony, każdy chce swojej kuchni nadać indywidualny charakter, dbając o to, żeby była ona czymś więcej, niż tylko miejscem przygotowywania posiłków.

Funkcja czy estetyka

Planując zakup dodatków do kuchni, trzeba ustalić własny punkt równowagi między dekoracyjnością a funkcjonalnością. Najprostsza zasada mówi, że im mniejsza kuchnia, tym bardziej trzeba się skupić na funkcji, natomiast w większych pomieszczeniach można sobie pozwolić na ustawienie kilku bibelotów, które będą używane rzadko lub zgoła wcale, aczkolwiek od tej zasady – jak zawsze przy projektowaniu wnętrz – można ustalić dowolną ilość wyjątków.

Materiały

Wybierając dodatki do kuchni zwraca się uwagę na materiały. Muszą one dobrze znosić podwyższoną temperaturę i dużą wilgotność, dlatego według wielu poradników dekoratorskich, drewno nie jest zalecanym materiałem. Nie oznacza to jednak, że należy je wykluczyć – w wielu stylach, w tym w popularnym stylu prowansalskim oraz skandynawskim, drewno jest podstawowym materiałem wykorzystywanym we wnętrzach.

  • Stal szlachetna, aluminium, mosiądz: metale o różnej odporności na korozję i zarysowania. Są optycznie zimne i sprawiają wrażenie sterylnie czystych (stal dodatkowo wykazuje delikatne działanie bakteriostatyczne). Są to materiały łatwe do utrzymania w czystości i trwałe.
  • Ceramika: bardzo klasyczny materiał, który jest zupełnie odporny na wilgoć i łatwy do utrzymania w czystości. Jedyny problem polega na tym, że jest to tworzywo kruche – wystarczy jeden nieostrożny ruch, żeby uszkodzić dany element.
  • Drewno: choć czasem mówi się, że ze względu na wrażliwośc na wilgoć nie nadaje się ono do kuchni, to w praktyce często znakomicie się sprawdza. Nie jest to jednak materiał, który łatwo można wyczyścić, chyba że jest uprzednio pokryte warstwą lakieru. Najczęściej jednak stosuje się surowe drewno, ponieważ ma ono specyficzny urok. W stylu prowansalskim, korzystającym głównie z ciemnych gatunków drewna, używa się także dodatków w wersji ekonomicznej, wykonanych z drewna iglastego, ale bejcowanego na ciemniejszy odcień.
  • Szkło: szkło ma te same wady i zalety, co ceramika: jest to wprawdzie materiał odporny na wilgoć, ale niestety wrażliwy na uszkodzenia mechaniczne. Często jednak nie jest to wielką przeszkodą, ponieważ walory estetyczne są tak duże, że opłaca się zaryzykować.
  • Tworzywa sztuczne: w zasadzie nie są szczególnie ozdobne, za to nie są też wrażliwe na wilgoć. W zależności od wykorzystanego rodzaju tworzywa mogą być bardziej lub mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne, jednak co do zasady jest je łatwo zarysować, a nieco trudniej ubić. Wiele tworzyw sztucznych jest ponadto wrażliwych na wysoką temperaturę i to nie tylko w tym sensie, że stopią się, dotknięte rozgrzanym nożem, ale w czasie ekspozycji w kuchni po prostu po pewnym czasie zżółkną i skruszeją, tracą walory użytkowe i estetyczne.
  • Bambus i materiału drewnopochodne oraz wiklina: w różnym stopniu dekoracyjne i różniące się między sobą odpornością na wilgoć. Ich wspólną cechą jest pewna dekoracyjna elastyczność: z tych materiałów produkuje się dziś najróżniejsze elementy wyposażenia wnętrz o różnych funkcjach. Zasadniczo każdy z tych materiałów prędzej czy później ulegnie niszczącemu działaniu wilgoci, dlatego takie dodatki stoją zwykle na uboczu, ale ich walory estetyczne mogą być bardzo wysokie.

Porady: dobór dodatków do różnych typów kuchni

Każda kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju, ale jest zaledwie kilka szablonów projektowych, które były lub są wykorzystywane. Ich analiza może pomóc w doborze idealnych dodatków.

  • Kuchnie ślepe i z niewielkimi oknami. Ten schemat powtarzany był dość często w przeszłości – dziś to już raczej rzadko używany model. Ich wspólną cechą jest rażący niedobór światła słonecznego, więc dodatki w pewnym sensie muszą to nadrobić. Używa się jasnych wykończeń, a więc i jasne dodatki będą jak najbardziej na miejscu.
  • Małe kuchnie z dużą ilością światła. Z konieczności w wielu nowych budynkach kuchnie nie są przesadnie duże, ale na szczęście wpada do nich więcej światła dziennego. W takich miejscach można sobie pozwolić na nieco większe i bardziej wyraziste dodatki.
  • Przestronne kuchnie z wyspą albo aneksy kuchenne. Jeśli nie ma wyraźnej granicy między poszczególnymi strefami funkcjonalnymi kuchni albo nawet między dwoma pomieszczeniami, dodatki należy dobierać w taki sposób, aby zapewniały spójność estetyczną całej przestrzeni. Rzadko więc będą to odważne, designerskie projekty, a znacznie częściej uniwersalne, klasyczne akcesoria.

Klucz kolorystyczny i według stylów

Style i kolorystyka także mogą wyznaczać właściwy kierunek przy zakupach dodatków do kuchni. Nie da się oczywiście omówić wszystkich wariantów, ale z powodzeniem można przeanalizować kilka najpopularniejszych modeli dekoracyjnych.

  • Jakie dodatki do białej kuchni? Tutaj najczęściej wybiera się albo dodatki i akcesoria białe, co jednak może sprowadzać monotonię, albo wręcz przeciwnie – akcesoria w żywych, jaskrawych kolorach lub w czerni, co na pewno pozwoli na uzyskanie niebanalnego efektu, ale wymaga ostrożności przy planowaniu, żeby cała stylizacja nie stała się jarmarczna.
  • Jakie dodatki do szarej kuchni? Jeśli cała kuchnia urządzona jest w jednym odcieniu, to można posłużyć się kluczem z łazienek białych i albo zastosować dopasowane dodatki, albo skontrastować całość ożywczym akcentem. Jeśli jednak odcieni szarości już jest sporo, najczęściej bezpieczniej będzie trzymać się uniwersalnej kolorystyki, czyli albo dodatków metalicznych, albo białych lub czarnych.
  • Jakie dodatki do brązowej kuchni? Ponieważ najczęściej odcień dominujący jest ciemny, warto sięgnąć po dodatki jaśniejsze, które przełamią monotonię i zapewnią tak pożądaną różnorodność. Warto zadbać o to, aby dodatki nie były ciemniejsze niż odcień dominujący, ponieważ wtedy cała stylizacja stanie się nieco przytłaczająca.
  • Jakie dodatki do kuchni wenge, jakie dodatki do kuchni waniliowej? Te dwa kolory znakomicie się uzupełniają: do kuchni wenge warto zainwestować w dodatki waniliowe, a do waniliowej – wenge. W obu przypadkach może pojawić się problem z określeniem w sposób absolutnie pewny, jaki kolor kryje się za tymi określeniami, ale generalnie zasada jest taka, aby zastosować kontrastowe, ale niezbyt krzykliwe dodatki.
  • Jakie dodatki do kuchni w stylu angielskim? Styl angielski jest stylem klasycznym, a więc prostym pod względem funkcji, niemniej jednak wyszukanym stylistycznie. Dominującym materiałem powinna być ceramika, ewentualnie niektóre dodatki metalowe, natomiast kolor nie powinien być przesadnie krzykliwy – poza tym można wybierać praktycznie dowolnie.
  • Jakie dodatki do kuchni biało-czarnej? W takich przypadkach wybór jest dość prosty, ponieważ nie pozostaje już nic, jak tylko wybór dodatków białych, czarnych lub nierdzewnych albo aluminiowych. Wyjątkiem może być sytuacja, w której jeden z podstawowych kolorów dominuje w sposób absolutny, np. białe są wszystkie meble i wykończenia, a blaty i zlewozmywak czarne – wtedy można pokusić się o odważniejszą aranżację, ale nie zawsze jest to dobre rozwiązanie.
  • Dodatki do kuchni prowansalskiej. Te muszą być przede wszystkim naturalne: ceramika, szkło, ciepłe w barwie metale, takie jak mosiądz czy brąz, a przede wszystkim drewno spełnią swoje zadanie. Należy unikać stosowania tworzyw sztucznych i dodatków przesadnie dekoracyjnych, ponieważ łamią one zasadę decorum stylu.
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)