Udostępnij
Skomentuj

Dziadek do orzechów – jak wybrać? Który najlepszy?

Dziadek do orzechów to przydatne i funkcjonalne narzędzie kuchenne, które umożliwia łatwe i wygodne rozłupywanie orzechów. Jaki model wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Dziadek do orzechów – co to takiego?

Dziadek do orzechów to przyrząd kuchenny, który służy do rozłupywania orzechów (głównie laskowych oraz włoskich). Jego nazwa nie jest przypadkowa, ale pochodzi od wyjątkowo ozdobnych przyrządów do orzechów, które mają kształt figurek. Ich popularną formą były właśnie figurki dziadków. Ich działanie było, z resztą, dość ciekawe, gdyż orzechy umieszczało się w ustach postaci i rozłupywało je przy pomocy dźwigni na plecach figurki. Dziadki do orzechów wciąż można kupić w tak ozdobnej i ciekawej wersji, ale też w wielu nowoczesnych, minimalistycznych i kompaktowych wariantach.

Jak działa dziadek do orzechów?

Działanie dziadka do orzechów polega na zgniataniu i rozłupywaniu orzechów, co umożliwia dostanie się do ich zawartości. W zależności od użytkowanego modelu dziadka do orzechów, działanie tego przyrządu może być nieco inne:

  • Dziadki do orzechów w formie dźwigni wymagają użycia siły. Zgniatanie i rozłupywanie orzechów będzie skuteczne, o ile wystarczająco mocno ściśniemy przyrząd.
  • Dziadki do orzechów w formie figurek wymagają siły, ale nieco mniej – by zgnieść orzech, należy pociągnąć za wajchę, co jest nieco łatwiejsze niż dociskanie ramion w przyrządzie dźwigniowym.
  • Dziadki do orzechów wyposażone w śrubę są rozłupywane pod wpływem dokręcania owej śruby. Działanie tego typu także wymaga nieco siły, ale nie jest tak trudne, jak dociskanie ramion w przyrządzie dźwigniowym.

Jakie są rodzaje dziadków do orzechów?

Asortyment przyrządów tego typu jest szeroki i różnorodny. W sprzedaży można znaleźć:

  • Dziadki do orzechów dźwigniowe – orzech umieszcza się pomiędzy ramionami dźwigni, w wyżłobionym miejscu, a następnie zaciska się ramiona dźwigni i w ten sposób zgniata się skorupkę orzecha. Rozłupywanie orzechów tym przyrządem wymaga siły. Orzech może nam się wysmyknąć z przyrządu.
  • Dziadki do orzechów ze śrubą – mogą mieć różnorodny kształt z okrągłym zagłębieniem na orzechy, do którego wkręca się szeroką śrubę (płasko zakończoną), która dociska orzech do ścianki lub podłoża tak mocno, że w końcu powoduje rozłupanie skorupki.
  • Dziadki do orzechów w formie figurek – klasyczne dziadki do orzechów w formie różnorodnych postaci (najczęściej starców lub żołnierzy). Orzechy umieszcza się w ustach figurki i dociska je przy pomocy specjalnej wajchy.
  • Dziadki do orzechów elektryczne – nowoczesny i łatwy w obsłudze wariant tego przyrządu. Nie wymaga użycia siły. Wariant elektryczny ma, na ogół, kształt stożka. Stożkowy dziadek do orzechów jest wygodny w użytkowaniu.
  • Otwieracz do orzechów - innowacyjne narzędzie kuchenne stworzone przez Jima Hannona-Tana umożliwia otwieranie orzechów bez koniecznośći zgniatania całości skorupy. Wystarczy wbić go między dwie połówki skorupy i przekręcić.

Dziadek do orzechów – jak wybrać?

Oferta narzędzi tego typu jest szeroka i zróżnicowana. By być zadowolonym z zakupu, warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych kryteriów:

  • Rodzaj dziadka do orzechów – jeśli cenimy wygodę i nie przepadamy za ręcznym rozłupywaniem orzechów, warto wybrać wariant elektryczny, a jeśli stawiamy na ciekawy design, możemy sięgnąć po dziadka do orzechów w formie figurki.
  • Materiał wykonania – do najpopularniejszych rozwiązań należy dziadek do orzechów metalowy oraz dziadek do orzechów drewniany.
  • Design – dziadek do orzechów może być ozdobą kuchni lub niezauważalnym, neutralnym przedmiotem. W sprzedaży można znaleźć całą gamę dziadków do orzechów w różnych kształtach i kolorach, w formie grzybka, stożkowej, a nawet w kształcie drewnianych figurek.
  • Marka – warto wybierać akcesoria kuchenne znanych i cenionych marek, które słusznie uchodzą za godne zaufania.
  • Cena – dziadek do orzechów nie musi kosztować wiele. Najdroższe są wersje elektryczne oraz rozwiązania designerskie.

Dziadek do orzechów – czy warto?

Jeśli tylko zdarza nam się jadać orzechy, to możemy kupować je w całości, w skorupkach, gdyż można będzie dłużej zachować ich świeżość i rozłupać je dopiero wówczas, gdy będzie taka potrzeba. To wygodna opcja także dla tych osób, które mają własne drzewa orzechowe lub krzewy leszczyny – wówczas posiadanie dziadka do orzechów jest koniecznością, by móc spożytkować zebrane smakołyki.

Udostępnij
5,0
4 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)