Udostępnij
Skomentuj

Etażerka-co to jest? Do czego służy?

Dla wszystkich którym zależy na efektownym zaprezentowaniu domowych wypieków, owoców lub innych produktów żywnościowych z pomocą przyjść może kilkupiętrowa etażerka. Dodatki tego typu często same prezentują się bardzo dobrze i stanowią interesującą ozdobę wnętrza, tym bardziej wzbudzającą ciekawość jeżeli na kolejnych piętrach rozmieszczone są budzące apetyt desery lub owoce.

Wybierając etażerkę możemy szukać czegoś co będzie nawiązywać do zastawy, dzbanków i pater lub zdecydować się na dodatek, który zwróci uwagę na siebie kontrastem w stosunku do reszty. Warto zastanowić się nad optymalnymi wymiarami etażerki, kluczowa są:

  • powierzchnia największej dolnej patery
  • ilość pater
  • wysokość całej etażerki.

Budowa większości etażerek oparta jest na solidnej często wykonanej z efektownej stali nierdzewnej, drewna lub tworzywa kolumnie opartej na solidnej podstawie. Na kolumnie osadzone są patery, zaczynając od największej i kończąc na najmniejszej na samej górze. Taki układ pozwala na łatwy dostęp do każdego z poziomów oraz eksponuje produkty na każdej z pater.

Etażerka na owoce

Świeże, kolorowe owoce rozłożone na przyjemnej dla oka etażerce składającej się z kilku pater mogą być ozdobą każdego wnętrza. Poza tym to całkiem wygodny sposób na podawanie owoców lub innych produktów. Kolejne piętra etażerki to także dobra alternatywa dla kilku pater zajmujących większą powierzchnię stołu lub konsoli. Ten sposób podawania żywności sprawdzi się także w czasie imprez i świąt kiedy na suto zastawionym stole po prostu brakuje miejsca. Etażerki często wykorzystywane są do ekspozycji smakołyków na bufetach w lokalach gastronomicznych, gdzie dodatkowe powierzchnia półek etażerki jest zawsze potrzebna. Etażerka gastronomiczna ta zazwyczaj solidny gadżet wykonany z łatwej do utrzymania w czystości stali nierdzewnej lub odpornego na zarysowania szkła. Dość powszechnie stosowane są także etażerki wykonane z odpornego na uszkodzenia mechaniczne tworzywa sztucznego, które są o wiele lżejsze niż etażerki metalowe.

Etażerka porcelanowa

Bardzo efektownie prezentują się etażerki, których patery wykonane są z porcelany. Dostępne są prestiżowe ręcznie zdobione wyroby porcelanowe – malowane lub szkliwione, ewentualnie upiększone tzw zdobieniem relifowym tj delikatnym żłobieniem lub rzeźbą. Często etażerki porcelanowe opierają się na kolumnie ze stali nierdzewnej albo miedziowej, która bardzo efektownie prezentuje się m.in. z mleczno-białymi paterami. Modna miedź nadaje dodatkom prestiżowego charakteru, kojarzonego z przepychem i luksusem jaki cechuje styl glamour. Zwolennicy prostszych form mogą zdecydować się na wybór etażerki szklanej, która także może wznosić się na metalowej kolumnie, jednak w nieco bardziej neutralnej kolorystyce niż miedź. Szkło pater może być przeźroczyste, barwione lub mleczne. Etażerki porcelanowe lub szklane dostępne są w różnych wersjach i wielkościach. Do najpopularniejszych należą chyba etażerki trzy-paterowe. Kształt pater jest najczęściej okrągły ale moda nie znosi monotonii i coraz popularniejsze stają się patery kwadratowe.

Etażerki rattanowe

Przeglądając oferty etażerek oprócz dodatków gastronomicznych można spotkać się także ze specyficznymi otwartymi meblami, przypominającymi szafkę bez ścian i drzwi. Lekkie meble tego typu spopularyzowały się we Francji pod koniec XVIII wieku. Zapotrzebowanie na nie spowodowane było rosnącą popularnością eksponowania interesujących przedmiotów w znajdujących się w posiadaniu właściciela. Cechami charakterystycznymi do dzisiaj pozostały:

  • lekka forma
  • piętrowe półki
  • otwarta konstrukcja, często ozdobna.

Współczesne etażerki często zrobione są z popularnego tworzywa wykorzystywanego w produkcji mebli jakim jest rattan. Dostępne są meble tego typu, z prostokątnymi półkami, dedykowane do postawienia przy ścianie lub narożne z półkami kwadratowymi, trójkątnymi lub zaokrąglonymi. W sprzedaży znajdują się etażerki z rattanu oraz. drewniane.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)