Udostępnij
Skomentuj

Garnki do gotowania na płycie - jak wybrać? Jakie najlepsze?

Gotowanie na płytach staje się coraz popularniejsze. Przede wszystkim ze względu na wiążące się z nim oszczędności, łatwość przyrządzania potraw oraz estetykę i czystość tego rozwiązania. Żeby jednak płyta elektryczna spełniła swoje zadanie, musimy zaopatrzyć się w specjalne garnki – jak je wybrać?

W sklepach bardzo często możemy spotkać produkty, które oznaczone są mianem „indukcyjnych”. Od tych standardowych, wykorzystywanych na kuchenkach gazowych, różnią się przede wszystkim budową. Ich sekret kryje się bowiem w specjalnym metalu ferromagnetyczym, który zostaje namagnesowany.

Dzięki temu płyta indukcyjna jest w stanie ów garnek wykryć, dopasować wielkość pola grzewczego (chyba że zostało ono zdefiniowane przez producenta), a następnie uruchomić grzanie. Proces ten jest dodatkowo usprawniany faktem, iż dno garnka jest całkowicie płaskie. Wszystko to sprawia, że typowe produkty, których używaliśmy dotąd, na płycie indukcyjnej okażą się całkowicie bezużyteczne. Jej mechanizm po prostu nie będzie w stanie ich zlokalizować.

Jakie garnki do gotowania na płycie indukcyjnej?

 

garnki

Najprostszym testem, który zweryfikuje, czy dany garnek nadaje się do użycia na płycie, będzie przyłożenie do jego dna zwykłego magnesu – jeśli zostanie on przyciągnięty, test można uznać za zaliczony. Na garnku bądź jego opakowaniu możemy poszukać również specjalnego symbolu splecionych ze sobą fal, który określa indukcyjność.

Wybór konkretnych produktów indukcyjnych nie jest jednak tak oczywisty. Charakteryzują się one bowiem kilkoma bardzo ważnymi parametrami, definiującymi ich wytrzymałość, zakres użycia oraz wydajność. Na co więc trzeba zwrócić uwagę?

BUDOWA DNA. Jest to kwestia najważniejsza, dlatego to od niej powinniśmy rozpocząć analizę potencjalnego zakupu. Przede wszystkim dno musi być płaskie – żadne odchylenia od normy nie są akceptowane, ponieważ w poważny sposób zaburzają proces funkcjonowania płyty indukcyjnej. Garnek zaokrąglony mógłby nie zostać przez nią rozpoznany, a jeśli nawet okazałoby się to możliwe, jakość grzania będzie pozostawiała wiele do życzenia.

Poza płaską budową, zwrócić uwagę musimy również na gładkość dna. Na jego powierzchni nie mogą znajdować się żadne wyżłobienia, wypukłe oczka, naklejki czy loga. Wszystko to obniża efektywność grzania.

Oczywiście bardzo ważna jest także grubość dna. Tanie i słabej jakości garnki są z reguły bardzo cienkie, co przekłada się na ich żywotność. Warto więc decydować się na produkty odpowiednio grube i solidne.

 

garnki

MATERIAŁ. Kwestia ta została już przez nas w pewnej części omówiona, ponieważ wiemy już, że dno garnka musi zostać wykonane z tworzywa ferromagnetycznego. Nie oznacza to jednak, że pozostała część garnka musi być taka sama. Na rynku znaleźć można bowiem wiele produktów, w których wspomniane dno łączy się z korpusem garnka wykonanym z wysokiej jakości stali nierdzewnej. W procesie produkcyjnym wykorzystywana jest także ceramika oraz aluminium.

Bardzo ważne jest to, aby zdecydować się na tworzywo z wysoką wytrzymałością mechaniczną. Ponadto wszelkie elementy, z którymi mamy kontakt, takie jak uchwyty, powinny zostać wykonane z materiału nieprzewodzącego ciepło – uchroni nas to bowiem przed oparzeniami. Zalecany jest również garnek z pokrywką, która wyposażona jest w specjalny otwór do odprowadzania pary wodnej.

ROZMIARY. Co prawda, na rynku dostępne są płyty, których cała powierzchnia stanowi pole grzewcze (w takim przypadku obszar grzewczy zostaje dopasowany do garnka), jednak są one drogie i raczej rzadko spotykane. Dużo powszechniejsze są powierzchnie z wyznaczonymi polami grzewczymi. Oznacza to, że musimy dostosować do nich wymiary garnków. Najlepiej kierować się informacjami dołączonymi przez producenta płyty.

Garnki do gotowania na płycie indukcyjnej nie mogą być zbyt duże, ponieważ grzanie okaże się nierównomierne, natomiast w sytuacji, gdy garnek będzie zbyt mały, może on zostać przez płytę niewykryty.

WYPOSAŻENIE DODATKOWE. Wspomnieć trzeba między innymi o narysowanej wewnątrz garnka miarce do dozowania, brzegu ułatwiający wylewanie, haczyk do wieszania czy chociażby opisaną wyżej pokrywkę z otworem do redukowania pary.

Garnki do gotowania na płytach indukcyjnych nie są dostępne wyłącznie w tradycyjnych formach. Zakupić może bowiem również:

 

garnki
  • garnek do gotowania mleka na płytę indukcyjną – charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami oraz specjalną budową. Posiada bowiem dwie ścianki, pomiędzy którymi znajduje się pusta przestrzeń bądź woda. Dzięki temu możemy mieć pewność, że mleko nie wykipi ani się nie przypali. Warto ponadto kupować produkty, które zostały wyposażone w gwizdek sygnalizujący, że mleko zostało ugotowane. Jeżeli chodzi o pozostałe parametry, garnek do gotowania mleka na płycie indukcyjnej powinien spełnić wszystkie wymienione wcześniej kryteria. Jego dno musi zostać wykonane z materiału, który ulega namagnesowaniu, ponadto powinno być płaskie i bez jakichkolwiek dodatków typu żłobienia czy naklejki. Uwagę warto zawrócić również na wymiary garnka, jego pojemność oraz to, czy może być myty w zmywarce.
  • garnek do gotowania na parze na płytę indukcyjną – składa się on z kilku elementów. Pierwszym z nich jest standardowe dno wykorzystywane w przypadku płyt indukcyjnych, czyli wykonane z tworzywa ferromagnetycznego. Na nim montowana jest druga część garnka, która może zostać przygotowana między innymi ze stali nierdzewnej, szkła bądź ceramiki. Jej dno jest oczywiście perforowane. Szczególnie polecane są modele ceramiczne, ponieważ bardzo długo utrzymują temperaturę. Należy jednak uważać, by ich nie uszkodzić, gdyż są kruche i delikatne. Garnek do gotowania na parze na płycie indukcyjnej może być również trzypiętrowy. Nie możemy zapominać także o pokrywce – powinna posiadać otwór do odprowadzania pary wodnej, a jej uchwyty muszą zostać wykonane z materiałów nieprzewodzących ciepło.

Jakie garnki do gotowania na płycie ceramicznej?

Płyta indukcyjna nie jest jedynym rozwiązaniem dostępnym na rynku. Swoją kuchnię wyposażyć możemy również w płytę ceramiczną. Ona również zasilana jest w sposób elektryczny, jednak w swoim działaniu nie wykorzystuje zjawiska indukcji, związanego z wytwarzaniem pola elektromagnetycznego.

Gwarantuje ona nieco mniejszą jakość, jednak z pewnością jest urządzeniem dużo tańszym. Podobnie jak płyta indukcyjna, wyróżnia się również szybszym działaniem od kuchenek gazowych oraz łatwym utrzymaniem w czystości. Wspomnieć należy o tym, iż płyty ceramiczne bardzo długo trzymają ciepło, dlatego należy uważać, by się nie oparzyć.

 

garnki

Jak już zostało powiedziane, podczas pracy płyty ceramicznej nie jest wykorzystywana indukcja. Za podgrzewanie odpowiadają wyłącznie grzałki spiralne bądź specjalne lampy halogenowe. To zaś oznacza, że garnki do gotowania na płycie ceramicznej nie muszą być wykonane z materiału ferromagnetycznego. Mimo wszystko, warto zwrócić uwagę na kilka elementów podczas zakupu tego typu produktów.

Nadal warto decydować się na produkty z płaskim dnem, ponieważ umożliwi to dokładne i równomierne rozprowadzenie ciepła po całej powierzchni garnka. Dzięki temu nasze potrawy będą przyrządzane w stałej temperaturze. Co więcej, garnki z płaskim dnem są ekonomiczniejsze. Dlaczego? Fakt, iż ciepło rozchodzi się w sposób równomierny powoduje, iż odpowiednia temperatura uzyskiwana jest szybciej, potrzebna jest do tego również mniejsza ilość energii. Najlepiej sprawdzić to podczas gotowania wody – nalejmy tę samą ilość do garnka z dnem płaskim i zaokrąglonym, a następnie zmierzmy czas potrzebny do jej zagotowania.

Jakość garnków do płyty ceramicznej uzależniona jest również od materiału, z którego są przygotowywane. Zalecane są przede wszystkim modele wytworzone z dobrej jakości stali oraz ceramiki, która długo utrzymuje ciepło. Nie zapomnijmy również o dostosowaniu rozmiarów garnków do wielkości pól grzewczych.

Odradzamy decydowanie się na tak zwane pozorne oszczędności. Rynek jest bowiem pełen tanich garnków, których jakość pozostawia wiele do życzenia. Ich konstrukcja w bardzo krótkim czasie ulegnie różnego rodzaju deformacjom, zwłaszcza podczas gotowania na płytach. Warto podkreślić również fakt, iż wiele płyt ceramicznych posiada wbudowany czujnik, który włącza grzanie dopiero, gdy wyczuje ciężar garnka. Tanie produkty są przeważnie cienkie, a co za tym idzie, bardzo lekkie, co może doprowadzić do błędów w funkcjonowaniu płyty. Wszystko to sprawia, że warto wydać kilka złotych więcej i cieszyć zestawem garnków, które będą przez nas wykorzystywane przez lata.

Udostępnij
5,0
1 ocena
1 komentarz
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (1)

Czy kuchenka elektryczna zawsze znaczy indukcyjna?
Szukam ekonomicznych garnków na płytę elektryczną. Wpisuję elektryczną i wszystkie artykuły podpinają się pod indukcyjną.
Nigdy nie kupię płyty indukcyjnej.