Udostępnij
Skomentuj

Grill gazowy do ogrodu – jak wybrać? Jaki najlepszy?

Kiedy dni stają się coraz dłuższe i cieplejsze, warto spędzić nieco więcej czasu z bliskimi na świeżym powietrzu. Wszelkiego rodzaju spotkania uprzyjemnią grillowane dania. Jaki grill gazowy wybrać, aby spełniał nasze oczekiwania zarówno co do smaku oraz wyglądu potraw, jak i bezpieczeństwa obsługi?

Dlaczego grill gazowy?

Na rynku oprócz grillów gazowych dostępne są grille tradycyjne (na węgiel lub drewno) oraz elektryczne. Każdy z nich ma swoje zalety. Obecnie jednak coraz większą popularnością cieszą się rozwiązania na gaz. I to nie bez powodu. Wśród ich podstawowych atutów wymienia się:

  • krótki czas przyrządzania potraw – grille gazowe szybko się rozpalają i nagrzewają. Wystarczy bowiem przekręcić pokrętło, które uwalnia gaz oraz wcisnąć przycisk zapalarki, by po chwili cieszyć się odpowiednią temperaturą.
  • niski koszt użytkowania – z uwagi na niskie zużycie gazu podczas eksploatacji grilla, koszty przygotowania potraw są niewielkie. Musimy jednak pamiętać o tym, że jego cena jest wyższa w porównaniu z ceną grilla węglowego czy też elektrycznego. Jednak niskie koszty eksploatacyjne sprawiają, że inwestycja zwraca się już po kilku sezonach użytkowania grilla.
  • swobodna kontrola temperatury – dzięki pokrętłu regulującemu wielkość płomienia możemy z łatwością wpływać na temperaturę przygotowywanych potraw, natychmiast ją zmieniając bądź zwiększając, co jest niezwykle ważne, jeśli zależy nam na niepowtarzalnym smaku potraw.
  • soczystość potraw – wysoka temperatura obróbki sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina, dzięki czemu wszystkie soki zatrzymywane są w jego wnętrzu. Pozwala to na uzyskanie soczystych, a zarazem kruchych mięs, które stanowią podstawę zrównoważonego posiłku.

Chociaż coraz więcej wielbicieli grillowania decyduje się na kupno grilla gazowego, wciąż produktom tym towarzyszą pewne znaki zapytania:

  • czy grill gazowy jest zdrowy? – tak. Dzięki niemu możemy bowiem przygotować dania bez nadmiaru tłuszczu, który zbiera się w specjalnej miseczce. Co więcej nie musimy obawiać się, iż wysoka temperatura pozbawi nasze potrawy pierwiastków i witamin, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju człowieka. Grill gazowy umożliwia bowiem przygotowywanie dań w taki sposób, iż zachowują one pełnię swojej wartości odżywczej.
  • czy grill gazowy dymi? –  nie, dzięki czemu możemy go używać na balkonie, a nawet w kuchni, ciesząc się grillowanymi przysmakami przez cały rok.
  • czy grill gazowy jest bezpieczny? – tak. W trakcie pieczenia przysmaków na grillu gazowym nie jesteśmy narażeni na bezpośredni kontakt z ogniem, dzięki czemu to bezpieczny sposób przyrządzania potraw.

Jaki grill – gazowy czy węglowy?

Biorąc pod uwagę łatwość rozpalania, grill gazowy wypada lepiej od węglowego. Wystarczy bowiem podłączyć urządzenie do butli gazowej i przekręcić kurek, by cieszyć się płomieniem. W przypadku grilla opalanego węglem jest to bardziej skomplikowane.

Potrzebujemy bowiem odpowiedniego brykietu i podpałki. Ważna jest również technika zapalania. Czasem nawet po kilku próbach nie udaje nam się tego zrobić lub płomień jedynie się tli, przez co temperatura jest zbyt niska, aby można było upiec potrawy. Z grillem gazowym nie mamy takich problemów.

Co więcej jest on bezpieczniejszy niż grill węglowy, gdyż nie mamy bezpośredniego kontaktu z ogniem. Nie musimy również dokładać opału, dzięki czemu ryzyko poparzenia się jest zdecydowanie mniejsze. W przypadku grilla na węgiel często zdarza się, iż dokładając brykiet, zanieczyszczamy przygotowywane potrawy. Używając sprzętu na gaz, nie musimy się tego obawiać.

W porównaniu z grillem na węgiel, urządzenie gazowe daje nam więcej możliwości grillowania. Zazwyczaj ma bowiem większy ruszt, dzięki czemu możemy przyrządzać więcej przekąsek jednoczenie. Wyposażony jest również w rożen, za pomocą którego możemy upiec kurczaka w całości. Odpowiednio wyprofilowane miejsca w ruszcie pozwalają na przygotowanie warzyw, ryb i owoców morza. Z kolei, tak zwany górny ruszt pozwala odkładać przyrządzone przysmaki, żeby się nie spaliły, a jednocześnie zachowały odpowiednią temperaturę.

Tym, co wyróżnia grill gazowy ogrodowy na tle tradycyjnego sprzętu, jest to, iż możemy go używać nawet na balkonie czy tarasie. Nie emituje bowiem dymu, który mógłby przeszkadzać naszym sąsiadom. Mniejsze modele nadają się wprost idealnie do kuchni. W praktyce oznacza to, iż nie musimy ograniczać się z grillowaniem tylko do sezonu letniego. Sprzętu gazowego można używać przez cały rok.

W odpowiedzi na pytanie, który model lepiej się sprawdzi – grill gazowy czy węglowy, gorzej wypada ten drugi, także biorąc pod uwagę koszty eksploatacji. Chociaż jego cena jest niższa niż w przypadku grilla gazowego, w oszacowaniu kosztów tradycyjnego grillowania należy wziąć pod uwagę wydatki związane z zakupem brykietu i podpałki, co zwiększa koszty eksploatacji. Grill gazowy wymaga zakupu butli z gazem, jednak starcza ona na kilkadziesiąt grillowań.

Jaki grill – gazowy czy elektryczny?

Grill gazowy i elektryczny mają wiele cech wspólnych, które wpływają na to, iż są to rozwiązania wygodne. Brak dymu, popiołu i zmniejszone ryzyko poparzeń, szybkie nagrzewanie się oraz możliwość precyzyjnego kontrolowania temperatury to wyznaczniki tych sprzętów. Tym jednak, co wyróżnia grill gazowy są tańsze koszty eksploatacyjne. Jeśli używamy grilla elektrycznego, spodziewać możemy się wzrostu rachunków za prąd. Unikniemy tego, wybierając model na gaz.

Jaki grill gazowy kupić?

Decydując się na grill gazowy, warto wziąć pod uwagę takie czynniki jak:

  • liczba osób, dla których będziemy przygotowywać potrawy – w przypadku niewielkiej rodziny wystarczy prosty model wyposażony w jeden ruszt. Jeśli jednak zamierzamy przyrządzać przekąski dla większej liczby osób, powinniśmy zdecydować się na grill wyposażony w dodatkowe elementy, takie jak piekarnik, drugi ruszt czy też rożen.
  • materiał, z którego został wykonany grill – obudowa musi być trwała i odporna na wysokie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Gwarantują to jedynie materiały wysokiej jakości. Warto zadbać o to, aby palniki były wykonane ze stali nierdzewnej. Zapewni to bezpieczny przepływ gazu i da nam możliwość łatwego kontrolowania temperatury. W przypadku rusztu najlepszymi rozwiązaniami materiałowymi są żeliwo oraz stal nierdzewna. Jeśli zależy nam, aby element ten dłużej trzymał ciepło, zdecydujmy się na żeliwo. Gdy szukamy rozwiązania, które ułatwi nam utrzymanie grilla w czystości, wybierzmy stal nierdzewną. Łatwo z niej usunąć różnego rodzaju zabrudzenia.
  • głębokość i wysokość piekarnika – większa pojemność piekarnika sprawia, że ciepło równomiernie się rozprzestrzenia, a my jesteśmy w stanie przygotować na przykład pieczeń  lub kurczaka na różnie.
  • rodzaj rusztu – im cięższy ruszt, tym dłużej będzie trzymał ciepło. Liczy się również odległość pomiędzy żeberkami. Im jest ona mniejsza, tym lepiej. Dzięki temu możemy bowiem przygotowywać różnego rodzaju potrawy bez obaw, iż spadną one z rusztu. Jeśli odstrasza nas wizja żmudnego czyszczenia rusztu po zakończeniu grillowania, wybierajmy modele, które mają niewiele poprzecznych łączeń, co umożliwi łatwe usuwanie zabrudzeń.
  • liczba palników – niezależnie od wielkości dobry grill gazowy powinien mieć co najmniej trzy palniki, dzięki temu na całej powierzchni rusztu potrawy będą się równomiernie grillować.
  • szafka – warto zadbać o to, aby grill gazowy wyposażony był w pojemną szafkę, która zdoła pomieścić butlę gazową. Dzięki temu korzystanie z urządzenia będzie niezwykle proste i nie straci ono na estetyce, gdyż szafka zakrywać będzie butlę.
  • uchwyty – są istotne zwłaszcza w małych modelach, których cechą charakterystyczną ma być mobilność. Ergonomiczne rączki pozwolą bowiem na swobodne przenoszenie grilla w różne miejsca – do ogrodu, na balkon, do kuchni.
  • aromatyzery – to one w gazowym grillu przesądzają o smaku i zapachu potraw. Mają postać pofałdowanych blaszek i znajdują się między palnikami i rusztem. Im więcej przestrzeni pod rusztem pokrywają, tym wyraźniejszy jest smak przygotowywanych dań. Dodatkowo pozwalają one na równomierne rozprowadzanie ciepła oraz zabezpieczają palniki przed szkodliwymi substancjami (kwasami i tłuszczem), które kapią z potraw.

Jak wybrać grill gazowy?

Decydując się na zakup grilla gazowego, warto sprawdzić, w jakie dodatkowe funkcje został wyposażony. Sprawiają one, że grill w stu procentach odpowiada naszym potrzebom. Nie są to jednak czynniki decydujące o zakupie. Niemniej warto, aby urządzenie je miało, zwłaszcza jeśli jesteśmy miłośnikami grillowania.

  • system PTS – dzięki niemu ruszt nagrzewa się równomiernie, co sprawia że możemy serwować potrawy w tym samym czasie i żaden z gości nie musi czekać aż jego przekąska będzie gotowa,
  • system odprowadzania tłuszczu – dzięki niemu pozbywamy się nie tylko drażniącego zapachu przypalonego tłuszczu, ale również szkodliwych dla zdrowia substancji,
  • termometr wbudowany w pokrywie – pozwala kontrolować temperaturę wewnątrz grilla bez konieczności otwierania pokrywy,
  • boczny palnik – daje możliwość przygotowania dodatkowych potraw, których nie da się przyrządzić na grillu, na przykład sosu do mięsa,
  • możliwość zapalenia grilla zapałką/zapalniczką – grille gazowe mają zazwyczaj wbudowaną zapalarkę, aby z łatwością można było rozpalić płomień. Jeśli jednak ulegnie ona awarii, a grill nie będzie wyposażony w system umożliwiający jego zapalenie za pomocą zapałki lub zapalniczki, nic nie upieczemy.
  • pojemnik na wkładki z drewna – fani grillowania wskazują, iż nic nie jest w stanie zastąpić smaku i zapachu potraw przygotowywanych w grillu opalanym drewnem, które spalając się, wydziela niepowtarzalne aromaty. Producenci grillów gazowych wyszli tym oczekiwaniom naprzeciw, wyposażając je w specjalne pojemniki, do których można wiórki drewna, dzięki czemu po potrawach roztacza się piękny aromat,
  • wieszaki na akcesoria – dzięki nim wszystkie niezbędne przybory, takie jak noże, szczypce i  widelce do przewracania potraw będziemy mieć zawsze pod ręką,
  • boczne blaty – możemy je wykorzystać do krojenia mięs, warzyw, ziół czy też innych dodatków. Sprawdzą się również podczas nakładania przekąsek – będziemy mogli położyć na nich talerze.
  • lampa – dzięki niej nie będziemy musieli przerywać grillowania, gdy zapadnie zmrok i z łatwością ocenimy, czy nasze potrawy są już gotowe.

Grill gazowy – jaka moc?

Wybierając grill gazowy, należy koniecznie zwrócić uwagę na jego moc oraz osiągane temperatury. Na rynku dostępne są produkty o łącznej mocy palników nawet w przedziale 7,8-10,5 kW. Pozwalają one w szybki sposób przygotować potrawy. W trakcie rodzinnych spotkań w zupełności wystarczy grill gazowy o mocy gwarantującej 180-cio stopniowy zakres temperatur. Pozwoli to precyzyjnie kontrolować proces pieczenia się potraw.

Grill gazowy – jaka firma?

Z uwagi na rosnącą popularność grillów gazowych, coraz więcej firm ma je w swojej ofercie. Wśród najpopularniejszych producentów na rynku należy wymienić Landmann, Activia, Napoleon, Broil King, Weber czy też Campingaz.

Udostępnij
5,0
1 ocena
1 komentarz
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (1)

ja mam grilla gazowego teesa juz od dwoch sezonow i wszystko smiga :)