http://www.budujesz.pl/wiadomosc/grill-ogrodowy-jak-wybrac-jaki-najlepszy/527/ 2017-02-27 13:24:33.000000

Grill ogrodowy - jak wybrać? Jaki najlepszy?

Grille ogrodowe pozwalają na przyrządzenie przepysznych dań w rusztu w plenerze, jednak dobór samego grilla jest dość trudny. Począwszy od paliwa, skończywszy na materiałach i wielkości są to produkty różniące się niemal wszystkim, a ponieważ potrzeby są różne, warto zdać sobie sprawę z tego, jak duże mogą być różnice.

Zasilanie grilla

Najpowszechniej używane są ogrodowe grille na węgiel, ale nie jest to jedyny dostępny wariant. Poza nimi w sprzedaży są także grille elektryczne i gazowe. Każda z tych propozycji ma swoje wady i zalety, a wynik ich porównania nie zawsze jest oczywisty.

  • Grill elektryczny. Jest „najczystszym” ze wszystkich. Jeśli jest dodatkowo wyposażony w półkę pod rusztem, to po grilowaniu wystarczy go jedynie umyć wodą z dodatkiem detergentu, chyba że elementy są mocno zabrudzone, to dopiero wówczas trzeba użyć specjalnej myjki. Samo zasilanie nie powinno być problemem. Grill ogrodowe działają na prąd sieciowy, więc wystarczy tylko odpowiedni przedłużacz zewnętrzny, do którego można grill podłączyć. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia kosztów samej energii, ale to już należy oceniać inaczej.
  • Grill gazowy. Jego podstawową wadą jest cena – tego rodzaju urządzenia są droższe od grillów węglowych i elektrycznych, a poza tym trzeba wymieniać butlę lub ją napełniać. Nawiasem mówiąc, ze względu na ciężar samej butli, są to urządzenia mniej mobilne, niż mogłoby się wydawać, dlatego większość modeli wyposażona jest w kółka. Dzięki zastosowaniu płomienia, a nie tylko, jak w grillach elektrycznych, elementu grzejnego, różnica w smaku między potrawami przyrządzonymi nad węglem i nad gazem, jest stosunkowo niewielka. Plusem w porównaniu z grillami węglowymi jest zdecydowanie fakt, że temperaturę można dokładnie kontrolować, a paleniska nie trzeba co chwile uzupełniać świeżym paliwem.
  • Grill węglowy. Jego wyczyszczenie może być koszmarem, ale dla większości smakoszy jest to niewielka cena, jaką trzeba zapłacić za potrawy o niepowtarzalnym smaku. Są to najtańsze urządzenia, ale ich obsługa nie jest ani czysta, ani wygodna. Dodatkowym problemem jest zawsze dobór odpowiedniej rozpałki i węgla, bez których utrzymanie właściwej temperatury jest bardzo trudne. Tutaj największa jest różnorodność dostępnych modeli: od bardzo małych, bo olbrzymie.

Wybór między grillem gazowym, elektrycznym i węglowym to tylko wstęp. Trzeba bowiem rozważyć jeszcze kilka innych kwestii, które niekoniecznie są związane z rodzajem paliwa.

Kształt grilla

O ile grille elektryczne to najczęściej urządzenia niewielkie i mające kształt prostokąta, to już w przypadku grillów węglowych i gazowych różnorodność jest nieco większa.

  • Grill elektryczny jest z natury niewielki. Prostokątna przestrzeń jest dość ergonomiczna, co pozwala uczynić takie urządzenia tak bardzo oszczędnym, jak to tylko możliwe. Grille elektryczne inne niż prostokątne są rzadkością.
  • Grill gazowy też najczęściej będzie prostokątem. Taki jest najłatwiejszy do skonstruowania, tym bardziej że pozwala na zastosowanie najprostszego kształtu dysz gazowych. Niemniej jednak nie jest to jedyna możliwość – gazowe grille niekiedy produkuje się w kształcie półkola albo prostokąta o zaokrąglonych rogach.
  • Grill węglowy może mieć zupełnie dowolny kształt. Najczęściej, zwłaszcza niewielki, będzie to grill okrągły, natomiast większy – grill prostokątny. Tutaj jednak ograniczeniem jest jedynie fantazja projektanta takiego urządzenia, więc na rynku można znaleźć grille węglowe w jeszcze bardziej wymyślnych kształtach. Należy jednak pamiętać, że kształt będzie też wpływał na to, które strefy będą najsilniej rozgrzane.

Materiały i mobilność

Niewielkie grille są zwykle wykonywane z dość cienkiej blachy stalowej. Nie jest to jednak ani najbardziej prestiżowe, ani tym bardziej jedyne rozwiązanie.

  • Grill ogrodowy betonowy – dobrze trzyma ciepło, a poprawnie zmontowany cechuje się bardzo dużą trwałością. Betonowe grille są oczywiście grillami stacjonarnymi i nie da się ich rozłożyć na części, co może utrudniać utrzymanie ich w czystości. Są jednak tańsze od większości grillów z cegły.
  • Grill ogrodowy z cegły cechuje się bardzo dobrą termoizolacją, co oznacza, że nawet po wygaśnięciu paleniska nadal będzie utrzymywał ciepło – jest to bardzo ważne w przypadku niektórych wyszukanych potraw, choć nieco utrudnia sprzątanie, które trzeba zwykle odłożyć nieco w czasie. Stacjonarne grille ceglane często mają bardzo atrakcyjny wygląd, ich szczególnym wyróżnikiem jest również trwałość. Pod względem funkcjonalnym bardzo podobnie wypada także grill ogrodowy kamienny.
  • Grill ogrodowy kuty – to stosunkowo rzadko spotykany wariant. Duża waga sprawia, że nawet niewielkie grille kute są raczej stacjonarne. Największą zaletą jest natomiast fakt, że takie grille o grubych ścianach świetnie sprawdzają się też jako wędzarnie. Są także często prawdziwą dekoracją ogrodu, natomiast problemem może być cena – takie grille bardzo często są dostępne tylko na indywidualne zamówienie.
  • Grill ogrodowy metalowy (z cienkiej blachy, bardzo często jest to zresztą mobilny grill na trójnogu) to najmniejszy i najłatwiejszy do przenoszenia wariant. Zwykle łatwy do wyczyszczenia i tani ma jednak – w porównaniu ze wcześniej opisanymi, niewielką trwałość i zdecydowanie nie wygląda najładniej.

Ważne opcje dodatkowe

Grill to nie tylko palenisko i ruszt, a przynajmniej nie musi tak być. Ważne, żeby przy wyborze grilla ogrodowego zwrócić też uwagę na kilka dodatkowych opcji, które wprawdzie podnoszą koszt zakupu, ale mogą znacznie zwiększyć funkcjonalność grilla.

  • Podstawka pod ruszt lub blaty robocze – pomagają w grilowaniu, ponieważ eliminują problem braku miejsca na zdjęty znad paleniska ruszt. Dzięki temu nie trzeba brudzić tłuszczem stołu, a same blaty można łatwo umyć.
  • Pokrywa – grill ogrodowy z pokrywą lepiej utrzymuje ciepło i zapobiega wysychaniu potraw, co jest szczególnie istotne przy pieczeniu mięs, które nad paleniskiem spędzają sporo czasu. Przy pieczeniu drobiu lub warzyw pokrywka nie jest może niezbędna, ale na pewno praktyczna.
  • Grill ogrodowy z wędzarnią to nieco bardziej rozbudowana opcja, za to pozwalająca nie tylko na przyrządzanie potraw z rusztu, ale także na modne w ostatnim czasie wędzenie. To jednak dość droga opcja, tym bardziej że wędzarnia, żeby dobrze spełniała swoje zadanie, musi być zamontowana i ustawiona idealnie.

Oczywiście w przypadku grillów przenośnych warto też zwrócić uwagę na to, czy są one wyposażone w solidne uchwyty, a cięższe modele także w parę kółek pozwalających na przesuwanie grilla bez konieczności dźwigania całego jego ciężaru. Dodatkowym atutem zawsze jest większa ilość poziomów, na których można ustawić ruszt oraz po prostu wyższej jakości materiały, z których całość jest wykonana.

Grille ogrodowe – ceny

Najmniejsze grille metalowe na trójnogach kosztują 30-40 złotych. Nie mają one jednak pokrywy, a jakość ich wykończeń zawsze pozostawia wiele do życzenia. W przypadku tanich grillów węglowych „klasa średnia” to przedział 100-200 złotych (w zależności od opcji dodatkowych), natomiast grille elektryczne mają ceny zdecydowanie bardziej zróżnicowane. Trzeba jednak przygotować się na wydatek 200-400 złotych. Najdroższe są grille gazowe, które kosztują kilkaset złotych w wersjach przenośnych. W przypadku ogrodowych grillów stacjonarnych (murowanych, betonowych, kamiennych) ceny mogą sięgnąć nawet 2-3 tysięcy złotych, choć tańsze modele można kupić za około 600 zł (węglowe).

Zasilanie grilla

Najpowszechniej używane są ogrodowe grille na węgiel, ale nie jest to jedyny dostępny wariant. Poza nimi w sprzedaży są także grille elektryczne i gazowe. Każda z tych propozycji ma swoje wady i zalety, a wynik ich porównania nie zawsze jest oczywisty.

  • Grill elektryczny. Jest „najczystszym” ze wszystkich. Jeśli jest dodatkowo wyposażony w półkę pod rusztem, to po grilowaniu wystarczy go jedynie umyć wodą z dodatkiem detergentu, chyba że elementy są mocno zabrudzone, to dopiero wówczas trzeba użyć specjalnej myjki. Samo zasilanie nie powinno być problemem. Grill ogrodowe działają na prąd sieciowy, więc wystarczy tylko odpowiedni przedłużacz zewnętrzny, do którego można grill podłączyć. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia kosztów samej energii, ale to już należy oceniać inaczej.
  • Grill gazowy. Jego podstawową wadą jest cena – tego rodzaju urządzenia są droższe od grillów węglowych i elektrycznych, a poza tym trzeba wymieniać butlę lub ją napełniać. Nawiasem mówiąc, ze względu na ciężar samej butli, są to urządzenia mniej mobilne, niż mogłoby się wydawać, dlatego większość modeli wyposażona jest w kółka. Dzięki zastosowaniu płomienia, a nie tylko, jak w grillach elektrycznych, elementu grzejnego, różnica w smaku między potrawami przyrządzonymi nad węglem i nad gazem, jest stosunkowo niewielka. Plusem w porównaniu z grillami węglowymi jest zdecydowanie fakt, że temperaturę można dokładnie kontrolować, a paleniska nie trzeba co chwile uzupełniać świeżym paliwem.
  • Grill węglowy. Jego wyczyszczenie może być koszmarem, ale dla większości smakoszy jest to niewielka cena, jaką trzeba zapłacić za potrawy o niepowtarzalnym smaku. Są to najtańsze urządzenia, ale ich obsługa nie jest ani czysta, ani wygodna. Dodatkowym problemem jest zawsze dobór odpowiedniej rozpałki i węgla, bez których utrzymanie właściwej temperatury jest bardzo trudne. Tutaj największa jest różnorodność dostępnych modeli: od bardzo małych, bo olbrzymie.

Wybór między grillem gazowym, elektrycznym i węglowym to tylko wstęp. Trzeba bowiem rozważyć jeszcze kilka innych kwestii, które niekoniecznie są związane z rodzajem paliwa.

Kształt grilla

O ile grille elektryczne to najczęściej urządzenia niewielkie i mające kształt prostokąta, to już w przypadku grillów węglowych i gazowych różnorodność jest nieco większa.

  • Grill elektryczny jest z natury niewielki. Prostokątna przestrzeń jest dość ergonomiczna, co pozwala uczynić takie urządzenia tak bardzo oszczędnym, jak to tylko możliwe. Grille elektryczne inne niż prostokątne są rzadkością.
  • Grill gazowy też najczęściej będzie prostokątem. Taki jest najłatwiejszy do skonstruowania, tym bardziej że pozwala na zastosowanie najprostszego kształtu dysz gazowych. Niemniej jednak nie jest to jedyna możliwość – gazowe grille niekiedy produkuje się w kształcie półkola albo prostokąta o zaokrąglonych rogach.
  • Grill węglowy może mieć zupełnie dowolny kształt. Najczęściej, zwłaszcza niewielki, będzie to grill okrągły, natomiast większy – grill prostokątny. Tutaj jednak ograniczeniem jest jedynie fantazja projektanta takiego urządzenia, więc na rynku można znaleźć grille węglowe w jeszcze bardziej wymyślnych kształtach. Należy jednak pamiętać, że kształt będzie też wpływał na to, które strefy będą najsilniej rozgrzane.

Materiały i mobilność

Niewielkie grille są zwykle wykonywane z dość cienkiej blachy stalowej. Nie jest to jednak ani najbardziej prestiżowe, ani tym bardziej jedyne rozwiązanie.

  • Grill ogrodowy betonowy – dobrze trzyma ciepło, a poprawnie zmontowany cechuje się bardzo dużą trwałością. Betonowe grille są oczywiście grillami stacjonarnymi i nie da się ich rozłożyć na części, co może utrudniać utrzymanie ich w czystości. Są jednak tańsze od większości grillów z cegły.
  • Grill ogrodowy z cegły cechuje się bardzo dobrą termoizolacją, co oznacza, że nawet po wygaśnięciu paleniska nadal będzie utrzymywał ciepło – jest to bardzo ważne w przypadku niektórych wyszukanych potraw, choć nieco utrudnia sprzątanie, które trzeba zwykle odłożyć nieco w czasie. Stacjonarne grille ceglane często mają bardzo atrakcyjny wygląd, ich szczególnym wyróżnikiem jest również trwałość. Pod względem funkcjonalnym bardzo podobnie wypada także grill ogrodowy kamienny.
  • Grill ogrodowy kuty – to stosunkowo rzadko spotykany wariant. Duża waga sprawia, że nawet niewielkie grille kute są raczej stacjonarne. Największą zaletą jest natomiast fakt, że takie grille o grubych ścianach świetnie sprawdzają się też jako wędzarnie. Są także często prawdziwą dekoracją ogrodu, natomiast problemem może być cena – takie grille bardzo często są dostępne tylko na indywidualne zamówienie.
  • Grill ogrodowy metalowy (z cienkiej blachy, bardzo często jest to zresztą mobilny grill na trójnogu) to najmniejszy i najłatwiejszy do przenoszenia wariant. Zwykle łatwy do wyczyszczenia i tani ma jednak – w porównaniu ze wcześniej opisanymi, niewielką trwałość i zdecydowanie nie wygląda najładniej.

Ważne opcje dodatkowe

Grill to nie tylko palenisko i ruszt, a przynajmniej nie musi tak być. Ważne, żeby przy wyborze grilla ogrodowego zwrócić też uwagę na kilka dodatkowych opcji, które wprawdzie podnoszą koszt zakupu, ale mogą znacznie zwiększyć funkcjonalność grilla.

  • Podstawka pod ruszt lub blaty robocze – pomagają w grilowaniu, ponieważ eliminują problem braku miejsca na zdjęty znad paleniska ruszt. Dzięki temu nie trzeba brudzić tłuszczem stołu, a same blaty można łatwo umyć.
  • Pokrywa – grill ogrodowy z pokrywą lepiej utrzymuje ciepło i zapobiega wysychaniu potraw, co jest szczególnie istotne przy pieczeniu mięs, które nad paleniskiem spędzają sporo czasu. Przy pieczeniu drobiu lub warzyw pokrywka nie jest może niezbędna, ale na pewno praktyczna.
  • Grill ogrodowy z wędzarnią to nieco bardziej rozbudowana opcja, za to pozwalająca nie tylko na przyrządzanie potraw z rusztu, ale także na modne w ostatnim czasie wędzenie. To jednak dość droga opcja, tym bardziej że wędzarnia, żeby dobrze spełniała swoje zadanie, musi być zamontowana i ustawiona idealnie.

Oczywiście w przypadku grillów przenośnych warto też zwrócić uwagę na to, czy są one wyposażone w solidne uchwyty, a cięższe modele także w parę kółek pozwalających na przesuwanie grilla bez konieczności dźwigania całego jego ciężaru. Dodatkowym atutem zawsze jest większa ilość poziomów, na których można ustawić ruszt oraz po prostu wyższej jakości materiały, z których całość jest wykonana.

Grille ogrodowe – ceny

Najmniejsze grille metalowe na trójnogach kosztują 30-40 złotych. Nie mają one jednak pokrywy, a jakość ich wykończeń zawsze pozostawia wiele do życzenia. W przypadku tanich grillów węglowych „klasa średnia” to przedział 100-200 złotych (w zależności od opcji dodatkowych), natomiast grille elektryczne mają ceny zdecydowanie bardziej zróżnicowane. Trzeba jednak przygotować się na wydatek 200-400 złotych. Najdroższe są grille gazowe, które kosztują kilkaset złotych w wersjach przenośnych. W przypadku ogrodowych grillów stacjonarnych (murowanych, betonowych, kamiennych) ceny mogą sięgnąć nawet 2-3 tysięcy złotych, choć tańsze modele można kupić za około 600 zł (węglowe).

Kategoria: Poradniki
Data: 27.02.2017
Social