Udostępnij
Skomentuj

Jak naostrzyć piłę łańcuchową?

Piły łańcuchowe i pilarki doskonale sprawdzają się do ścinania drzew, czy cięcia polan do kominka. Jednak po pewnym czasie łańcuch w pile ulega stępieniu. Jest to normalna kolej rzeczy. Zamiast wymieniać łańcuch na nowy, w prosty sposób możemy go naostrzyć i dalej cieszyć się skuteczną pracą piły.

Tępy łańcuch obciąża silnik w pile i może powodować jego przeciążenie oraz uszkodzenie. Poza tym stępiony łańcuch spowalnia pracę i zmniejsza wydajność piły.

Łańcuchy tępią się w zależności od intensywności i typu wykonywanych prac. O ile działkowicze i sezonowi ogrodnicy mogą ostrzyć piłę raz na parę lat, o tyle drwale i osoby, które wykorzystują piłę łańcuchową codziennie, zmagają się z podostrzeniem jej łańcucha co 2-3 zużyte zbiorniki, lub generalne ostrzenie co tydzień, lub dwa.

W tym poradniku przedstawimy proces ostrzenia piły łańcuchowej, a także podamy kluczowe wskazówki i rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.

Jak naostrzyć piłę łańcuchową?

Czego potrzebujemy przed przystąpieniem do ostrzenia?

Przeczyszczony łańcuch;

Imadło, ścisk stolarski lub inny przedmiot, którym ustabilizujemy piłę podczas ostrzenia;

Pilnik płaski i okrągły z prowadnikiem;

Przymiar do szlifowania ograniczników;

Możemy zdecydować się również na ostrzałkę ręczną na prowadnicy;

Dobrym pomysłem jest kompletny zestaw narzędzi do ręcznego ostrzenia łańcuchów;

Ewentualnie szlifierka do ostrzenia łańcuchów.

Na początku sprawdźmy, czy łańcuch jest odpowiednio napięty. Dobrze napięty łańcuch powinien móc odciągnąć się od piły na około 1 cm. Warto znaleźć na pile takie informacje jak średnica wymaganego do ostrzenia pilnika, a także kąty ostrzenia posiadanego łańcucha.

Proces ostrzenia

Warto znaleźć najbardziej stępiony ząb, łańcucha, który posłuży za wzór do ostrzenia innych zębów. Zaznaczmy go markerem lub inaczej, w taki sposób, żebyśmy mogli rozpoznać ząb w trakcie ostrzenia.

Zaczynamy ostrzyć od zębów lewostronnych, a następnie przechodzimy do zębów prawostronnych. Dowiedzmy się, pod jakim kątem należy ostrzyć zęby. Możemy znaleźć tę informację na opakowaniu łańcucha lub u producenta.

Używając prowadnicy, możemy zachować identyczny kąt ostrzenia u wszystkich zębów. Zęby ostrzymy ruchami od siebie, w taki sposób, żeby ponad ząb wystawało około 20% średnicy pilnika.

W przypadku wykrycia uszkodzenia w powierzchni zęba należy zeszlifować ten fragment. Nie zlikwidowanie wyrwy lub poszarpanej powierzchni w zębie spowoduje, że łańcuch będzie szarpał.

Proces regulacji ogranicznika wysokości

Wiele osób, a zwłaszcza amatorów zapomina o regulacji ogranicznika wysokości. Zbyt duża odległość między zębami tnącymi a ogranicznikiem wysokości sprawi, że piła będzie blokowała się na drewnie; zęby będą wbijać się w materiał, który tniemy. Zbyt mała różnica między zębami tnącymi a ogranicznikiem sprawi natomiast, że piła będzie mieliła drewno na pył. Obydwie sytuacje są niekorzystne ze względu na znaczne zmniejszenie wydajności pracy, a w skrajnych wypadkach jej uniemożliwienie i zerwanie łańcucha. Proces regulacji odbywa się w paru krokach:

Przymiar do regulacji ograniczników umieszczamy na jednym z zębów tnących (ząb wsadzamy w szczelinę ogranicznika). Jeżeli naostrzony uprzednio ząb wystaje poza wysokość ogranicznika, należy spiłować go do linii wyznaczonej przez ogranicznik. W taki sposób należy postąpić z każdym zębem tnącym. Do tego celu najlepiej użyć pilnika płaskiego ruchami „od siebie”.

Nie piłujmy występu antyodbiciowego, które znajduje się na ogniwach prowadzących i łączących.

Ostrzenie szlifierką

Łańcuch możemy również naostrzyć za pomocą szlifierki do łańcuchów. Proces ten przebiega inaczej i z reguły jest o wiele szybszy od ostrzenia ręcznego.

Zdejmij łańcuch i umieść go w prowadnicy szlifierki. Ostrzenie również zaczynamy od zęba najkrótszego. Łańcuch ustawiamy tak, żeby tarcza szlifierki trafiła w najkrótszy ząb.

Na szlifierce ustawiamy odpowiedni kat ostrzenia, biorąc pod uwagę wartości podane na opakowaniu łańcucha lub na stronie producenta. Kąt ustawiamy za pomocą podziałki kątowej.

Blokujemy prowadnicę i uruchamiamy szlifierkę. Pilnujemy, żeby tarcza szlifierki szła równo i nie schodziła zbyt głęboko. Po zejściu odpowiednio nisko wyciągamy tarczę ku górze. Proces powtarzamy z każdym zębem tnącym dla jednej strony.

Po naostrzeniu jednej strony wszystkich zębów odwracamy prowadnicę, ustawiamy kąt i szlifujemy zęby z drugiej strony.

Cenne wskazówki

Nie dopuśćmy do całkowitego stępienia łańcucha piły. Spowoduje to, że łańcuch może być nie do odratowania. Poza tym bardzo stępiony łańcuch może zniszczyć piłę i tnący materiał. Łatwo możemy go zerwać, a wydajność pracy na tępym łańcuchu jest bardzo mała.

Podczas ostrzenia ręcznego warto zapamiętać liczbę wykonanych ruchów pilnikiem. Wykonując tę samą liczbę ruchów podczas ostrzenia, zachowamy tę samą długość zębów tnących.

Jeżeli po jeden rząd zębów tnących jest krótszy od drugiego, należy do wyrównać. W tym celu wystarczy dosłownie kilka ruchów pilnikiem po dłuższych zębach.

Łatwo możemy określić, czy ząb tnący został prawidłowo naostrzony przez zwrócenie uwagi na refleksy świetlne pojawiające się na ostrzu. Jeżeli pojawiają się one na krawędzi tnącej, wtedy ząb nie jest dostatecznie ostry.

Pilnik zbiera materiał jedynie podczas ruchu do przodu. Przy ruchu do tyłu należy nieznacznie podnieść pilnik. Pamiętajmy również o jego regularnym obracaniu, dzięki czemu pilnik będzie zużywał się w miarę równomiernie.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)