Udostępnij
Skomentuj

Jak wybrać nóż do chleba? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Chrupiąca, przypieczona skórka i miękki środek – tak pokrótce można scharakteryzować idealną kromkę chleba.

Niezbyt cienka, ale i nie za gruba, posmarowana masłem, z plasterkiem ulubionej wędliny i pomidora – kanapka, którą każdy zje ze smakiem. Przygotowanie takiego śniadania lub kolacji wydaje się proste. I takie właśnie jest, gdy do pokrojenia chleba, wędliny czy pomidora, użyje się odpowiednich noży. Nie tylko jednego – uniwersalnego, który zamiast kroić chleb będzie go zgniatał, ale specjalistycznego noża do pieczywa.

Noże kuchenne - jaki typ wybrać?:

Częstym błędem popełnianym podczas przygotowywania posiłków jest używanie jednego noża do wszystkich czynności – do krojenia mięsa, warzyw, pieczywa, do siekania, trybowania czy wykrawania. Z jednej strony może wydawać się to wygodniejsze, ale czy tak jest na pewno? Specjalistyczne noże – masarskie, japońskie, do sera, do pieczywa albo do steków, zostały skonstruowane w taki sposób, aby ułatwiać pracę. Ich budowa – zarówno klingi, jak i rękojeści, ma za zadanie zapewnić komfort i ergonomię pracy.

Do podstawowych typów noży kuchennych należą:

    1. Nóż Szefa Kuchni – charakteryzuje się szerokim i lekko profilowanym ostrzem oraz dużą ostrością. Można go używać do krojenia, szatkowania oraz siekania. Nadaje się do mięsa i wędlin, twardych serów, a także do ryb. Jest jednym z najcięższych noży.
    2. Nóż uniwersalny – długi i poręczny nóż o wąskim ostrzu. Jeden z najczęściej używanych akcesoriów kuchennych. Przy jego pomocy można kroić warzywa, owoce, wędliny.
    3. Nóż do pieczywa – ostry, z ząbkowanym ostrzem. Posiada charakterystyczną budowę – długą ząbkowaną klingę oraz długą wyprofilowaną rękojeść. Używany zgodnie z przeznaczeniem, precyzyjnie kroi chrupiącą skórę pieczywa, nie zgniatając miękkiego wnętrza chleba.
    4. Nóż do krojenia warzyw – mały, krótki i poręczny nożyk, nadający się do krojenia i wydrążania warzyw oraz owoców. Jest lekki – niezastąpiony do krojenia marchewki, cebuli, a także jabłek.
    5. Nóż do obierania – kolejny mały i poręczny nóż, o charakterystycznym zaokrąglonym ostrzu, które idealnie sprawdza się podczas obierania zarówno twardych, jak i miękkich owoców oraz warzyw.
    6. Nóż do mięsa – występuje w wersji zarówno z ostrzem gładkim, jak i ząbkowanym. Do jego zadań należy precyzyjne cięcie, nawet największych i najbardziej włóknistych kawałków mięsa. Umożliwia precyzyjne porcjowanie mięs i wędlin, z jednoczesnym zachowaniem równych krawędzi krojonego produktu.
    7. Nóż do steków – sprzedawany w dwóch wersjach – z całym ząbkowanym ostrzem oraz z ząbkami tylko na jego części. Idealny do mięsa smażonego i pieczonego. Niezastąpiony podczas grilla.
    8. Tasak – duży, ciężki, o charakterystycznej prostokątnej klindze. Należy do jednych z najostrzejszych noży. Używany przede wszystkim do mięsa. Przy jego pomocy w łatwy sposób można poćwiartować nawet duże kawałki mięsa.
    9. Nóż do sera – również występuje w dwóch wersjach – jako narzędzie do serów miękkich oraz do serów twardych. Ten pierwszy charakteryzuje się lekko trójkątnym kształtem ostrza i licznymi otworami w klindze, drugi – nieco większy, o gładkim ostrzu i dłuższym trzonku.
    10. Nóż do trybowania – wąski, ale długi nóż o ostrym, gładkim ostrzu. Dzięki niemu można precyzyjnie oddzielić surowe mięso od kości.

Po co nóż do chleba?

Dobry nóż do chleba pokroi każdy rodzaj pieczywa – czy to świeży chleb z mocno wypieczoną i chrupiącą skórką, czy też czerstwy bochenek pozostały z poprzedniego dnia. Noże do chleba posiadają charakterystyczną budowę – są długie, mają wyprofilowane trzonki oraz ostre, szerokie, ząbkowane ostrze. To właśnie ostrze noża do pieczywa umożliwia mu precyzyjne cięcie i zapobiega zgniataniu i deformowaniu bochenka podczas krojenia – dzięki temu można poporcjować pieczywo na kawałki o określonej grubości, przy zachowaniu jego kształtu.

Jaki nóż do krojenia chleba wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Wybierając nóż do pieczywa, warto zwrócić uwagę na takie elementy jak:

  • materiał z jakiego zostało wykonane ostrze – to jeden z najważniejszych parametrów noża. Jakość i rodzaj materiału, z jakiego zrobiona jest klinga definiuje jej wytrzymałość. Najczęściej używanym materiałem w tym przypadku jest stal nierdzewna. Coraz częściej można również spotkać ostrza ceramiczne. Do narzędzi wysokiej jakości zalicza się także noże do chleba ze stali damasceńskiej, która wyróżnia się pięknym wyglądem i wytrzymałością.
  • kształt rękojeści – w przypadku noży specjalistycznych ważną rolę odgrywa kształt, a dokładniej wyprofilowanie rękojeści. Powinna być ona wykonana w taki sposób, aby nóż dobrze leżał w dłoni i ułatwiał pracę.
  • ciężar noża – nie może być on zbyt duży, aby nie powodować dyskomfortu, ale nóż nie powinien być także za lekki, ponieważ podczas krojenia twardych chrupiących skórek chleba może się wyginać, co będzie utrudniało pracę.
  • marka – kupując nóż warto zapoznać się z ofertą cenionych producentów. Ich sława nie bierze się przecież znikąd. Nóż do chleba Gerlach, Fiskars czy Victronix na pewno będzie się dobrze sprawował przez lata.
  • dodatki – precyzyjność i powtarzalność kromek zapewniają dodatki w postaci np. prowadnicy. Nóż z prowadnicą umożliwia regulację grubości porcji oraz gwarantuje, że wszystkie będą jednakowe.

Ergonomiczny nóż do chleba powinien dobrze leżeć w dłoni, zapewniać wygodną pracę i umożliwiać precyzyjne porcjowanie pieczywa. Wybierając narzędzie do krojenia chleba należy zwrócić uwagę na wyżej wymienionej elementy – aby zakup był udany, a nóż służył przez lata.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)