Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jak-wybrac-salaterke-ktora-bedzie-najlepsza/8913/ 2018-08-28 09:16:04.000000

Jak wybrać salaterkę? Która będzie najlepsza?

Biesiadowanie przy stole, wspólnie z rodziną, czy przyjaciółmi daje dużo radości. Aby jednak tak było, należy odpowiednio dobrać zastawę stołową. Nieestetycznie podane dania tracą na atrakcyjności i smaku. Dlatego w każdej kuchni muszą znaleźć się odpowiednie salaterki do różnych potraw. Muszą być nie tylko ładne, ale też właściwie zastosowane.

Co podajemy w salaterkach?

Salaterka szklana prosta - niezbędna w każdym domu do różnego rodzaju potraw. Można podawać w nich zarówno gorące jak i zimne potrawy. Odpowiednie, na co dzień i na przyjęcie gości.

  • Salaterka szklana kwadratowa, to dobry sposób na podanie drobnych przekąsek, jak orzeszki, czy małe owoce.
  • Salaterka dzielona ze szkła, to salaterka mająca wpływ na żelazo i witaminy obecne w potrawach. Oddzielając przekąski, zapobiega utracie właściwości zdrowotnych potrawy, które nastąpiłyby, po ich połączeniu.
  • Salaterka szklana krosno- okrągła, jest idealna do sałatek owocowych i warzywnych. To właściwa salaterka do gyrosu i innych tego rodzaju przysmaków. Taka salaterka na sałatkę warstwową pięknie wyeksponuje potrawę. Można w niej podawać również drobne przekąski.
  • Salaterka trójdzielna- przeznaczona jest do podobnych strukturą potraw, jednak o różnych smakach. Odzieli je skutecznie od siebie. Salaterka ograniczy w ten sposób straty żelaza i witamin, oddzielając źle działające na siebie dania. Małe salaterki trójdzielne można wykorzystać np. do 3 różnych rodzajów orzechów.
  • Salaterka na nóżce- to piękna ozdoba stołu, w której umieszczamy owoce, ciasteczka, czy cukierki. Wygląda niezwykle efektownie, wypełniona przysmakami. Można ją umieścić nawet na małym stoliku kawowym, gdyż nie zajmuje dużo miejsca na blacie.
  • Salaterka porcelanowa- to eleganckie naczynie do podawania deserów, sałatek, potraw gorących. Pięknie prezentuje z porcelanową zastawą stołu. Sprawdzi się do wszystkich potraw z wyjątkiem warstwowych.
  • Salaterka ceramiczna podobnie jak salaterka porcelanowa, nie jest odpowiednia do potraw warstwowych. Za to będzie doskonale komponowała z zastawą ceramiczną stołu. Potrawy gorące długo utrzymają w niej temperaturę.

Jak wybrać salaterkę?

Salaterka to uniwersalne naczynie, które przydaje się zarówno w kuchni, jak też na stole w czasie posiłków. Wybierając ją należy zastanowić się nad kilkoma kwestiami:

  • Jakie potrawy najczęściej przyrządzamy? Jeżeli naszym ulubionym daniem jest gyros, wybierzmy szklaną salaterkę, jeżeli ma ona służyć do innego rodzaju sałatek, wtedy idealna będzie salaterka porcelanowa.
  • Estetyka. Niezmiernie ważne jest, by salaterka komponowała się z aranżacją stołu. To jak wygląda salaterka, ma wpływ na efekt wizualny i smakowy dania. Salaterka powinna pasować do reszty zastawy stołowej. Warto też zwrócić uwagę na to, że zielone potrawy wyglądają niekorzystnie w kolorowych, czerwonych, czy fioletowych salaterkach z ceramiki. Lepiej wybrać do nich białą porcelanę lub przejrzyste szkło.
  • Zwróćmy uwagę na to, czy kształt salaterki prostej, jest stabilny i funkcjonalny, czy wykonana jest solidnie i trwale, a jaj obrzeże, delikatnie wykończone?
  • Nie mniej ważną sprawą jest to, czy salaterkę z ceramiki, czy szkła można myć w zmywarce. Jeżeli preferujemy ten rodzaj mycia naczyń jest to warunek niezbędny.
  • Upewnijmy się, że salaterka szklana może być używana w kuchence mikrofalowej.
  • Salaterki to naczynia potrzebne w dużej ilości w każdej kuchni, dlatego warto przemyśleć, ile miejsca zajmą w szafce? Najlepszym rozwiązaniem jest salaterka do sztaplowania. Dzięki temu nie będzie problemów z chowaniem nawet większej ilości salaterek.
  • Odporność na temperaturę. Chcąc podawać potrawy gorące, lepiej wybrać salaterkę szklaną z hartowanego szkła. Unikniemy jej pęknięcia z powodu nadmiernego gorąca. Nie chcemy przecież dopuścić do poparzenia, straty potrawy i zabrudzenia stołu.

Wybór salaterek jest ogromny, jednak warto mieć w kuchni różnej wielkości i rodzaju salaterki. Najlepiej by część z nich, była salaterkami sztaplowanymi. Zawsze należy uwzględnić aranżację jadalni, zastawę stołową oraz danie, które zamierzamy serwować. Dzięki temu salaterka z prostego szkła może być piękną ozdobą stołu.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni