Udostępnij
Skomentuj

Jaką deskę do krojenia kupić? Która jest najlepsza? Porównanie

Deska do krojenia to obok noży najważniejszy element wyposażenia kuchni. Trudno wyobrazić sobie, żeby zabrakło jej w domu. Jaką deskę do krojenia kupić, aby najlepiej spełniała swoją rolę? Który typ deski wybrać?

Jaka deska do krojenia?

Jednym z pierwszych akcesoriów, które kupuje się do kuchni jest właśnie deska do krojenia. O ile podczas przygotowywania codziennych posiłków można obejść się bez specjalistycznych noży (choć, w niektórych sytuacjach może być ciężko) albo bez nożyc do mięsa, o tyle bez deski do krojenia się po prostu nie da. Wykorzystuje się ją do krojenia, miażdżenia, siekania, a nawet do rozbijania produktów. Rosnące potrzeby użytkowników i poszukiwania najlepszych rozwiązań spowodowały, że deski do krojenia mają coraz więcej wariantów. Popularne kiedyś deski drewniane, wypierane są przez narzędzia szklane, kamienne, ceramiczne. Wybór jest naprawdę spory, a każdy materiał posiada swoje niewątpliwe zalety, ale także wady. Jak więc wybrać najlepszą deskę do krojenia?

Deska do krojenia drewniana

Jeszcze do niedawna stanowiła ona najpopularniejszy typ desek do krojenia. Dzisiaj coraz częściej zastępowana jest przez deski szklane, kamienne oraz ceramiczne. Drewniana deska do krojenia jest wygodna w użytkowaniu, a do tego łatwo dostępna i stosunkowo tania. Materiałem, z jakiego najczęściej się ją wykonuje jest drewno dębu, buku, akacji, jesionu, cisu albo gruszy. Im twardsze drewno, tym bardziej wytrzymała deska. Do tych najtwardszych można zaliczyć akcesoria wykonane z drewna hebanowca, bambusa oraz kokosu.

Deska do krojenia drewniana

ZALETY

  • Łatwo dostępna.
  • Wygodna w użytkowaniu.
  • Trwała
  • Tania
  • Nie tępi noży.

WADY

  • Szybko wchłania wodę.
  • Wymaga dokładnego czyszczenia i wycierania do sucha.
  • Podczas krojenia produktów o intensywnych zapachach przyjmuje ich aromat.
  • Łatwo brudzi się od produktów barwiących np. buraków.
  • Nie można jej myć w zmywarce.

Deska do krojenia plastikowa

Również bardzo popularny typ deski do krojenia. Narzędzie wykonane z lekkiego plastiku jest poręczne, tanie i łatwo dostępne. Bardzo często deski plastikowe sprzedawane są w kolorowych zestawach, w których deska danego koloru przeznaczona jest do krojenia konkretnych produktów – mięsa, ryb, warzyw, pieczywa. Ten rodzaj desek nie tępi noży, ale nie jest też odporny na zarysowania. Ciekawymi rozwiązaniami często stosowanym w deskach plastikowych są składane boki albo rowki zapobiegające spływaniu płynów podczas krojenia.

Deska do krojenia plastikowa

ZALETY

  • Łatwo dostępna.
  • Tania.
  • Łatwa do utrzymania w czystości.
  • Nie tępi noży.
  • Poręczna.
  • Nie przyjmuje zapachów.
  • Można ją myć w zmywarce.

WADY

  • Nie jest odporna na zarysowania.
  • Jest lekka i lubi przesuwać się po blacie podczas krojenia.
  • Nie jest odporna na działanie wysokich temperatur.

Deska do krojenia szklana

Bardzo trwały typ desek wyróżniający się wyglądem – dostępne są w różnych wzorach i kolorach, spełniają również funkcje dekoracyjne. Poza tym są bardzo higieniczne, odporne na działanie bakterii. Szklana deska do krojenia jest twarda i trwała, może być myta w zmywarce. Tego typu deski wykonane są ze szkła hartowanego i posiadają specjalną powłokę, dzięki czemu nie nagrzewają się pod wpływem wysokiej temperatury.

Deska do krojenia szklana

ZALETY

  • Trwała i praktyczna.
  • Dostępna w różnych ciekawych wzorach i kolorach.
  • Odporna na działanie wysokich temperatur.
  • Higieniczna – nie chłonie wody.
  • Może być myta w zmywarce.
  • Nie chłonie zapachów, nie barwi się.
  • Tania.

WADY

  • Tępi noże.
  • Może ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu.
  • Noże podczas przygotowywania posiłku ślizgają się po jej powierzchni.

Deska do krojenia kamienna

Jest niewątpliwie jedną z najbardziej trwałych desek. Nie pochłania zapachów krojonych na niej składników, nie barwi się. Jest elegancka – świetnie się prezentuje. Pozostawiona na blacie, będzie stanowiła ozdobę kuchni. Można na niej podać przekąski, kawę lub herbatę. Wśród kamiennych desek do krojenia wyróżnia się te wykonane z marmuru oraz z granitu.

Deska do krojenia kamienna

ZALETY

  • Ma wiele zastosowań.
  • Stanowi ozdobę kuchni.
  • Trwała.
  • Jest higieniczna – nie chłonie wody.
  • Łatwo utrzymać ją w czystości.
  • Nie chłonie zapachów, nie barwi się.
  • Odporna na zarysowania.

WADY

  • Tępi noże.
  • Podczas krojenia ostrze noża ślizga się po niej.
  • Ciężka.
  • Nie można na niej rozbijać mięsa, bo może ulec uszkodzeniu.

Deska do krojenia ceramiczna

Nadaje się zarówno do krojenia, siekania, jak i ubijania kotletów. Jest łatwa do utrzymania w czystości, jedzenie do niej nie przywiera podczas krojenia. Podobnie jak i na desce kamiennej, tak i na tej można serwować przekąski. Ceramiczne deski do krojenia to również ciekawa dekoracja kuchni. Częściej wykorzystuje się je właśnie jako podstawki do jedzenia lub ozdoby niż jako deski do krojenia.

Deska do krojenia ceramiczna

ZALETY

  • Trwała.
  • Stanowi ozdobę kuchni.
  • Ma wiele zastosowań
  • Nie chłonie wody, zapachów oraz nie barwi się.
  • Odporna na zarysowania.

WADY

  • Ciężka.
  • Tępi noże.
  • Podczas krojenia noże ślizgają się po niej.
  • Łatwo może się potłuc.

Jak czyścić deskę do krojenia?

Na desce do krojenia porcjuje się mięso, filetuje ryby, sieka warzywa, a także kroi pieczywo. Warto zadbać o to, aby deska była zawsze czysta. Utrzymanie higieny tego typu akcesoriów kuchennych nie jest trudne. Po każdym użyciu deski, należy ją umyć ciepłą wodą i płynem do naczyń. Od czasu do czasu, warto odkazić ją również wodą z octem. W przypadku desek drewnianych trzeba pamiętać o dokładnym wytarciu deski z obu stron – najlepiej do sucha oraz o konserwowaniu jej, co kilka użyć.

Warto wiedzieć

Do konserwowania drewnianej deski do krojenia można użyć oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy z oliwek.

Jaka deska do krojenia najzdrowsza?

Używając deski do krojenia trzeba przestrzegać zasad higieny. Jak zostało wspomniane wyżej – po każdym użyciu trzeba ją dokładnie umyć. W tej sytuacji materiał, z jakiego wykonana jest deska nie ma żadnego znaczenia – myje się je wszystkie. Warto jednak pamiętać, że deski z tworzywa sztucznego, szkła, kamienia, a także deski ceramiczne można myć również w zmywarce. W przypadku desek drewnianych nie ma takiej możliwości.

Ze względu na zachowanie najwyższych standardów higieny poleca się, aby posiadać w domu kilka desek do krojenia i używać osobnych do mięs, ryb, warzyw oraz pieczywa. Dlaczego tak? Ponieważ znajdujące się na surowym mięsie oraz rybach bakterie mogą przenieść się na inne składniki, również na te, których nie poddaje się obróbce termicznej.

Wybierając deskę do krojenia należy kierować się przede wszystkim własnymi potrzebami i upodobaniami. To co dla jednych będzie stanowiło najlepsze rozwiązanie, niekoniecznie będzie takim dla drugich. Każdy typ deski do krojenia posiada i zalety, i wady. Najistotniejsze jest więc określenie przez daną osobę cech, które musi posiadać jej idealna deska do krojenia

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)