Udostępnij
Skomentuj

Jaka forma do pieczenia chleba? Która będzie najlepsza?

Forma do pieczenia chleba musi być solidna, wytrzymała i umożliwiać łatwe wyjęcie wypieku. Jaka forma do pieczenia chleba sprawdzi się najlepiej?

Aromatyczne, chrupiące, przygotowane według własnych upodobań – domowe pieczywo nie ma sobie równych. Zarówno chleb, bułki, jak i bagietki wykonane własnoręcznie smakują wyśmienicie. Świeża kromka chleba z masłem, twarożkiem oraz rzodkiewką u wielu osób przywołuje wspomnienia i przypomina smaki dzieciństwa. Mogłoby się wydawać, że przygotowanie chleba w domu jest bardzo trudne i niewielu sobie z nim poradzi. Każdy, kto tak myśli, jest w błędzie. Do zrobienia domowego pieczywa potrzebny jest jedynie dobry przepis, składniki, odpowiednia foremka i nieco wolnego czasu. Jaką formę do pieczenia chleba kupić? Która jest najbardziej funkcjonalna? Podpowiadamy w niniejszym poradniku.

Jaka forma do pieczywa?

Oferta form do pieczenia chleba, bułek i bagietek jest na tyle szeroka, że z łatwością można kupić akcesorium spełniające wszystkie wymagania. Różnice pomiędzy konkretnymi konstrukcjami dotyczą ich wielkości, kształtu, materiału, z jakiego są wyprodukowane, a także ilości pieczywa, jaką można w nich przygotować za jednym razem.

  1. Formy do pieczenia chleba – dostępne są jako pojemniki prostokątne, kwadratowe, owalne oraz okrągłe. Niektóre wyposażone są dodatkowo w pokrywki umożliwiające nie tylko pieczenie chleba, ale także jego przechowywanie – pełnią więc funkcję niebanalnego chlebaka. Owalne formy do pieczenia chleba bardzo często posiadają żłobienia w dnie, które nadają chlebowi ciekawego kształtu.
  2. Formy do pieczenia bułek – mają kształt prostokąta, są niskie i wyposażone w kilka lub kilkanaście otworów na bułki. Tego rodzaju formy produkuje się głównie z wytrzymałego i elastycznego silikonu, który umożliwia łatwe wyjęcie jeszcze ciepłego pieczywa.
  3. Formy do pieczenia bagietek – dostępne jako perforowane blachy pozwalające na jednoczesne upieczenie sześciu albo więcej bagietek, a także naczynia składające się z podstawy z podłużnymi otworami na bagietki oraz pokrywki. Formy do pieczenia bagietek – szczególnie modele z pokrywami, pozwalają przygotować pieczywo jak w piekarni. Otwory, w które wyposażona jest pokrywka, odprowadzają wilgoć, dzięki czemu skórka pozostaje delikatna i chrupiąca, a miąższ pulchny.

Formy do pieczenia chleba – jaki materiał?

Materiał, z jakiego wykonana jest forma do chleba, ma wpływ na czas pieczenia – w przypadku akcesoriów ceramicznych jest on nieco dłuższy, a także na łatwość wyjęcia wypieku oraz konieczność używania papieru do pieczenia lub natłuszczania formy. Biorąc pod uwagę materiały, z jakich produkuje się tego rodzaju formy, można wyróżnić:

  • formy do pieczenia chleba metalowe – wykonane z blachy ocynkowanej, aluminium, stali nierdzewnej lub stali węglowej. Te ostatnie często pokryte są dodatkową powłoką teflonową, która zapobiega przywieraniu ciasta. Formy z blachy ocynkowanej nie są tak funkcjonalne, wymagają użycia papieru do pieczenia. Formy metalowe są łatwe do utrzymania w czystości, choć nie należy ich myć w zmywarkach ani wykorzystywać do tego celu ostrych gąbek;
  • formy do pieczenia chleba szklane – nie tylko doskonale nadają się do pieczenia, są także atrakcyjne wizualnie. Foremki szklane mają uniwersalne zastosowanie – można w nich piec, serwować, a także przechowywać pieczywo. Ponadto naczynia te są łatwe do utrzymania w czystości, mają też dwie duże wady – są drogie oraz nieodporne na uszkodzenia mechaniczne, można je łatwo stłuc;
  • formy do pieczenia chleba ceramiczne – wyróżniają się solidnością i wytrzymałością, są całkowicie odporne na korozję, a także trudne w zarysowaniu. Doskonale prezentują się w kuchni, można w nich piec, a także przechowywać chleb. Warto jednak pamiętać, iż formy do chleba ceramiczne wydłużają pieczenie. Ma to swoje zalety – przede wszystkim zapobiega przypalaniu wypieków;
  • formy do pieczenia chleba silikonowe – są miękkie i elastyczne, nieużywane można zwinąć i schować do szuflady lub szafki. Podobnie, jak formy ceramiczne, tak i silikonowe są całkowicie odporne na korozję oraz zarysowania. Ponadto należą do akcesoriów łatwych do utrzymania w czystości – można je myć w zmywarce, bez obawy, iż ulegną uszkodzeniu. Formy do chleba silikonowe nie wymagają używania papieru do pieczenia.

Na co zwrócić uwagę kupując formę do pieczenia chleba?

Kupując formę do pieczenia chleba, bułek czy bagietek, warto zwrócić uwagę na takie elementy jak:

  • rozmiar formy do pieczenia – im większy pojemnik, tym większy bochenek chleba będzie można w nim upiec. Rozmiar formy należy dostosować do liczby domowników i ilości spożywanego przez nich chleba w ciągu dnia;
  • kształt – forma do pieczenia kwadratowa, forma do pieczenia prostokątna, a może forma do pieczenia okrągła? Naczynia umożliwiające przygotowanie chleba w domu dostępne są w różnych kształtach – często posiadają dodatkowe żłobienia, które sprawiają, że wypieki są nie tylko apetyczne, ale również doskonale się prezentują;
  • dodatkowe wyposażenie – niektóre foremki do pieczenia chleba, a także bagietek wyposażone są w pokrywki, zwiększające ich funkcjonalność. Znajdujące się w pokrywach otwory odprowadzają wilgoć podczas pieczenia, sprawiając, że pieczywo jest miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Foremki z pokrywkami umożliwiają również przechowywanie gotowego chleba, pełniąc funkcję stylowego chlebaka;
  • materiał, z jakiego forma jest wykonana – ma wpływ na żywotność i funkcjonalność form do pieczenia chleba. Niektóre naczynia są łatwe do utrzymania w czystości, inne z kolei wymagają ostrożnego obchodzenia się z ostrymi narzędziami. Niezależnie od rodzaju materiału, z jakiego dana konstrukcja została wyprodukowana, musi być to tworzywo najwyższej jakości i co najważniejsze – posiadać certyfikaty dopuszczające je do kontaktu z żywnością.

Jaka forma do pieczenia chleba na zakwasie?

Jak wiadomo, chleb można przygotować zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Ten drugi wymaga odpowiedniego naczynia do pieczenia. Nie sprawdzą się tutaj metalowe formy do chleba, gdyż zakwas wchodzi w reakcję z metalem. Jakie więc naczynia do pieczenia chleba na zakwasie są najlepsze? Zdecydowanie warto postawić na foremki ceramiczne lub szklane, które są w pełni bezpieczne, chronią też chleb przed przypaleniem. Niewielkie ceramiczne formy do chleba można nabyć już za 60 zł. Nie jest to zbyt wygórowana cena, jeśli weźmie się pod uwagę, iż tego rodzaju naczynia można wykorzystać również do pieczenia keksów, babek, pasztetów itp.

 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)