Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jaka-forme-do-pieczenia-ciast-wybrac-ktora-bedzie-najlepsza/9269/ 2018-05-30 09:35:13.000000

Jaką formę do pieczenia ciast wybrać? Która będzie najlepsza?

Dobra forma do pieczenia to – nie tylko dosłownie – podstawa wszelkich wypieków. Nieodpowiednio dobrany lub złej jakości materiał może skutecznie zepsuć radość z pieczenia amatorom słodkości. Istotne są nie tylko dopasowane wymiary, ale także tworzywo i jakość wykonania. Czym różnią się poszczególne modele? Jak piecze się na formach ceramicznych, a jak na silikonowych? Podpowiadamy, jak wybrać formę do pieczenia.

Formy do pieczenia ciast

Wyróżnić można głównie formy do pieczenia ciast oraz te do chleba. Różnią się one przede wszystkim kształtem – te drugie przypominają formę chleba. Jeśli chodzi o podstawy do słodkości, na rynku dostępnych jest masa rodzajów, a ich wielość może skutecznie utrudniać wybór. Aby wspomóc żmudną internetową kwerendę, przygotowaliśmy zestaw najważniejszych rodzajów blach z podziałem na materiały wykonania, wyszczególniając ich istotne wady i zalety.

  • Blachy ocynowane – ich głównymi zaletami są łatwa dostępność, niska cena oraz duży wybór kształtów. To jedne z najbardziej popularnych forem ze względu na stosunek funkcjonalności do ceny. Minusy to niemożność korzystania z niektórych wygód, takich jak mycie w zmywarce. Nieodpowiednio czyszczone, suszone i przechowywane mogą rdzewieć. Warto je także obkładać papierem do pieczenia, gdyż kwaśny odczyn niektórych dodatków może źle zareagować z blachą.
  • Formy szklane – formy ze szkła żaroodpornego mogą być używane nie tylko do pieczenia, ale także go zapiekania czy podgrzewania dań wytrawnych. Uniwersalność zastosowania odbija się niestety na cenie produktu – jest wyższa niż innych modeli. Formy ze szkła są wygodne w zastosowaniu – nie trzeba ich obkładać papierem. Przezroczyste boki pozwalają dokładnie obserwować proces pieczenia i ocenić, czy ciasto jest gotowe w środku, co jest utrudnione przy innych blachach. Wadami szkła jest delikatność – dość ciężka forma może upaść i mało prawdopodobne, że się wówczas nie stłucze.
  • Formy ze stali węglowej – to propozycja znacznie tańsza niż modele ze szkła żaroodpornego. Forma jest lekka i odporna, czarna powłoka z czasem może się jednak zarysować. Warto wybrać stal węglową z powłoką nieprzywierającą, minimalizującą ryzyko przywarcia ciasta do spodu. Ułatwieniem są także modele z wyjmowanym dnem.
  • Formy do pieczenia silikonowe – to kolejne rozwiązanie z tej wyższej (czytaj: droższej) półki. Sprawdzają się świetnie, jednak raczej przy suchych ciastach – do wilgotnych lepiej wybrać formy tradycyjne. Ich zaletami są łatwość w myciu, przechowywaniu, lekkość. Bardzo prosto wyciągnąć z niej gotowy wypiek. Plusem jest także możliwość kupienia foremek w różnych, często fantazyjnych wzorach oraz dostępność malutkich foremek do ciastek. Niestety mogą się łatwo uszkodzić w kontakcie z nożem.
  • Formy do pieczenia ceramiczne – ich największa zaletą jest wyjątkowe wzornictwo. Znaleźć można modele pięknie wykończone, które nie tylko nadadzą się do pieczenia, ale od razu do podawania ciasta. Niestety dotyczy to tylko niskich wypieków, gdyż takie wymiary ma forma ceramiczna. Ciasta pieczone na tego typu podstawie rzadziej się przypiekają, gdyż ceramika nie przepuszcza tak szybko ciepła. Minusem jest delikatność materiału – może się potłuc – ale jeśli do tego nie dojdzie, zarówno kolory, jak i kształt przez lata pozostaną niezmienne. Formy ceramiczne bywają ponadto dość drogie.
  • Formy do pieczenia papierowe – to raczej rozwiązanie kilku- lub jednorazowe. Papier o wysokiej gęstości, najczęściej pokryty warstwą silikonową, odporny na temperaturę, wilgoć i tłuszcz ma wiele zalet – jest łatwo przenośny, bezproblemowo wyjmuje się w niego wypieki, poza tym można, ale nie trzeba go czyścić – zawsze może wylądować w kosztu.

Jaka forma do pieczenia jest najlepsza?

Jeśli dalej zastanawiamy się, jaka forma do pieczenia najlepsza będzie dla naszych potrzeb, określmy najpierw, do jakich wypieków mają służyć. Zależy nam na jednej, uniwersalnej blasze? Wybierzmy tę ze stali węglowej w standardowym wymiarze z ruchomym dnem.

Ci, którzy nie lubią piec, ale chcą na wszelki wypadek posiadać w domu odpowiednią podstawę, zdecydować się mogą na formę szklaną, która posłuży także do innych potraw. Miłośnicy rustykalnego designu pokochają formy ceramiczne, a osoby, które chcą piec dużo, a każdym rozmiarze i w sposób tradycyjny – pokaźny zestaw blach ocynowanych. Rodzicom piekącym dla dzieci polecane są natomiast formy silikonowe w bajecznych kształtach.  

Warto wiedzieć

Klasyczne formy do pieczenia mogą przyjmować różne wymiary. Standardowe, dostosowane do proporcji większości przepisów, będą formy średniej wielkości – na przykład o wymiarach 20/25 na 35/40 cm.

Producenci proponują także specjalistyczne formy dedykowane konkretnym wypiekom. Będą to na przykład:

  • tortownice – mają często formę wysokiego pierścienia lub wyjmowane części,ułatwiające uformowanie większego tortu;
  • formy do pizzy – są okrągłe, z bardzo niską ramką, ułatwiającą uformowanie brzegów;
  • formy do muffinek – do jedna blaszka w wytłoczonymi wgłębieniami do ciasta, których kształt wymodeluje klasyczne muffinki;
  • formy do tarty – ma okrągłą formę i zazwyczaj falowane, niskie brzegi;
  • formy do babki – dzięki falowanym, zwężanym brzegom i wydrążonym środkiem formuje babki;
  • formy okrągłe lub prostokątne.
Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni