Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jaka-maszynke-do-makaronu-wybrac-na-co-zwrocic-uwage-podczas-zakupu/10392/ 2018-08-02 11:27:01.000000

Jaką maszynkę do makaronu wybrać? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Prawdziwy, przepyszny makaron przygotowany we własnym domu? To jak najbardziej możliwe! Co będzie potrzebne? Odpowiednie składniki oraz maszynka do makaronu, która w znaczny sposób ułatwi cały proces. Jaką maszynkę kupić? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Maszynka do makaronu – czy warto?

Makarony, które można kupić w sklepach są smaczne, jednak produkowane na masową skalę, nie zawsze robione są ze zdrowych składników. Nie pozostaje to obojętne dla zdrowia osób, które je spożywają. Nie tylko miłośnicy włoskich smaków doceniają walory świeżego makaronu własnej produkcji. Makarony przygotowywane w domu można zrobić według własnych upodobań – ze zdrowych i sprawdzonych składników. Osoby wystrzegające się produktów z mąką pszenną w składzie, bez problemu przygotują makaron na bazie innych, znacznie zdrowszych składników. Do zrobienia makaronu w warunkach domowych potrzebne jest specjalne urządzenie, które ułatwi tę czynność. Jest nim maszynka do makaronu, dostępna w wielu wariantach i umożliwiająca przygotowanie najróżniejszych rodzajów makaronów.

W zależności od modelu kupionego urządzenia i dołączonych do niego nakładek, maszynka do makaronu domowego pozwoli wykonać:

  • makron typu „nitka” – najczęściej podawany wraz z zupami – szczególnie różnego rodzaju rosołami, przygotowywany z mąki pszennej, wody, a niekiedy również i z jajka
  • spaghetti – długi makaron, grubszy niż „nitka”, podawany z sosami – najczęściej przygotowywanymi na bazie pomidorów, stanowi jeden z podstawowych składników kuchni włoskiej
  • lasagne – rodzaj makaronu występujący w postaci dużych prostokątnych płatów, podaje się go zapiekanego z farszem oraz serem – ułożonymi pomiędzy warstwami makaronu
  • ravioli – włoskie pierożki o niewielkim rozmiarze, nadziewane zazwyczaj mięsem, warzywami (przeważnie szpinakiem) lub serem ricotta.

Maszynka do makaronu to uniwersalne narzędzie, które można wykorzystać jako wałkownicę do ciasta, np. na pierogi. Większość modeli posiada możliwość regulacji grubości przygotowywanego ciasta.

Maszynka do makaronu – jaką wybrać?

Kulinarne eksperymenty w domu pozwalają stworzyć pyszne, niecodzienne połączenia. Niezbędne w tych kuchennych szaleństwach są różne akcesoria i urządzenia, które ułatwiają pracę. Przy pomocy maszynki do makaronu można stworzyć różne rodzaje tego tradycyjnego, włoskiego przysmaku, a także przygotować własne kompozycje smakowe makaronów – ze szpinakiem i serem, z burakiem albo z dynią. Kolorowy makaron z dodatkiem warzyw nie tylko będzie świetnie smakował, ale także nietuzinkowo się prezentował. Maszynki do makaronu domowego występują w różnych wersjach. Można je podzielić na dwie główne grupy – ręczne oraz elektryczne. Maszynki ręczne składają się z wałkowarki oraz wykrojników. Posiadają one specjalny uchwyt, który pozwala przymocować urządzenie do blatu kuchennego albo stołu, podczas użytkowania. Dzięki temu maszynka nie przesuwa się po stole i o wiele wygodniej jest jej używać. Ręczne maszynki do makaronu wyposażone zostały korbkę, która umożliwia ich pracę. Drugim rodzajem tego typu urządzeń są tzw. wyciskarki, które wyglądem przypominają maszynkę do mięsa. Najczęściej maszynki ręczne wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej i wykończone drewnianymi elementami. Maszynka do makaronu ze stali nierdzewnej pozwala na długie użytkowanie urządzenia, jest solidnym i wytrzymałym narzędziem, które służy przez wiele lat.

Innym typem urządzenia jest maszynka do makaronu elektryczna. Jest ona znacznie większa i posiada dodatkowe funkcjonalności, jak np. przygotowywanie ciasta. O ile maszynki ręczne jedynie je wałkują i kroją, o tyle maszynka elektryczna sama je wyrabia. Do pojemnika wystarczy wsypać odpowiednie składniki i wybrać rodzaj makaronu. Urządzenie samo przygotuje ciasto, a następnie uformuje go w wybrany rodzaj makaronu. Maszynki elektryczne umożliwiają przygotowywanie takich makaronów jak: penne, rigattoni, spaghetti, linguine, lasagne, fettuccine oraz tagliatele. Elektryczne maszynki do makaronu wykonane są z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej, często posiadają antypoślizgowe podstawy, które chronią przed przesuwaniem się urządzenia podczas pracy.

Maszynka do makaronu – jak działa?

Obsługa elektrycznej wersji maszynki do makaronu jest prosta i sprowadza się do umieszczenia składników na ciasto w misie urządzenia, wybrania odpowiedniego programu i wciśnięcia przycisku. Nieco bardziej skomplikowane – choć wcale nietrudne, jest używanie maszynki ręcznej. W pierwszej kolejności należy wyrobić ciasto na makron, troszkę go spłaszczyć, umieścić pomiędzy rolkami wałkownicy i kręcąc korbką wałkować ciasto, które następnie nadaje się już do krojenia. W tym momencie w maszynce montuje się wybrany wykrojnik i jeszcze raz przepuszcza przez nią ciasto.

Domowy makron można również przygotować w uniwersalnej prasce do ciasta, wyglądem przypominającej dekorator do tortów. Umożliwia ona zrobienie kluseczek passatelli. Wystarczy nieco rzadsze ciasto umieścić w pojemniku praski i kręcąc korbką, tworzyć pyszne kluseczki.

Na co zwrócić uwagę kupując maszynkę do makaronu domowego?

Maszynka do wyrobu domowego makaronu może znacznie usprawnić pracę. W zależności od wybranego modelu, proces ten można zautomatyzować całkowicie albo też znacząco ułatwić. Kupując maszynkę, warto kierować się takimi kryteriami jak:

  • Szybkość pracy. Maszynki elektryczne pozwalają przygotować makaron o wiele szybciej niż urządzenia ręczne. W tym przypadku nie ma konieczności własnoręcznego przygotowywania ciasta, a proces produkcji makaronu jest całkowicie zautomatyzowany. Urządzenia elektryczne sprawdzą się w domach, w których makaron stanowi nieodłączny element menu.
  • Komfort pracy. Zarówno maszynki elektryczne, jak i ręczne powinny zapewniać komfort wykonywanej pracy. Stabilna i wytrzymała konstrukcja tego typu urządzeń to podstawa. W przypadku maszynek ręcznych dobrym rozwiązaniem są specjalne mechanizmy umożliwiające przymocowanie maszynki do stołu lub blatu, które zapobiegają ślizganiu się urządzenia podczas pracy.
  • Jakość wykonania. Jeden z najistotniejszych elementów, którymi należy się kierować podczas zakupu. Solidne wykonanie urządzenia – z najwyższej jakości materiałów, gwarantuje, że maszynka będzie pełniła swoją rolę przez wiele lat.

Domowy, świeży i pyszny makaron to nie lada gratka dla amatorów włoskich smaków. Wykorzystując maszynkę do makaronu, można go łatwo i szybko przygotować każdego dnia. Warto wyposażyć się więc w dobrej jakości urządzenie, które usprawni i uprzyjemni pracę.

 

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni