Udostępnij
Skomentuj

Jaka menażka będzie najlepsza? Którą wybrać?

Menażka stanowi nieodłączny element wyposażenia harcerza. Menażki turystyczne przydają się również podczas kilkudniowej wycieczki, biwaku lub całodziennego pikniku. Jaką menażkę do gotowania kupić?

Kompletując sprzęt na biwak, daleką podróż albo obóz harcerski nie można zapomnieć o podstawowym wyposażeniu, jakim są naczynia turystyczne. Dobrze dobrana menażka pozwoli nie tylko przewieść posiłek, ale również odgrzać go na wolnym powietrzu, a podczas dłuższego biwakowania także przygotować obiad od zera. Jaką menażkę turystyczną wybrać? Czy warto kupić menażkę z radiatorem?

Menażka – co to jest?

Jednym z podstawowych naczyń turystycznych, zabieranych na wyprawy na świeżym powietrzu, jest menażka. Jak wygląda menażka turystyczna? To zamykany, nieduży pojemnik, składający się z co najmniej dwóch części. Najczęściej w skład menażki wchodzi o wiele więcej elementów – dwa różnej wielkości naczynia, pokrywa służąca jako talerz, kubek, a także sztućce: łyżka, widelec oraz nóż z otwieraczem do konserw.

Menażki dostępne są w różnych wersjach – niekiedy składają się tylko z kilku pojemników na jedzenie, wówczas służą przede wszystkim jako termos do przenoszenia obiadu. Niektóre modele tego typu naczyń turystycznych sprzedawane są wraz z radiatorem, który znacznie ułatwia przygotowywanie posiłków. Menażki z podgrzewaczem przydadzą się podczas dłuższego biwakowania, kiedy samodzielnie trzeba przygotować posiłek lub po prostu odgrzać przywieziony z domu prowiant.

Zupełnie inaczej wygląda menażka na wodę, czyli po prostu manierka. Najlepszej jakości manierki pozwalają nie tylko transportować wodę, napoje gazowane, kawę czy herbatę, ale również zagotować wodę i przygotować ciepły posiłek. Tego typu naczynia wykonane są z trwałych i odpornych na warunki atmosferyczne, uszkodzenia mechaniczne oraz wysoką temperaturę materiałów.

Jaka menażka na obóz?

Menażki turystyczne różnią się nie tylko budową i ilością wchodzących w ich skład elementów, ale również materiałem, z jakiego są wykonane. Biorąc pod uwagę owo kryterium, można wyróżnić takie naczynia jak:

  • menażka aluminiowa,
  • menażka plastikowa,
  • menażka stal nierdzewna,

Wymienione naczynia turystyczne różnią się między sobą wagą, ceną oraz funkcjonalnością. W niektórych przypadkach lepiej sprawdzą się menażki metalowe, w innych w zupełności wystarczą akcesoria wykonane z tworzywa sztucznego. O tym, jaka menażka będzie najlepsza na obóz, warto zdecydować, poznając zalety i wady wszystkich trzech rozwiązań.

Zalety i wady menażek aluminiowych

ZALETY

  • wykonane najczęściej z aluminium anodowanego – bardziej odpornego na korozję i bezpiecznego w kontakcie z żywnością,
  • lekkie,
  • tanie,
  • można w nich gotować,
  • solidne i wytrzymałe,
  • łatwe do utrzymania w czystości,
  • często ich wymiary dostosowane są do palników turystycznych,
  • niektóre modele sprzedawane wraz z radiatorem.

WADY

  • są to droższe rozwiązania niż menażki stalowe lub plastikowe,
  • przed zakupem warto sprawdzić rodzaj aluminium, z jakiego wykonana jest menażka – nie wszystkie naczynia aluminiowe nadają się do gotowania.

Zalety i wady menażek stalowych

ZALETY

  • wykonane najczęściej ze stali nierdzewnej – odpornej na korozję i bezpiecznej w kontakcie z żywnością,
  • tanie,
  • solidne i wytrzymałe,
  • mają uniwersalne zastosowanie,
  • można w nich gotować – również bezpośrednio na ognisku,
  • łatwe do utrzymania w czystości,
  • sprzedawane w wieloelementowych zestawach – dwa lub trzy naczynia o różnej średnicy, pokrywka służąca jako talerz lub deska do krojenia, sztućce, kubek.

WADY

  • są to naczynia o wiele cięższe od modeli aluminiowych i plastikowych.

Zalety i wady menażek stalowych

ZALETY

  • wykonane z plastiku lub silikonu,
  • służą przede wszystkim jako talerze lub miski – można serwować w nich posiłki lub transportować obiad z miejsca na miejsce;
  • tanie,
  • lekkie,
  • łatwe do utrzymania w czystości,
  • szeroki wybór dostępnych wzorów i kolorów.

WADY

  • nie nadają się do gotowania,
  • przed zakupem warto sprawdzić, czy naczynie wykonane jest z atestowanego tworzywa sztucznego, bezpiecznego podczas kontaktu z żywnością.

Jaka najlepsza menażka?

To, jaka menażka będzie odpowiednia dla danego użytkownika, zależy od jego potrzeb i preferencji. W niektórych przypadkach – np. gdy w obozie znajduje się stołówka, wystarczą zwykłe naczynia plastikowe, które umożliwią spożywanie lub przenoszenie posiłków. W innych sytuacjach niezbędna może okazać się menażka z radiatorem, która znacznie ułatwi przygotowywanie posiłków. Na jakie elementy zwrócić uwagę wybierając odpowiednie dla siebie naczynie? Przede wszystkim na:

  • Przeznaczenie menażki. Warto zastanowić się, w jaki sposób naczynie będzie wykorzystywane. Do częstego gotowania najodpowiedniejsze są menażki z podgrzewaczem, wykonane z aluminium. Są one specjalnie profilowane pod palnik, dzięki czemu łatwiej przygotować w nich posiłek. Prawdziwy survivalowcy mogą zaopatrzyć się w naczynia stalowe, w których ugotują lub podgrzeją zupę bezpośrednio nad ogniskiem. Kupując menażkę tylko z myślą o przenoszeniu potraw, wystarczy naczynie plastikowe, składające się z kilku poziomów. Takie akcesoria wykorzystywane są często jako pojemniki na żywność i używane nie tylko podczas wypraw i obozów, ale również do transportowania jedzenia na terenie miasta – zabierania ciepłych posiłków do pracy lub na uczelnię.
  • Materiał, z jakiego jest wykonana. Ma on istotne znaczenie nie tylko, jeśli chodzi o funkcjonalność naczynia. Kupując menażki do gotowania, warto sprawdzić, z jakiego rodzaju aluminium jest ona wyprodukowana. Tylko naczynia pokryte teflonem lub wykonane z aluminium anodowanego, będą bezpieczne podczas kontaktu z wysoką temperaturą. Wybierając naczynia stalowe, najlepiej zaopatrzyć się w te zrobione ze stali nierdzewnej, która odporna jest na korozję i wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne.
  • Dodatkowe funkcjonalności. Jak zostało wspomniane wyżej – menażki sprzedawane są w różniej wielkości zestawach i z różnymi dodatkowymi elementami. Duże zestawy składają się z kilku naczyń o różnych wielkościach, pokrywek i sztućców. Nieco mniejsze – używane głównie do przenoszenia jedzenia, posiadają dwa lub trzy poziomy naczyń o takiej wielkości. Nie można zapomnieć również o menażkach z radiatorem oraz funkcjonalnych manierkach, które również można wykorzystać do gotowania, np. wody.

Menażka i manierka to dwa podstawowe naczynia turystyczne, o których nie można pominąć, kompletując wyposażenie na biwak lub obóz harcerski. Kupując tego typu akcesoria, warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego są wykonane, a także na ich funkcjonalność. Szeroka gama dostępnych tego typu produktów gwarantuje, że każdy survivalowiec znajdzie sprzęt spełniający jego oczekiwania.

Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)