Udostępnij
Skomentuj

Jaka podłoga do kuchni? Co wybrać?

Wydawać by się mogło, że możliwości aranżacyjne kuchni są mocno ograniczone. Ot, wystarczy położyć płytki i nałożyć trochę farby. Jak się jednak okazuje, pogląd ten zdecydowanie mija się z rzeczywistością, a najlepszym na to przykładem jest podłoga, która może zostać wyłożona wieloma materiałami.

Jaka podłoga do kuchni?

Oczywiście wziąć należy po uwagę wiele kwestii. Podłoga w kuchni musi być bowiem zgodna z wybranymi przez nas meblami czy różnego rodzaju elementami wykończeniowymi. Na szczęście dysponujemy tyloma możliwościami, że bez większych przeszkód poradzimy sobie z tego rodzaju dylematami.

  • Podłoga do kuchni z kamienia naturalnego: wybierany z wielu powodów. Przede wszystkim jest on niebywale odporny. Nie straszna mu ani wilgoć ani wysokie temperatury, nie zniszczymy go także poprzez upuszczenie talerza czy patelni. Wspomnieć należy również o tym, iż wiele odmian kamienia charakteryzuje się kwasoodpornością.

Poza swoją twardością i odpornością, kamień naturalny jest niezwykle estetyczny. Wybór granitu czy marmuru w różnych wersjach kolorystycznych pozwoli stworzyć nam wiele atrakcyjnych rozwiązań aranżacyjnych. Jeżeli zdecydujemy się na obłożenie podłogi kamieniem, pamiętajmy jednak o tym, aby nie czyścić go środkami zbyt ekspansyjnymi, gdyż straci on swój naturalny urok. Jego niewątpliwie sporą zaletą jest natomiast to, iż w bardzo prosty sposób można zamaskować różnego rodzaju zarysowania czy zadrapania. Wystarczy użyć odpowiedniej żywicy.

  • Podłoga do kuchni z terakoty: materiał niezwykle często stosowany w kuchni. Dlaczego?

Przede wszystkim ze względu na swoją stosunkowo niską ceną, a także niebywałą prostotę montażu. Terakota, mimo tego, że jest tania, jest również wytrzymała – bardzo trudno ją uszkodzić. Może być przez nas stosowana także w sytuacji, gdy w naszym domu zainstalowaliśmy ogrzewanie podłogowe – ciepło nie spowoduje jej deformacji.

Do wad tego materiału należy zaliczyć nieco utrudnione czyszczenie (czasem trzeba się trochę naszorować, by zmyć wszystkie zanieczyszczenia), a także to, iż terakota jest bezwzględna dla wszelkiego rodzaju szklanych naczyń. Ze względu na twardość terakoty, upuszczone przez nią szklanki czy miski na pewno się rozbiją.

  • Podłoga do kuchni z drewna: bez wątpienia podłoga drewniana prezentuje się nad wyraz okazale, idealnie sprawdzi się w pomieszczeniach rustykalnych, ale również nowoczesnych. Pamiętać należy jednak o tym, iż położenie parkietu drewnianego w kuchni na pewno będzie wiązać się ze sporymi wydatkami i w wielu sytuacjach może okazać się pomysłem chybionym. Dlaczego? Ogromną rolę pełni bowiem wybór właściwego drewna. Jeżeli zdecydujemy się na przykład na sosnę, nasza podłoga, pod wpływem wilgoci i temperatury, bardzo szybko ulegnie zniszczeniu i różnego rodzaju deformacjom.

Wszystko to sprawia, że konieczny jest zakup drewna twardego (na przykład buku) bądź egzotycznego. Tego typu materiały charakteryzują się bowiem sporą wytrzymałością i odpornością na działanie takich czynników jak woda czy wysokie temperatury. Najlepiej decydować się na deski bez sęków oraz o jednolitej barwie, Co więcej, powinniśmy je zabezpieczyć przed przedostawaniem się między nimi wody. Konieczny okaże się więc specjalny preparat uszczelniający.

Wszystko to sprawia, że podłoga drewniana w kuchni ma sens wyłącznie wtedy, gdy zainwestujemy w nią odpowiednie środki. W zamian jednak otrzymujemy naprawdę atrakcyjny efekt aranżacyjny.

  • Podłoga do kuchni – panele: jeśli jednak nie chcemy wydawać kroci na parkiet drewniany, to może zdecydować się na panele? Jest to jakieś rozwiązanie, jednak pamiętać musimy o tym, iż nie mogą być to produkty najtańsze. Niestety, trzeba nieco zainwestować.

Podczas wyboru paneli do kuchni zwróćmy uwagę przede wszystkim na ich klasę ścieralności. Dotyczy ona odporności na ścieranie, która jest określana symbolami od AC1 do AC5 (im większa cyfra, tym lepiej). W przypadku kuchni, zdecydowanie zalecane są panele najmocniejsze, o klasie AC5. Poza tym, należy zakupić produkt, który będzie odporny na wilgoć. W przeciwnym wypadku, bardzo szybko ulegnie zniszczeniu. Jeżeli dokonamy właściwego wyboru, podłoga zostanie przez nas położona bardzo szybko i bez większych problemów – będzie ona wyróżniała się ciepłem i miłym dla oka wyglądem.

  • Podłoga do kuchni z płytek ceramicznych – dochodzimy do rozwiązania najpopularniejszego. Płytki bardzo dobrze radzą sobie w warunkach panujących w kuchni. Nie straszne im wysokie temperatur, wilgoć ani różnego rodzaju zanieczyszczenia. Do tego są stosunkowo proste do położenia, a także łatwe w pielęgnacji. Do ich wad należy zaliczyć natomiast bijący od nich chłód. Na szczęście, problemy ze znalezieniem ładnych i pasujących do naszej kuchni płytek nie jest już problemem – obecnie ich oferta jest bowiem bardzo szeroka.
  • Podłoga do kuchni z linoleum – rozwiązanie popularne jakieś kilkanaście lat temu, obecnie jednak raczej rzadko spotykane. Do zalet linoleum należy bez wątpienia zaliczyć jego niską cenę, prostotę montażu oraz możliwość szybkiej wymiany materiału. Wadą jest natomiast bardzo duża podatność na uszkodzenia i ograniczenia aranżacyjne.
  • Podłoga do kuchni z betonu architektonicznego – bardzo ciekawe rozwiązanie, które wyróżnia się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Tego typu płyty są również odporne na wodę, występują również w sporych rozmiarach, dlatego dobrze sprawdzą się podczas łączenia kuchni z innymi pomieszczeniami.
  • Podłoga do kuchni korkowa – mowa o specjalnych płytach korkowych, które są pokryte winylem. Są „ciche” w użyciu i bardzo wytrzymałe.

Podłoga do kuchni rustykalnej

Pomieszczenia utrzymane w tym stylu mają wiele wspólnego z naturą i nieco wiejskim stylem życia. Wszystko to sprawia, że najlepiej sprawdzą się w nich materiały naturalne, z których pierwsze miejsce, rzecz jasna, zajmuje drewno. Parkiet wykonany z ciekawego gatunku drewna bardzo dobrze spełni swoją rolę, idealnie wkomponuje się w ten przyjemny, ciepły klimat.

Odpowiedzią na pytanie, jaka podłoga do kuchni rustykalnej może okazać się również kamień naturalny, a także niektóre modele płytek, które imitują naturalne materiały. W aranżacjach rustykalnych czasem używany jest także beton architektoniczny, który zostaje specjalnie postarzony i dostosowany do naturalnej aranżacji.

Podłoga do kuchni w stylu angielskim

W stylu tym bardzo ważną rolę odgrywa tradycja, która obecnie jest jednak łączona z elementami wystroju nowoczesnego. Dzięki licznym dodatkom i bogatemu wzornictwu, uzyskujemy efekt przytulnej i bardzo ciepłej kuchni.

Wszystko to sprawia, że powinniśmy zrezygnować z rozwiązań o surowym stylu. Jaka podłoga do kuchni angielskiej okaże się więc najlepsza? Ponownie należy wskazać przede wszystkim na drewno – zarówno w postaci parkietu, jak i drewnianych paneli. Dobrze sprawdzą się również płytki ceramiczne, które wyróżniają się naturalną estetyką.

Jaka podłoga do białej kuchni?

Jeżeli w naszej kuchni dominuje biel, mamy dwie możliwości. Albo zdecydujemy się na jednostajność i nasza podłoga również będzie biała (w tym przypadku warto zdecydować się na terakotę) albo pójdziemy w sprawdzone rozwiązania, związane z zastosowaniem drewna. W tym przypadku nasze możliwości są bardzo szerokie. Zakupić możemy bowiem zarówno drewno jasne, o delikatnej barwie, jak i gatunki ciemniejsze, które również będą bardzo atrakcyjne.

Jaka podłoga do szarej kuchni?

W tym przypadku mamy do czynienia z typowym stylem nowoczesnym, z którym bardzo dobrze komponują się duże, błyszczące płytki ceramiczne, a także panele i parkiety drewniane, które jednak powinny być w jasnych barwach.

Jaki kolor podłogi do kuchni?

Musi on zostać dopasowany do zastosowanych przez nas dodatków, mebli oraz kolorów ścian. Pamiętajmy również o tym, iż ogromne znaczenie ma wielkość kuchni. W przypadku niewielkiego, ślepego pomieszczenia, położenie ciemnych paneli bądź płytek okaże się dla nas strzałem w stopę. Optycznie zmniejszymy i przytłumimy powierzchnię kuchni, przez co uzyskany efekt nie będzie zbyt atrakcyjny.

W takiej sytuacji dużo lepiej sprawdzają się jasne odcienie, które wpuszczą do kuchni więcej słońca i ją rozświetlą. W przypadku sporych pomieszczeń, nasze możliwości są dużo szersze, dlatego możemy bawić się różnymi rozwiązaniami kompozycyjnymi.

Podłoga do kuchni z salonem

Bardzo często, zwłaszcza w domach, kuchnie są otwarte i połączone z salonem. W takim przypadku najlepszym wyjściem okaże się wyłożenie podłogi tym samym materiałem, dzięki czemu przejście z jednego pomieszczenia do drugiego będzie płynne. Jaka podłoga do kuchni i salonu okaże się najlepsza?

Warto zdecydować się przede wszystkim na płytki, które są odporne zarówno na wilgoć i wysokie temperatury, jak i uszkodzenia mechaniczne. Dobrym rozwiązaniem okazać się może również drewno, jednak pamiętajmy o wymienionych wcześniej wskazówkach. Musi być to gatunek twardy i odporny na wszelkiego rodzaju szkodliwe czynniki.

Podłoga do kuchni i przedpokoju

Łączenie kuchni z przedpokojem wymaga przede wszystkim użycia tworzywa odpornego na uszkodzenia mechaniczne. Dobrze sprawdzi się więc terakota, warto jednak rozglądnąć się za odmianą, na której nie będą widoczne zabrudzeni (o które w przedpokoju przecież nietrudno). To samo tyczy się płytek ceramicznych, które również występują w wielu wytrzymałych odmianach.

Dobrym rozwiązaniem okazać się może także położenie betonu architektonicznego, który sprzedawany jest pod postacią płyt o dużym rozmiarze, bardzo dobrze sprawdzających się zarówno w kuchni, jak i przedpokoju.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)