Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jaka-tarke-kuchenna-wybrac-ktora-bedzie-najlepsza/9723/ 2018-07-02 08:52:07.000000

Jaką tarkę kuchenną wybrać? Która będzie najlepsza?

Prawdopodobnie na wyposażeniu większości kuchni znajduje się mniej lub bardziej efektowny gadżet służący do tarcia warzyw i innych produktów żywnościowych. Obróbka mechaniczna to także szansa na urozmaicenie codziennego menu i wypróbowanie wielu nowych przepisów. Ale dla wielu najważniejsze są placki ziemniaczane i tarty ser.

Czym zetrzeć ziemniaki aby uzyskać perfekcyjną konsystencję ulubionych placków? Smakosze, delektujący się zapiekanką, tą z tartych ziemniaków i nie tylko, mogą zastanawiać się jak trzeć parmezan i inne rodzaje sera? Posypka serowa to przecież istotny składnik nie tylko zapiekanek i makaronów ale także wielu innych dań. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tarek. W większości służą do ręcznego tarcia żywności. Na szczęście producenci sprzętu AGD dostrzegli potrzebę zautomatyzowania tego trudnego procesu i dziś możemy wybierać pomiędzy urządzeniami o napędzie elektrycznym lub mechanicznym – na korbkę.

Tarka do warzyw

Najczęściej spotykane są chyba tarki czworoboczne w kształcie zbliżonym do prostokątnego pudełka, z rączką w górnej części i bez dna. Na każdym z boków dostępne są „oczka” trące o różnej wielkości odpowiednie do rozdrabniania i szatkowania warzyw o różnej konsystencji. O ile twarde warzywa bez większych problemów zetrzemy na dowolny wymiar, o tyle problem pojawić się może przy produktach miękkich o kleistej lub gumowatej konsystencji. Oczka tarki mogą zatykać się, a sam proces będzie długotrwały i nieskuteczny. Popularnym rozwiązaniem jest także tarka spiralna do warzyw, pozwalająca na uzyskanie długich wstążek kręcących się na kształt spirali właśnie. Urządzenie to w najprostszym wydaniu przypomina budową tradycyjną temperówkę. Dostępne są także modele bardziej zaawansowane technicznie przystosowane do „obróbki” warzywa bez konieczności trzymania go w ręce. Tarka spiralna to świetny sposób do osiągnięcia ciekawego efektu dekoracyjnego na talerzu.

Tarka do sera

Prawidłowo starty ser to idealna posypka na zapiekance oraz precyzyjnie dozowana szczypta ulubionego parmezanu na pieczołowicie przygotowanym makaronie. Skoro przygotowanie dania pochłonęło tyle trudu i energii, nie można tego zepsuć rzucając plasterek lub bryłki sera. Idealnym narzędziem do przygotowania świeżej dawki parmezanu może okazać się szklana lub ceramiczna tarka do sera w formie miseczki. Starty ser można podać bezpośrednio w naczyniu, którego dno jest wyprofilowane odpowiednio do tarcia serów, owoców i innych produktów żywnościowych. Często stosowanym rozwiązaniem jest także tarka z rączką przypominająca łopatkę. Najczęściej produkty tego typu wykonane są z tworzywa lub stali nierdzewnej. Powierzchnia jest zazwyczaj wyprofilowana w sposób ułatwiający dociśnięcie tarki do sera. Przy użyciu łopatki trącej można ścierać ser bezpośrednio na gotową potrawę. Sery twarde takie jak parmezan lub pecorino z powodzeniem zetrzemy także na tradycyjnej tarce czworobocznej.

Tarka do cytrusów

Tarcie cytrusów to przede wszystkim ścieranie zielonej lub pomarańczowej skórki bez białej warstwy tuż pod nią. Sama skórka jest wykorzystywana jako naturalny aromat dodawany do potraw, ciast, deserów i napoi. Tarka do cytrusów to z reguły mniejsza wersja łopatki trącej pokrytej rzędami drobnych zębów. Do skórki cytrusów przewidziano jeszcze narzędzie o nazwie zester, które służy do ścinania długich wąskich wstążek. Dzięki zastosowaniu zestera można wykorzystać kolorowe paski ze skórki pomarańczowej do dekorowania deserów i innych potraw. Skórka cytrusów najczęściej postrzegana jest jako odpad. Warto jednak zainteresować się sposobami na jej wykorzystanie, z uwagi na wysoką zawartość aromatów i witamin. Może być barwnikiem i przyprawą do wielu potraw i z pewnością urozmaici nasze kulinarne doznania.

Tarka elektryczna

Jeżeli stoimy przed koniecznością częstego rozdrabniania większej ilości warzyw lub innych produktów żywnościowych to z pomocą może nam przyjść sprzęt z napędem elektrycznym. Tarki elektryczne zwane szatkownicami to urządzenia, które budową mogą przypominać maszynkę do mielenia mięsa. W modelach tego typu silnik napędza bęben, którego powierzchnia pełni rolę tarki. Warzywa lub inne produkty żywnościowe podaje się poprzez charakterystyczny zasobnik na górze urządzenia. Stale obracający się bęben sukcesywnie rozdrabnia podawane zasobnikiem produkty. To bardzo wygodne urządzenie, pozwalające na bezpieczne rozdrabnianie np. marchwi. Nie ma zagrożenia zranienia ręki, a oprócz tego możliwe jest starcie całego warzywa. Kupując tego rodzaju sprzęt otrzymujemy w zestawie kilka bębnów z tarkami o różnych rozmiarach oczka.

Tarka obrotowa

Alternatywą dla tarek bębnowych są urządzenia, w których silnik napędza tarczę perforowaną w identyczny sposób jak tarki ręczne. Zmiana grubości rozdrabniania wymaga założenia tarczy z zębami o innym rozmiarze. Podobnie jak w przypadku tarki bębnowej warzywa np. ziemniaki podaje się z góry poprzez specjalny zasobnik. Obracająca tarcza sukcesywnie ściera ziemniak, który możemy dociskać z góry kolejnym warzywem lub specjalnie wyprofilowanym wieczkiem. Elektryczna tarka do ziemniaków to szybki sposób na ulubione placki lub zapiekankę. Proces tarcia jest bezpieczny i szybki, a rozdrobnione ziemniaki trafiają prosto do przeznaczonego na ten cel naczynia. Elektryczna tarka obrotowa strzał w dziesiątkę dla tych, którzy regularnie przygotowują posiłki dla większej liczby domowników. Szybkość z jaką pracuje urządzenie pozwala zaoszczędzić sporo cennego czasu. Ponadto tarcie staje się bezpieczne i łatwe.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni