Udostępnij
Skomentuj

Jaka tortownica jest najlepsza? Którą wybrać?

Trudno wyobrazić sobie pieczenie tortów i innych ciast bez tortownicy. Jaki model wybrać? Co warto wiedzieć przed zakupem?

Tortownica – co to takiego?

Już sama nazwa tortownicy sugeruje, że służy do przygotowywania tortów. To rodzaj blaszki o specyficznej konstrukcji – ma podwyższony brzeg, by pomieścić kilkuwarstwowe ciasto.

Tortownica może służyć do pieczenia biszkoptów na tort, jak również do składania tortu w jedną całość (warstwy ciasta przekładane kremem, udekorowane). Wysoki rant zabezpiecza krawędzie tortu, ułatwia jego transport oraz przechowywanie. Jednak tortownica jest o wiele bardziej wszechstronną blaszką niż mogłoby się wydawać.

Do czego jeszcze można używać tortownicy?

Tortownica może przydać się nie tylko podczas pieczenia tortów, ale również innych ciast:

  • Serników – tortownica świetnie sprawdza się przy pieczeniu wyższych serników na spodzie z ciasta. Jaka tortownica na sernik? Najlepiej sprawdza się ta z silikonową obręczą, gdyż nie przywiera tak bardzo do ciasta.
  • Ciast bez pieczenia – sernik na zimno lub inne ciasto bez pieczenia także bardzo wygodnie jest zrobić w tortownicy o przeciętnej wysokości brzegu.
  • Wytrawnych ciast z warzywami typu quiche – to ciasto, które jest dość wysokie i doskonale wykonuje się je w tortownicy z odpinaną krawędzią.

To tylko kilka przykładów ciast, które można wykonać przy użyciu tortownicy. W kuchni znajdzie się dla niej wiele różnych zastosowań.

Jakie są rodzaje tortownic?

Oferta tortownic już od lat zaskakuje szerokością i różnorodnością. Wybierać można już nie tylko egzemplarze o różnych średnicach, ale też wykonane z różnorodnych materiałów i z ciekawymi funkcjami. Do najpopularniejszych i najciekawszych rodzajów tortownic należą:

  • Tortownica z wyjmowanym dnem – w odróżnieniu od egzemplarzy z odpinanym rantem, tortownica tego typu ma stały rant (bez klamerki) połączony z częścią dna, a wyjmowane jest samo dno. By wyjąć ciasto z takiej tortownicy, należy podnieść je od spodu, unosząc dno do góry, a przytrzymując brzeg tortownicy w miejscu.
  • Tortownica z odpinanym brzegiem – zdecydowanie częściej spotykana i bardziej popularna od tortownicy z wyjmowanym dnem. By wyjąć ciasto, wystarczy odpiąć krawędź tortownicy.
  • Tortownica z wysokim rantem – każda tortownica ma stosunkowo wysoki brzeg, ale w sprzedaży można znaleźć także modele wyposażone w wyższy rant, które są idealne do wielowarstwowych lub silnie rosnących ciast.
  • Tortownica z silikonową obręczą – miękka obręcz z silikonu nie przywiera do ciasta, łatwo ją zdjąć bez uszczerbku dla wypieków.
  • Tortownica z wypustką na ciasto na próbę – to ciekawostka i wariant tortownicy, który przydaje się tym, którzy zawsze chcą skosztować ciasta przed podaniem. Zamiast rozkrajać tort lub sernik, wystarczy skosztować ciasto z małej wypustki w tortownicy – zasadnicza część wypieku pozostanie nienaruszona, a użytkownik zyska pewność, że ciasto się udało.

Jak wybrać tortownicę? Na co zwrócić uwagę?

Oferta tortownic jest dość szeroka i mocno zróżnicowana. Trudno zdecydować się na konkretny egzemplarz. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii:

  • Kształt tortownicy – przeważnie tortownice mają okrągły kształt, ale coraz częściej można znaleźć inne warianty, jak tortownica kwadratowa, tortownica prostokątna lub w fantazyjnym kształcie. Najpraktyczniejsze są tortownice o prostym, klasycznym kształcie.
  • Średnica tortownicy – to kluczowa kwestia, która wpływa na wielkość tortu. Jaką średnicę ma tortownica, którą można uznać za typową? Dość często spotykane są tortownice 20 cm i tortownice 24 cm, ale bez problemu kupimy też tortownicę 18 cm lub 26 oraz wiele innych wariantów.
  • Materiał wykonania blaszki oraz obręczy – tortownica może być w całości wykonana z jednorodnego materiału (na przykład tortownica nierdzewna lub tortownica ceramiczna) albo z materiałów łączonych. Popularnym rozwiązaniem są tortownice pokryte nieprzywierającą powłoką oraz tortownice z silikonową krawędzią.
  • Cena – ceny tortownic są mocno zróżnicowane. Przeciętny koszt zakupu tortownicy to kilkadziesiąt złotych. Najtańsze modele często są gorzej wykonane (mają cienkie dno i rant, łatwiej się deformują), a modele z wyższej półki bywają pokryte nieprzywierającą powłoką i są bardzo solidne.
  • Marka – warto wybierać tortownice wiodących marek, które od lat cieszą się uznaniem w tej branży.

Trudno określić, jaka tortownica jest najlepsza ze wszystkich, gdyż każdy może poszukiwać tortownicy innego typu lub innej wielkości. Ważne, by wiedzieć, na co zwrócić uwagę i jakie kryteria są dla nas priorytetowe.

 

Udostępnij
0 ocen
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)