Udostępnij
Skomentuj

Jaki blat kuchenny wybrać? Porównanie blatów kuchennych.

Blat roboczy kuchenny to jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Dostępny jest on w wielu wariantach. Jaki blat kuchenny wybrać do swojego mieszkania?

Blat kuchenny jest nie tylko praktycznym miejscem roboczym w kuchni, na którym można pokroić składniki do potraw czy ustawić koszyk z owocami, to również nietuzinkowa dekoracja wnętrza. Modele ze szkła, kamienia albo metalu prezentują się doskonale w nowoczesnych aranżacjach, nadając im niepowtarzalnego wyglądu. Z kolei blaty kuchenne drewniane wprowadzają do wnętrz ciepło i przytulną atmosferę. Poszczególne konstrukcje różnią się od siebie nie tylko wyglądem i ceną, ale również odpornością na trudne warunki. Który rodzaj blatów kuchennych jest najlepszy? Jak dopasować wielkość blatu kuchennego do swojej kuchni?

Jakie blat kuchenny wybrać?

Szeroka gama dostępnych rozwiązań sprawia, że wybór blatu kuchennego do mieszkania wcale nie jest łatwy. Podczas zakupu należy wziąć pod uwagę nie tylko wygląd – choć on również jest bardzo ważny, ale także funkcjonalność danych konstrukcji oraz ich cenę. Pod względem wytrzymałości i odporności na działanie wysokich temperatur, zarysowania, odkształcenia oraz wilgoć blaty kuchenne szklane nie mają sobie równych. Są to jednak modele bardzo drogie. Do najtańszych rozwiązań zaliczają się blaty kuchenne laminowane, które nie są już tak wytrzymałe. Zastanawiając się nad wyborem blatu kuchennego do swojej kuchni, warto poznać cechy najpopularniejszych rozwiązań. Poniżej prezentujemy zestawienie najważniejszych ich zalet i wad.

Blat kuchenny drewniany

Wykonany z wytrzymałego naturalnego materiału, jakim jest drewno, charakteryzuje się odpornością na uszkodzenia mechaniczne i wytrzymałością. Blaty kuchenne drewniane pokrywa się lakierem akrylowym, który można ścierać i zmieniać dowolnie kolor konstrukcji. Modele drewniane produkowane są głównie z drewna dębowego, bukowego, sosnowego oraz jesionowego.

Zalety i wady blatów drewnianych:

ZALETY

  • solidne i wytrzymałe,
  • odpowiednio zaimpregnowane nie chłoną wilgoci,
  • wyróżnia je długa żywotność,
  • odporne na zarysowania – tylko modele odpowiednio zaimpregnowane,
  • odporne na wysokie temperatury,
  • można dowolnie zmieniać ich kolor, używając odpowiedniego lakieru.

WADY

  • wymagają cyklicznej impregnacji (minimum raz do roku) i odpowiedniej pielęgnacji,
  • źle zaimpregnowane mogą chłonąć zapachy i odbarwiać się, a także ulec zarysowaniom

Blat kuchenny laminowany

Tego rodzaju konstrukcje należą do najtańszych rozwiązań, przez co są bardzo popularne. Blaty kuchenne MDF wykonane z laminowanej płyty meblowej, dostępne są w wielu wzorach oraz kolorach – łatwo więc wybrać model wpisujący się w aranżację wnętrza. Warto jednak pamiętać, iż blat kuchenny biały jest rozwiązaniem uniwersalnym, które doskonale sprawdzi się w każdym pomieszczeniu.

Zalety i wady blatów laminowanych

ZALETY

  • dostępne w wielu wzorach i kolorach,
  • są najtańszymi dostępnymi modelami,
  • dobrze wykończone i zalaminowane nie będą chłonęły wody,
  • nie chłoną zapachów.

WADY

  • nie są odporne na zarysowania i wysokie temperatury – nie można na nich kroić oraz stawiać ciepłych garnków,
  • w przypadku niektórych składników np. buraków odbarwiają się.

Blat kuchenny szklany

Należy do najbardziej efektownych modeli blatów kuchennych, prezentuje się nietuzinkowo w każdym wnętrzu. Modele szklane poddawane są odpowiedniej obróbce i hartowaniu, dzięki temu zyskują wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne.

Zalety i wady blatów szklanych

ZALETY

  • luksusowo się prezentują, nadając kuchni niepowtarzalnego wyglądu,
  • odporne na wysokie temperatury oraz zarysowania,
  • nie chłoną wilgoci,
  • łatwe do utrzymania w czystości,
  • nie chłoną zapachów i nie odbarwiają się.

WADY

  • bardzo drogie.

Blat kuchenny ceramiczny

Tego rodzaju blaty kuchenne pokrywane są płytkami ceramicznymi, dostępnymi w wielu wzorach – nietrudno więc dopasować blat do aranżacji kuchni. Blaty ceramiczne wyróżnia designerski wygląd i funkcjonalność.

Zalety i wady blatów ceramicznych

ZALETY

  • płytki, którymi pokrywa się blaty, dostępne są w wielu wzorach oraz kolorach,
  • odporne na zarysowania, wilgoć oraz działanie wysokich temperatur,
  • elegancko i estetycznie się prezentują,
  • odporne na działanie środków chemicznych,
  • tanie.

WADY

  • często ulegają pęknięciom,
  • nie są łatwe do utrzymania w czystości – w szczególności na łączeniach wypełnionych fugą.

Blat kuchenny metalowy

Doskonale prezentuje się w luksusowych wnętrzach, szczególnie kuchniach glamour, a także w pomieszczeniach industrialnych. Tego rodzaju blaty robocze wykonuje się z aluminium, stali nierdzewnej lub stali kwasoodpornej.

Zalety i wady blatów metalowych

ZALETY

  • wyróżnia je kunsztowny wygląd,
  • są odporne na działanie wysokich temperatur i wilgoć,
  • nie rdzewieją,
  • odpowiednio użytkowane mogą służyć przez lata,
  • łatwe do utrzymania w czystości

WADY

  • łatwo je zarysować,
  • nie są odporne na odkształcenia,

Blat kuchenny kamienny

Należy do jednych z najbardziej funkcjonalnych rozwiązań – niestraszne mu wysokie temperatury oraz zarysowania, jest jednak dość drogi.

Zalety i wady blatów kamiennych

ZALETY

  • niezwykle eleganckie,
  • odporne na działanie wysokich temperatur oraz zarysowania – można swobodnie używać ich jako deski do krojenia,
  • solidne i wytrzymałe,
  • mogą być użytkowane przez lata,
  • odporne na wilgoć.

WADY

  • są drogie,
  • dopasowanie ich rozmiarów do szafek kuchennych jest drogie i wymaga obróbki w przystosowanym do tego zakładzie,
  • blaty kuchenne kamienne są zimne w dotyku.

Blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego

Tego rodzaju modele wykonane z konglomeratu, czyli kamienia syntetycznego nie są zimne w dotyku, ponadto są lekkie, solidne i trwałe. Wykonuje się je na bazie zmielonych kamieni naturalnych połączonych z żywicą poliestrową oraz cementem – są odlewane, dzięki czemu tworzą jednolitą powierzchnię.

Zalety i wady blatów konglomeratowych

ZALETY

  • dostępne w różnych wzorach oraz kolorach,
  • są lekkie,
  • należą do rozwiązań solidnych i trwałych,
  • w przeciwieństwie do modeli kamiennych nie są zimne w dotyku – szybko dostosowują się do temperatury otoczenia,
  • odporne na wilgoć, środki chemiczne oraz wysoką temperaturę,
  • łatwe do utrzymania w czystości.

WADY

  • dość drogie, jednak tańsze niż modele kamienne.

Jakie wymiary blatu kuchennego?

Aby blat kuchenny był komfortowy w użytkowaniu, musi mieć optymalne wymiary – istotna jest nie tylko jego szerokość i długość, ale także wysokość, na jakiej zostanie zamontowany. Przyjmuje się, że minimalna szerokość blatu kuchennego powinna wynosić 60 cm. Bardziej wygodne są jednak konstrukcje szersze, a więc 80-centymetrowe. Niektóre modele – blaty kuchenne laminowane oraz drewniane mogą być szerokie na 120-130 cm.

Kolejnym istotnym parametrem dla komfortu użytkowania blatu kuchennego jest jego długość. Najlepiej, gdy w kuchni wydzielone są co najmniej dwie strefy robocze i w każdej znajduje się blat o długości minimum 80 cm. Nie jest to jednak konieczność. Dość popularnym rozwiązaniem jest zamontowanie w kuchni jednego, długiego blatu o dużej powierzchni roboczej. Wybór pomiędzy tymi dwoma możliwościami uzależnić należy od własnych preferencji. Jeśli w kuchni używa się sporo sprzętów AGD, można zdecydować się na blat kuchenny 3 metry, który umożliwi ich przechowywanie.

Niemniej ważnym elementem podczas urządzania kuchni jest dostosowanie wysokości blatu. Od dawna krąży niepisana zasada, iż wysokość szafek kuchennych wraz z blatem powinna wynosić 85 cm. W tej kwestii najlepiej jednak kierować się wzrostem użytkowników, a dokładniej osób najczęściej gotujących, i do niego dopasować wysokość blatu.

Blaty kuchenne – ceny

Zakup blatu kuchennego to spory wydatek – im bardziej funkcjonalny model, odporny na zarysowania, wysokie temperatury i wilgoć, tym jest on droższy. Jak zostało wspomniane wyżej, do najtańszych rozwiązań należą blaty laminowane. W przystępnej cenie można kupić również modele drewniane. Blaty kuchenne ceramiczne można łatwo wykonać w domu – nie są to rozwiązania drogie. Do najbardziej kosztownych propozycji zaliczają się blaty kuchenne szklane oraz kamienne – cechuje je jednak największa wytrzymałość, trwałość i solidność.

Udostępnij
5,0
3 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)