Udostępnij
Skomentuj

Jaki chlebak ceramiczny kupić? Który będzie najlepszy?

Chlebaki ceramiczne należą do jednych z najczęściej wybieranych modeli. Jaki chlebak ceramiczny kupić? Jak utrzymać go w czystości?

Chlebak, czyli pojemnik do przechowywania pieczywa, który znacznie opóźnia jego wysychanie, zastosowanie znajdzie w każdym domu. Nowoczesne modele chlebaków stanowią również designerskie dekoracje, które doskonale dopełniają aranżację kuchni. Modelami, którymi warto się zainteresować, są chlebaki ceramiczne. Dostępne są one w różnych kształtach, wzorach oraz kolorach, dlatego nietrudno znaleźć propozycję wpisującą się w stylistykę konkretnego pomieszczenia. Czy warto kupić do swojego mieszkania chlebak ceramiczny? Jak wygląda chlebak ceramiczny z deską do krojenia? Na te i inne pytania odpowiadamy w dzisiejszym poradniku.

Chlebak ceramiczny – czy warto?

Chlebaki ceramiczne należą do jednych z najlepszych rozwiązań służących do przechowywania chleba. Utrzymują one niezmienną temperaturę pieczywa, przez co zarówno chleb, bułki, jak i bagietki dłużej zachowują świeżość. Dodatkowo są to modele, które łatwo można utrzymać w czystości. Na szczególną uwagę zasługuje chlebak ceramiczny z drewnianą pokrywką, który nie tylko nietuzinkowo się prezentuje, ale również jest niezwykle funkcjonalny. Drewniane wieczko może bowiem pełnić funkcję odpornej na uszkodzenia i wytrzymałej deski do krojenia. Zastanawiając się, czy kupić chlebak ceramiczny do swojego mieszkania, warto zapoznać się z wadami i zaletami tego rozwiązania. Poniżej prezentujemy krótkie zestawienie najważniejszych cech chlebaków ceramicznych.

Zalety i wady chlebaków ceramicznych

ZALETY

  • niebanalnie prezentują się w każdym wnętrzu,
  • to jedne z najbardziej higienicznych rozwiązań – łatwe do utrzymania w czystości, można je czyścić różnego rodzaju środkami dopuszczonymi do kontaktu z żywnością, a także myć pod bieżącą wodą,
  • są bezpieczne – tworzywo, z którego zostały wykonane, nie wchodzi w reakcje z żywnością,
  • trwałe, odporne na ścieranie i zarysowania,
  • nie chłoną zapachów, nie odbarwiają się,
  • dostępne w wielu wzorach oraz kolorach,
  • wyposażone w drewniane pokrywki, pełnią nie tylko funkcję chlebaka, ale również deski do krojenia,
  • odporne na korozję,
  • wyposażone w niewielkie otwory gwarantują odpowiednią cyrkulację powietrza,
  • pieczywo przechowywane w chlebakach ceramicznych długo pozostaje świeże.

WADY

  • nie są odporne na stłuczenia i uszkodzenia,
  • należą do jednych z droższych modeli chlebaków,
  • modele nieposiadające systemu wentylacji nie zapewniają odpowiednich warunków do przechowywania pieczywa – chleb i bułki mogą w nich pleśnieć.

Jaki chlebak ceramiczny? Polecane modele

Ceramiczne chlebaki pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale również dekoracyjną. Tego rodzaju naczynia dostępne są w wersji jednokolorowej oraz jako modele o fantazyjnych wzorach. Doskonale prezentują się na blacie kuchennym, stanowiąc niebanalną ozdobę wnętrza. Chlebak ceramiczny biały wyposażony w czarną pokrywkę i udekorowany napisem „Pieczywo” wpisze się z powodzeniem w kuchnie skandynawskie, prowansalskie oraz minimalistyczne. Do jednych z najbardziej eleganckich propozycji należy chlebak ceramiczny czarny. Występuje on w wielu wariantach, np. jako wysoki słoik w stylu vintage. Kuchnia utrzymana w jasnych kolorach – écru oraz kremowym to wnętrze przytulne i ciepłe. Doskonale sprawdzą się w niej dodatki w podobnej kolorystyce, które dopełnią aranżację. Chlebak ceramiczny kremowy z pokrywką kokardką lub bambusową deską do krojenia z powodzeniem wpisze się w tego typu wnętrza.

Jedno z najpopularniejszych rozwiązań stanowi chlebak ceramiczny szary. Pasuje on zarówno do kuchni eleganckich, klasycznych czy glamour, jak i pomieszczeń minimalistycznych, loftowych, industrialnych oraz skandynawskich. Doskonale prezentują się modele dodatkowo zdobione – dekoracyjnym napisem, ornamentem roślinnym lub uroczymi różnokolorowymi kropkami.

Chlebak ceramiczny – jaka firma?

Kupując chlebak ceramiczny do swojego mieszkania, warto wziąć pod uwagę liczbę domowników oraz ilość spożywanego przez nich pieczywa. Tego typu modele dostępne są jako niewielkie pojemniki, które doskonale sprawdzą się w mieszkaniu singla, a także jako chlebaki ceramiczne duże bez problemu mieszczące pieczywo dla kilkuosobowej rodziny.

Wielu producentów przyborów i akcesoriów kuchennych posiada w swojej ofercie zarówno małe, jak i duże chlebaki ceramiczne. Modele, które zasługują na szczególną uwagę to chlebaki ceramiczne Bolesławiec – designersko zdobione sprawdzą się w kuchniach retro, rustykalnych, a także shabby chic. Poszukując rozwiązań solidnych i wytrzymałych, warto zapoznać się również z dostępnymi w naszym sklepie produktami marek KingHoff, Koziol, KASSEL oraz KLAUSBERG.

Jak czyścić chlebak ceramiczny?

Jedną z największych zalet ceramicznych pojemników na chleb jest łatwość utrzymania ich w czystości. O regularnym sprzątaniu chlebaków należy pamiętać ze względu na gromadzące się w tego typu naczyniach bakterie, grzyby, a także roztocza. Samo przecieranie pojemnika chusteczką nie wystarcza, aby usunąć z niego zabrudzenia. Chlebaki należy czyścić regularnie – przynajmniej raz w tygodniu, gąbką zwilżoną wodą z płynem do naczyń lub wodą z octem. W przypadku chlebaków ceramicznych można również użyć detergentów i środków czystości przeznaczonych do naczyń i powierzchni mających kontakt z żywnością lub umyć pojemnik pod bieżącą wodą.

 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)