Udostępnij
Skomentuj

Jaki hoker wybrać? Który będzie najlepszy?

Od tego, jak zostanie wyposażony nowy czy odnowiony już istniejący bar czy kawiarnia, w dużej mierze zależy sukces całego przedsięwzięcia. Umeblowanie warto jednak dobrze przemyśleć nie tylko ze względu na zachęcenie klientów, ale także funkcjonalność działania. Jakie wybrać krzesło barowe, aby odpowiadało tym wymogom?

Jak wybrać krzesło barowe?

Wybierając krzesło barowe, niezależnie od miejsca przeznaczenia, należy rozpocząć od następujących czynników:

  • krok pierwszy – zmierzenie wysokości stołu lub blatu, przy którym stać ma krzesło. Blat wysoki (100–110 cm) powinien być łączony z krzesłami mierzącymi ok. 80–85 cm. Stół średni (90–100 cm) będzie wygodny przy krzesłach mających 70–75 cm – itd. To znaczy, że idealne krzesło barowe ma około 20–30 cm mniej niż blat.
  • krok drugi – ustalenie pożądanej ilości krzeseł wraz ze zmierzeniem, ile sztuk zmieści się przy stole/blacie. Przykładowo, jeśli ława barowa liczy 190 cm, to będą dla niej odpowiednie cztery miejsca siedzące – dwa środkowe powinny mieć szersze pole niż te po bokach. Na pierwsze krzesło od lewej przeznaczmy 35 cm, na drugie i trzecie po 60 cm, a na ostatnie również 35. Hokery centralnie ulokowane, czyli te środkowe, powinny zajmować więcej miejsca przy blacie niż te boczne.
  • krok trzeci – wybór modelu: jego materiału, kolorystyki oraz stylu i konstrukcji. Z zależności od dostępnego miejsca i naszych wymogów, możemy wybrać różne warianty – na przykład krzesła barowe z oparciem lub podłokietnikami albo klasyczne hokery bo baru na jednej nodze zamiast kawiarnianych na czterech.

Podstawowe informacje o hokerach

Hoker, którego nazwa pochodzi od niemieckiego słówka hocker (taboret), to termin oznaczający wysokie krzesło barowe, zazwyczaj nieposiadające oparcia. Praktyczne walory mebla sprawiły, że dziś hokery można znaleźć nie tylko w pubach i barach – popularne są produkty przeznaczone do biur, restauracji czy eleganckie hokary do kawiarni lub domów prywatnych. Na rynku dostępne są modele o wysokości pomiędzy 65 a 100 cm. W zależności od stylu i potrzeb, dopasować można wiele wariantów hokera – z podłokietnikami lub bez, na jednej nodze, dwóch lub czterech, okrągłe bądź kwadratowe, a także krzesła barowe tapicerowane lub bez obicia. Do ich wykonania stosuje się też różne materiały. Najpopularniejsze z nich to:

  • krzesla barowe metalowe – wybierane są ze względu na trwałość konstrukcji oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Są zazwyczaj cięższe niż hokery wykonywane z innych materiałów, jednak w pewnym sensie może być to zaletą – wysokie krzesło może się łatwiej przewrócić, jeśli jest zbyt lekkie. Z drugiej strony upadek ciężkiego modelu ma prawo narobić szkód. Metal często łączony jest z innymi materiałami, jak na przykład skóra czy drewno;
  • hokery barowe z plastiku – najlepiej, gdy są wykonane z trwałego rodzaju plastiku, jak polipropylen czy polimery. Jeśli interesuje nas krzesło barowe nowoczesne i w zdecydowanej kolorystyce, prawdopodobnie znajdziemy coś dla siebie wśród tych plastikowych, wybór stylów jest bowiem znaczny. Są łatwe w myciu, stąd nadają się do restauracji czy kuchni. Warto przed zakupem upewnić się, że hokery są odpowiednio profilowane – inaczej twardy plastik będzie niewygodny przy dłuższym siedzeniu. Ich zaletą jest niższa w porównaniu do krzeseł z innych materiałów cena, mogą jednak bywać mniej trwałe;
  • hokery drewniane – ich zaletą jest trwałość i możliwość renowacji po latach – wystarczy je przeszlifować i pomalować na inny kolor, by wyglądały jak nowe. Pasują do wnętrz w stylu eko, skandynawskim oraz w połączeniu w innymi meblami. Twarde i zazwyczaj nieprofilowane siedzisko dobrze obłożyć wygodną poduszką lub podkładką. Przy wyborze, a później podczas użytkowania, trzeba zwrócić uwagę na odpowiednią konserwację mebla – niekonserwowany będzie szybciej się zużywał, a zabrudzenia będą bardziej widoczne;
  • skórzane krzesła barowe – skóra jest odporna na zniszczenia i wygodna. Jej użycie z jednej strony nadaje wnętrzu klasycznego stylu, z czasem może się jednak naciągać i wycierać, stąd niezbędna jest konserwacja i natłuszczanie. Skórę powinno się czyścić specjalnie przeznaczonymi do tego preparatami. Zdecydować się możemy na modele klasyczne bądź krzesła barowe glamour z pikowanej skóry;
  • hokery z ekoskóry – jeśli chcemy, by w naszej nowoczesnej, ale korzystającej z klasyki przestrzeni znajdowały się krzesła barowe ekoskóra będzie dobrym rozwiązaniem. Takie hokery są tańsze niż te z naturalnej, a te znanych marek, na przykład krzesła barowe halmar, niczym nie będą ujmowały skórzanym. Są ponadto łatwiejsze w utrzymaniu i nie wymagają tak intensywnej konserwacji, ekoskóra nie będzie też pękać. Mogą być jednak mniej trwałe.

Krzesła barowe obrotowe czy nieobrotowe – co wybrać?

Wybierając hokery do restauracji czy baru, przede wszystkim musimy określić, czy mamy dostatecznie dużo miejsca na obrotowe modele i czy chcemy, aby nasi goście używali ich w ten sposób. Przykładowo, ładne obrotowe krzesła barowe ecru w eleganckiej restauracji mogą swoją ruchliwością wprowadzać chaos. Natomiast w luźnym pubie ułatwią możliwość rozmowy z innymi osobami siedzącymi przy blacie – hokery do baru znacznie częściej są zatem obrotowe. Wybierając opcję obrotową, zwróćmy uwagę na jakość konstrukcji kręcącej. Dobrze też zdecydować się na takie, gdzie możliwość obrotów ma opcję blokowania. Będzie wtedy je można łatwo dopasować w razie zmiany aranżacji wnętrza.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
4 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)