Udostępnij
Skomentuj

Jaki imbryk do herbaty wybrać? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Imbryk to popularny podgrzewacz do wody, za pomocą którego parzy się herbatę lub kawę. To jednak jedynie ogólna definicja – producenci czajniczków proponują różne ich rodzaje, różniące się designem oraz przeznaczeniem oraz konstrukcją. Zobaczmy, jakie istnieją rodzaje imbryków oraz na co zwracać uwagę przy zakupie.

Imbryk: co to jest?

W klasycznej odsłonie czajnik – inaczej imbryk – to garnek wyposażony w pokrywkę, którego jedna cześć uformowana jest w charakterystyczny lejek. Oryginalnie imbryki służyły do podgrzewania wody na palenisku. Dziś pod tym pojęciem kryje się znacznie szersze spektrum rozwiązań. Imbryki mogą parzyć wodę – nie tylko na ogniu, ale też na gazie lub elektrycznie – lub pełnić funkcję dekoracyjną, tj. być dzbankiem, bo którego wlewa się zaparzony już napar bądź w którym zaparza się go za pomocą uprzednio zagotowanej w innym naczyniu wody.

Jakie cechy dodatkowe może posiadać czajnik?

  • Gwizdek – ma formę zdejmowanego bądź (rzadziej) zamocowanego na stałe kapturka nałożonego na lejek. Kiedy woda w czajniku zagotuje się i podnosi się ciśnienie wewnątrz naczynia, gwizdek wydaje charakterystyczny, głośny dźwięk, informując użytkownika o wrzeniu.
  • Czajniki bez pokrywki – niektóre imbryki wyposażone są w jeden wspólny otwór, służący do wlewania i wylewania wody.
  • Uchwyt – najczęściej naczynia posiadają uchwyt po boku bądź na górze nad pokrywką. Umożliwia to skorzystanie z imbryka, gdy woda ciągle jest wrząca. W większości przypadków to oczywistość, w tańszych modelach warto jednak sprawdzić, czy uchwyt wykonany jest z materiału, który nie nagrzewa się na tyle szybko, by parzył rękę przy dotyku.
  • Czajnik elektryczny – poza tradycyjnym imbrykiem, popularnym rozwiązaniem jest jego wersja zasilana na prąd. Rozwiązanie cenione jest ze względu na szybkość i wygodę procedury zaparzania.
  • Czajnik gazowy – to najczęściej stalowe lub emaliowe podgrzewacze, przeznaczone do użytku przy kuchenkach gazowych.
  • Imbryk do herbaty z podgrzewaczem – to klasyczny imbryk ustawiony na podstawce, pod którą – najczęściej – włożyć można świeczkę. Dzięki temu zaparzona herbata nie wytraca tak szybko temperatury.
  • Imbryk do herbaty lub kawy zaparzaczem – w środku posiada niewielkie, wyjmowane sitko, do którego można wrzucić zmieloną kawę bądź liście herbaty i wyjąć, kiedy napar będzie gotowy.

Jaki imbryk do herbaty wybrać? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Zanim wybierzemy i zamówimy odpowiedni model, warto jasno sformułować swoje preferencje i oczekiwania względem naczynia, a także zastanowić się, do jakiej przestrzeni chcemy go dopasować. Szeroki wybór dostępnych modeli pozwala bowiem połączyć funkcję praktyczną z estetyczną. Przy wyborze zwracajmy uwagę na:

  • materiał – jest zależny od rodzaju imbryka. Te elektryczne powinny być wykonane z ceramiki bądź stali nierdzewnej czy żeliwne. Odradza się natomiast złej jakości tworzywo sztuczne. Woda dobrze zagrzeje się nawet w plastiku, jednak ze szkodą na jakości – możemy czuć ten plastik w przygotowanym naparze. Jeśli chodzi o imbryki dekoracyjne, polecane są te wykonane w grubego, odpornego na wilgoć szkła, ceramiczne oraz porcelanowe. Cienkie szkło może szybko się uszkodzić lub pęknąć pod wpływem ciepła. Odradza się tworzywa sztuczne;
  • pojemność czajnika – jeśli chodzi o modele użytkowe, mające służyć wielu domownikom, warto pojemność uzależnić od ich ilości. Czajnik o pojemności 0,4 l może okazać się za mały dla kilkuosobowej rodziny, a idealny dla singla. Optymalna pojemność to 1–2 l. Największe modele liczą do 4 l. Jeśli chodzi o imbryki dekoracyjne lub specjalistyczne do zaparzania herbat, lepiej wybierać mniejsze modele, gdyż lepiej trzymają aromat naparów;
  • termoizolacja – dostępne są modele, które zatrzymują ciepło na bardzo długo dzięki właściwościom termoizolacyjnym. Są one jednak odpowiednio droższe;
  • regulacja temperatury – to funkcja polecana dla smakoszy różnych herbat. Nie wszystkie bowiem parzy się w temperaturze 100 stopni. Dzięki regulacji temperatury można ustawić jej maksymalny zasięg na np. 60 lub 80 stopni, co przyczynia się również do oszczędności energii;
  • cena – zależy przede wszystkim od materiału i designu. Droższe od emaliowych będą żeliwne, jednak znacznie bardziej trwałe. Podobnie jest z imbrykami do podawania kaw czy herbat – szklane będą tańsze i często funkcjonalne, o ile wybierzemy odpowiednie szkło. Porcelana będzie bardziej estetyczna, ale droższa. Mały, ceramiczny i porządny imbryk kupimy za 50–60 zł wzwyż. Czajniki elektryczne będą kosztować od 80 zł w górę;
  • design – zależy głównie od materiału. W nowoczesnym stylu wykonane są zwykle imbryki szklane lub stalowe, czasem żeliwne. Tradycjonalistom polecana jest porcelana. Popularne są także imbryki ceramiczne w stylu skandynawskim.

Imbryk do parzenia herbaty – jaki rodzaj do jakiego naparu?

Imbryki różnią się w zależności od rodzaju dedykowanego im naparu. Imbryk do herbaty czarnej będzie miał formę bardziej okrągłą i niewielkie rozmiary. Ten to białej lub zielonej powinien być niższy i bardziej przysadzisty. Model do podawania kawy będzie natomiast dłuższy i wysoki, lekko zwężany ku górze.

Podobne zasady dotyczą filiżanek. Te do zielonej herbaty będą niższe i szersze, podobne do imbryka – a te do kawy smukłe i wyższe, ale lekko rozszerzane ku górze.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)