Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jaki-noz-do-masla-wybrac-na-co-zwrocic-uwage/9878/ 2018-07-12 12:30:53.000000

Jaki nóż do masła wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Noże do masła perfekcyjnie sprawdzają się podczas smarowania pieczywa oraz nabierania masła. Jaki model wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Dlaczego warto posiadać nóż do smarowania masła?

Teoretycznie pieczywo można smarować zwykłym nożem kuchennym lub nożem od kompletu sztućców, ale w praktyce trudno o wygodniejsze rozwiązanie niż nóż dedykowany do smarowania pieczywa masłem. Wbrew pozorom jego funkcjonalność nie jest ograniczona wyłącznie do tej jednej czynności. Warto sięgnąć po starannie wybrany nóż do masła z wielu powodów:

  • To najwygodniejsze narzędzie do smarowania pieczywa masłem. Niewielki format noża i odpowiedni kształt ułatwia nabieranie masła i rozprowadzanie go po pieczywie.
  • Noże do masła miewają niewielki, poręczny rozmiar. Są wygodne w użytkowaniu i nie zajmują dużo miejsca.
  • To bezpieczny rodzaj noża, którym mogą posługiwać się także dzieci. Nóż do smarowania masła jest obły, nie ma ostrej krawędzi ani ząbków, dlatego trudno się nim skaleczyć. Właśnie z tego względu może być bezpiecznie użytkowany praktycznie przez każdego.
  • To nóż, który sprawdza się w wielu zastosowaniach. Choć nazwa noża wskazuje, że służy wyłącznie do smarowania pieczywa masłem, to w praktyce okazuje się, że jest to nóż, który idealnie sprawdzi się również do użytkowania różnego typu kremów do kanapek, dżemów i konfitur.
  • Nóż do masła nie jest drogi. Często można kupić go za zaledwie kilkanaście złotych.
  • Nóż do masła może być ozdobą stołu i jadalni. W sklepach nie brak oryginalnych i specyficznych noży do masła, które będą nie tylko praktycznym rozwiązaniem, ale też ciekawą dekoracją.

Jaki nóż do masła wybrać?

Oferta noży tego typu jest szeroka i mocno zróżnicowana. To propozycje dopasowane do różnorodnych gustów i oczekiwań. Do najciekawszych propozycji należą:

  • Nóż do masła drewniany – ma niezobowiązujący, lekko rustykalny charakter. Wygodnie się go użytkuje, a przy tym jest to świetna ozdoba jadalni. Drewniany nóż do masła pasuje do wnętrz rustykalnych, eko i skandynawskich, ale też do wielu innych aranżacji.
  • Nóż do masła metalowy – klasyczne rozwiązanie, które doskonale sprawdza się w praktyce. Nóż metalowy do masła może być w całości wykonany z metalu (łącznie z rękojeścią) lub posiadać rękojeść z innego materiału (na przykład z plastiku lub porcelany). Noże do masła metalowe są wygodne w użytkowaniu, a jeśli są również wykonane z odpowiednich materiałów, to wiele z nich nadaje się do mycia w zmywarce.
  • Nóż do masła z fantazyjną rękojeścią – noże do masła, konfitur i kremów kanapkowych mogą być przedmiotami o niezwykle ozdobnym charakterze. W sprzedaży nie brak noży tego typu z rękojeścią o ozdobnym kształcie lub w ciekawym kolorze. Noże tego typu mogą mieć także charakter uroczysty i sezonowy (na przykład mogą nawiązywać do estetyki świątecznej lub do określonej pory roku).
  • Podgrzewany nóż do masła – prawdopodobnie każdy, komu zdarza się smarować pieczywo masłem, miewa problemy z rozsmarowaniem masła tuż po wyjęciu go z lodówki. Można wówczas odczekać jakiś czas, by masło zmiękło, ale nie zawsze mamy aż tyle czasu. Niektórzy, w takiej sytuacji, kroją masło na cienkie plasterki lub skrobią je nożem, ale wówczas i tak ciężko rozsmarować masło na pieczywie i zużywa się go o wiele więcej. Alternatywą dla podobnych działań jest nóż do masła termiczny, który już w ciągu 20 sekund nagrzewa się od ciepła dłoni i sprawia, że smarowanie pieczywa masłem jest znacznie łatwiejsze.

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie noża do masła?

Oferta noży do masła jest bardzo zróżnicowana. By być zadowolonym z zakupu, warto zwrócić uwagę na kilka poniższych kwestii:

  • Cena – akcesoria tego typu nie należą do szczególnie kosztownych, ale i tak warto porównywać różne rozwiązania pod względem stosunku ceny do jakości i wybierać najkorzystniejsze z nich.
  • Design – noże do masła mogą być efektowne i designerskie, mogą mieć fantazyjny kształt, interesujący kolor lub nawiązywać do określonego stylu. Warto dobrać ten akcent tak, by był dobrym uzupełnieniem aranżacji stołu.
  • Marka – nóż do masła Fiskars, nóż do masła Gerlach lub nóż do masła Tupperware to dobre rozwiązania, które odznaczają się wysoką jakością wykonania oraz odpowiednią funkcjonalnością. Warto sięgać po noże dobrych marek, bo dobra renoma marki oznacza również dobrą renomę oferowanych produktów.
  • Kształt oraz rozmiar – noże do masła mogą być malutkie i podłużne z zaokrąglonym brzegiem, ale mogą też mieć rękojeść w ciekawym kształcie. Znajdziemy również noże do masła z dziurkami, falowanym brzegiem, noże do masła termiczne oraz wiele innych rozwiązań.
  • Materiał wykonania – w zależności od tego, jaki jest wystrój jadalni i z jakich materiałów wykonana jest zastawa stołowa, można dobrać nóż do masła, który będzie dobrym uzupełnieniem kompletu. Nóż do masła może być drewniany, metalowy, z tworzywa sztucznego, a nawet ceramiczny.

Nóż do masła to przydatny drobiazg, który warto mieć przynajmniej w jednym egzemplarzu. Ułatwia rozsmarowywanie masła, kremów i dżemów na pieczywie, jest wygodny w użytkowaniu i może być ładnym uzupełnieniem aranżacji stołu.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni