Udostępnij
Skomentuj

Jaki spieniacz do mleka wybrać? Który będzie najlepszy?

Trudno wyobrazić sobie kuchnię miłośnika kawy bez poręcznego spieniacza do mleka. Jaki spieniacz do mleka wybrać?

Poranek z gorącym cappuccino czy niezastąpionym latte macchiato od razu staje się przyjemniejszy. Przygotowanie aromatycznej i pysznej kawy, która dodatkowo zachwyca wyglądem, nie jest możliwe bez spieniacza do mleka. Urządzenie to pozwala stworzyć apetyczną mleczną piankę, która doskonale komponuje się nie tylko z kawą, ale również z gorącą czekoladą. Spieniacze do mleka dostępne są w wielu wariantach. Czym kierować się podczas ich zakupu?

Spieniacz do mleka – jak działa?

Spieniacze do mleka różnią się konstrukcją, mechanizmem, a także wielkością. Pomimo różnic konstrukcyjnych mają jedno zadanie – wytworzyć mleczną piankę i ułatwić przygotowanie kawy na bazie mleka. Spienione mleko powstaje poprzez denaturację białek mleka i szybkie jego napowietrzenie. O wiele łatwiej spienić je ciepłe, zimne wymaga użycia znacznie mocniejszego urządzenia. Nowoczesne elektryczne spieniacze do kawy umożliwiają wykonanie pianki zarówno na ciepło, jak i na zimno – a cała ingerencja człowieka sprowadza się do naciśnięcia odpowiedniego przycisku. Urządzenia posiadające w zestawie różne nasadki mieszające umożliwiają przygotowanie piany w mniejszych lub w większych ilościach, w zależności od potrzeb.

Jaki spieniacz do mleka wybrać?

Oferowane przez producentów spieniacze do kawy pozwolą przygotować apetyczną piankę, są także atrakcyjnym wizualnie elementem wyposażenia kuchni. Ze względu na mechanizm spieniający, a co z tym związane sposób działania, można podzielić je na kilka podstawowych typów. Do najczęściej wybieranych należą:

  • tłokowy spieniacz do mleka – to najprostsze urządzenie służące do tworzenia mlecznej pianki – obsługiwany jest ręcznie i nie wymaga dodatkowego zasilania. Tego typu urządzenia składają się z dzbanka oraz przykrywki ze wbudowanym tłokiem i sitkiem. Spienianie mleka odbywa się poprzez poruszanie tłokiem w górę i w dół;
  • ręczny spieniacz do mleka – stanowi najpopularniejszą wersja spieniacza do mleka. Tego typu konstrukcje zasilane są bateryjnie i wyglądem przypominają niewielki blender ręczny. Spieniacz do mleka na baterie wyposażony jest w zwiniętą sprężynkę, która odpowiada za wytworzenie piany. Tego typu proste urządzenia można kupić już za kilkanaście złotych;
  • elektryczny spieniacz do mleka – należy do rozwiązań droższych, ale zapewnia o wiele większy komfort użytkowania. Wytworzenie apetycznej pianki zajmuje niewiele czasu i nie wymaga od użytkownika żadnej ingerencji poza przyciśnięciem odpowiedniego przycisku uruchamiającego urządzenie;
  • indukcyjny spieniacz do mleka – to jedna z najbardziej zaawansowanych propozycji, która daje o wiele większe możliwości niż wszystkie wymienione powyżej. Indukcyjne spieniacze do mleka pozwalają wytworzyć piankę na zimno, a także podgrzać ją. Dodatkowo w tego typu urządzeniach nierzadko można przygotować także różnego rodzaju mleczne napoje.

Spieniacz do mleka – jak używać?

Automatyczne spieniacze do mleka obsługuje się bardzo prosto. Ich działanie opiera się o mechanizm elektryczny, a cały wkład użytkownika w proces przygotowania mlecznej pianki sprowadza się do umieszczenia mleka w kielichu, zamknięcia urządzenia i przyciśnięcia odpowiedniego guzika.

Nieco bardziej pracochłonne jest spienianie mleka akcesoriami ręcznymi. W przypadku tłokowych spieniaczy do mleka użytkownik musi umieścić napój w kielichu, przykryć go pokrywą i poruszać tłokiem góra-dół, aż do momentu uzyskania satysfakcjonującego go efektu. W przypadku ciepłego mleka wytworzenie pianki zajmuje około minuty.

Rozwiązaniem pośrednim pomiędzy urządzeniem automatycznym a tłokowym stanowi spieniacz do mleka na baterie. To niewielkich rozmiarów akcesorium przypominające blender ręczny jest proste w użyciu. Mleko należy wlać do wysokiego naczynia, włożyć do niego końcówkę urządzenia, włączyć je i ubić mleko na puszystą piankę.

Czym kierować się wybierając spieniacz do mleka?

Ceny spieniaczy do mleka zaczynają się od kilkunastu złotych, a kończą nawet na kilkuset i uzależnione są od stopnia zaawansowania danej konstrukcji oraz jej możliwości. Przy sporadycznym przygotowywaniu mlecznej pianki nie ma potrzeby kupowania drogiego sprzętu, z kolei miłośnicy tego typu napojów powinni wyposażyć się raczej w zaawansowane urządzenia, dające o wiele większe możliwości niż ręczne maszynki.

Podczas zakupu spieniacza do mleka, warto wziąć pod uwagę takie czynniki jak:

  1. Wygoda użytkowania – jeśli głównym kryterium wyboru jest komfort pracy, najlepiej wyposażyć swoją kuchnię w elektryczny spieniacz do mleka. Przygotowanie w nim mlecznego napoju lub samej pianki nie wymaga żadnego wysiłku i trwa bardzo krótko.
  2. Własne potrzeby – elektryczne oraz indukcyjne spieniacze do mleka nierzadko wyposażone są również w dodatkowe możliwości przygotowywania mlecznych napojów. Przed zakupem należy określić więc własne potrzeby i na tej podstawie dobrać odpowiednie urządzenie. Sporadyczne przygotowywanie pianki nie wymaga zakupu drogiego urządzenia, które używane będzie raz na jakiś czas.
  3. Cena – budżet przeznaczony na zakup spieniacza do mleka odgrywa jedną z najważniejszych ról. Urządzenia ręczne oraz akcesoria zasilane na baterie należą do rozwiązań najtańszych – ich cena zazwyczaj nie przekracza 80 zł. Inaczej jest w przypadku sprzętu elektronicznego, który kosztuje od 100 do nawet 300 zł.

Spieniacz do mleka – ranking

Do najczęściej wybieranych spieniaczy do mleka należą urządzenia ręczne, zasilane bateryjnie. Ich popularność wynika przede wszystkim z niskiej ceny oraz łatwości w obsłudze. Miłośnicy mlecznych pianek dość często decydują się również na zakup elektrycznych spieniaczy do mleka, posiadających dodatkowe funkcje np. podgrzewacza. Mniejszą popularnością cieszą się dość drogie indukcyjne spieniacze do mleka, a także ręczne ubijaki.

 
Udostępnij
5,0
3 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)