Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jaki-termometr-kuchenny-wybrac-czy-warto/10487/ 2018-08-06 13:19:35.000000

Jaki termometr kuchenny wybrać? Czy warto?

Kontrolowanie temperatury potraw wymaga zastosowania odpowiedniego termometru kuchennego. Jaki model wybrać? Czy warto kupić termometr kuchenny?

Do czego może się przydać termometr kuchenny?

Prawdopodobnie w każdej kuchni można znaleźć szerokie zastosowanie dla termometru kuchennego. To przyrząd, który ułatwi kontrolowanie temperatury różnorodnych dań oraz produktów spożywczych. Przykładowe zastosowanie:

  • Kontrola temperatury pieczonego mięsa – gdy pieczemy duży kawałek mięsa lub całego kurczaka, trudno dokładnie ocenić, jaką temperaturę osiąga sam środek potrawy, a od tego może zależeć, czy danie będzie udane i odpowiednie do spożycia. Zdarza się, że z wierzchu potrawa wygląda na upieczoną, a środek mięsa pozostaje jeszcze niedopieczony. By uniknąć podobnych sytuacji, można kontrolować proces dopiekania mięs właśnie z użyciem odpowiedniego termometru, który pozwoli upewnić się, czy produkt osiągnął już właściwą temperaturę w samym środku, a nie tylko na wierzchu.
  • Kontrola temperatury pieczonego ciasta – podobnie, jak w przypadku pieczenia mięs, tak również w przypadku pieczenia ciast termometr może okazać się przydatny. Pozwoli skontrolować temperaturę ciasta w jego głębi, co pomoże ocenić, czy wypiek jest już gotowy.
  • Kontrola temperatury gotowanych produktów – niektóre potrawy wymagają podgrzania do określonej temperatury. Jeśli będzie ona za niska, potrawa nie uda się. Jeśli będzie za wysoka, płynna konsystencja może się ściąć, zaparzyć lub przypalić. Właśnie w takich sytuacjach warto stosować termometr kuchenny i kontrolować proces gotowania.

Uwaga!

Nigdy nie należy kontrolować temperatury podgrzewanych, gotowanych lub pieczonych potraw przy pomocy zwykłego termometru, jakim mierzy się temperaturę ciała. Nie jest on przystosowany do tak wysokich temperatur, a nawet może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Jakie są rodzaje termometrów kuchennych?

Asortyment termometrów kuchennych jest dość szeroki. Poszczególne przyrządy tego typu mogą służyć do różnych zastosowań. Do najpopularniejszych rodzajów termometrów kuchennych należą:

  • Termometr kuchenny ze szpikulcem – posiada dość długą końcówkę, która jest ostro zakończona. Termometr kuchenny szpilkowy znakomicie sprawdza się podczas kontrolowania temperatury mięs i wypieków – szpilkę bez problemu wbijemy nawet w twardą skórkę chleba lub w duży kawałek mięsa.
  • Termometr kuchenny z sondą – urządzenie tego typu jest wyposażone w długi przewód, na którego końcu znajduje się sonda. Sondę umieszcza się w potrawie, a termometr można usytuować znacznie dalej od źródeł ciepła.
  • Termometr kuchenny do płynów – może mieć konstrukcję, która umożliwi zaczepienie go na brzegu naczynia. Termometr tego typu ma szczelną, wodoodporną konstrukcję.
  • Termometr kuchenny bezdotykowy – dość zaawansowany wariant, który działa bezdotykowo. Przydaje się w gastronomii, gdy trzeba szybko kontrolować wiele wydawanych potraw pod względem optymalnej temperatury serwowania.

Jaki termometr kuchenny wybrać?

Oferta termometrów kuchennych jest dość zróżnicowana. Termometry tego typu są obecne w asortymencie wielu marek. By wybrać właściwy model dla siebie, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów:

  • Rodzaj termometru – warto dopasować go do najczęstszych zastosowań. Jeśli termometr ma być używany wyłącznie do mięsa, to dobrym wyborem będzie model ze szpikulcem. Jeśli szukamy modelu do płynów, wybierzmy adekwatną konstrukcję.
  • Marka – wiele firm ma w swojej ofercie termometry kuchenne, ale zdecydowanie najlepiej i najbezpieczniej jest sięgać po sprawdzone rozwiązania od renomowanych producentów.
  • Cena – termometry kuchenne mogą kosztować zaledwie 20 lub 30 złotych, choć są modele za 100 lub 300 złotych. Wyższa cena często oznacza wyższą jakość wykonania i lepszą funkcjonalność, ale nie zawsze, dlatego warto sprawdzać, jaki jest stosunek ceny do jakości urządzenia.
  • Zakres temperatur – to bardzo ważne, by sprawdzić, w jakiej maksymalnej temperaturze można używać termometr.
  • Odporność wszystkich elementów termometru na wysoką temperaturę – to kolejna ważna kwestia, gdy chcemy korzystać z termometru w piekarniku – wówczas wybrany egzemplarz powinien nadawać się do tego typu zastosowań (musi być w całości odporny na bardzo wysoką temperaturę).

Czy warto kupić termometr kuchenny?

Termometr kuchenny to przedmiot, który może przydać się w każdej kuchni, a z całą pewnością przyda się w branży gastronomicznej. Warto mieć go pod ręką, gdyż zdecydowanie ułatwi gotowanie i pieczenie oraz precyzyjne kontrolowanie temperatury potraw.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni