Udostępnij
Skomentuj

Jakie formy do pieczenia wybrać? Porównanie form do pieczenia

Formy i foremki do pieczenia przydadzą się w domu każdego miłośnika domowych wypieków. Jakie formy do pieczenia wybrać?

Blaszka do ciasta, forma do tortu lub tarty, foremki na muffinki – akcesoria do przygotowywania domowych słodkich i słonych wypieków występują w różnych kształtach i wielkościach. Umożliwiają one wykonanie w domowym zaciszu słodyczy jak z cukierni. Urocze ciasteczka, okazałe torty lub wielowarstwowe ciasta nie wyglądałyby tak kusząco i apetycznie bez wykorzystania podczas pieczenia różnego rodzaju form i blaszek. Akcesoria te produkuje się z różnego materiałów, które wpływają na ich funkcjonalność i użyteczność. Które formy do pieczenia zasługują na szczególną uwagę? Jakie modele warto mieć w swojej kuchni? Podpowiadamy poniżej.

Jaka forma do pieczenia najlepsza?

Biorąc pod uwagę materiały, z jakich wykonuje się formy i blaszki do pieczenia ciast, ciasteczek, chleba czy tortów, można wyróżnić konstrukcje metalowe, pokryte teflonem, szklane, ceramiczne, a także silikonowe. Różni je wygląd, wytrzymałość, solidność, a także funkcjonalność. Przed zakupem konkretnego rozwiązania warto zapoznać się z zaletami i wadami wszystkich dostępnych typów.

  • Formy do pieczenia metalowe

To najtańsze i najpopularniejsze konstrukcje. Wykonane są z blachy ocynkowanej i dostępne w wielu wariantach – wielkościach oraz kształtach. Blacha ocynkowana nie chroni ciasta przed przywieraniem do formy, dlatego w przypadku tego rodzaju form stosować trzeba papier do pieczenia.

Zalety i wady form do pieczenia metalowych

ZALETY

  • to najtańsze formy do pieczenia dostępne na rynku,
  • są łatwe do utrzymania w czystości,
  • lekkie i poręczne,
  • dostępne w wielu wariantach – rodzajach, kształtach i wielkościach.

WADY

  • nie należy ich myć w zmywarkach ani z użyciem ostrych gąbek,
  • podczas pieczenia należy używać papieru lub natłuścić blaszkę, w przeciwnym razie ciasto będzie do niej przywierało,
  • nie są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz korozję,
  • nie można przechowywać w nich gotowego ciasta, szczególnie z owocami – grozi to uszkodzeniem wierzchniej warstwy formy.
  • Formy do pieczenia z teflonową powłoką

Wykonane zazwyczaj ze stali węglowej lub stali nierdzewnej i pokryte powłoką nieprzywieralną. Nie należą do rozwiązań bardzo drogich, są za to praktyczne i funkcjonalne.

Zalety i wady form do pieczenia teflonowych

ZALETY

  • dostępne w wielu wariantach różniących się kształtem oraz wielkością,
  • łatwe do utrzymania w czystości,
  • nieco droższe od akcesoriów z blachy ocynkowanej, nie są jednak bardzo drogie,
  • solidne i wytrzymałe,
  • nie wymagają użycia papieru do pieczenia, warto je jednak delikatnie natłuścić przed pieczeniem.

WADY

  • nie można ich myć w zmywarkach ani z użyciem ostrych gąbek – powłoka teflonowa może się łatwo uszkodzić, a forma stracić swoje właściwości.
  • Formy do pieczenia szklane

Wyróżnia je nie tylko funkcjonalność, ale także atrakcyjny wygląd. Są dość ciężkie, odporne na zarysowania, jednak z łatwością można je stłuc.

Zalety i wady form do pieczenia szklanych

ZALETY

  • są żaroodporne,
  • dostępne w wielu wariantach – różnych kształtach i wielkościach,
  • mają uniwersalne zastosowanie – można w nich piec, serwować, a także przechowywać ciasta,
  • odporne na korozję oraz zarysowania,
  • przezroczysta powierzchnia pozwala obserwować ciasto podczas pieczenia,
  • łatwe do utrzymania w czystości;
  • w ich przypadku nie trzeba stosować papieru do pieczenia, lepiej jednak lekko natłuścić formę.

WADY

  • to jedne z droższych modeli form do pieczenia,
  • nie są odporne na uszkodzenia mechaniczne – łatwo można je stłuc.
  • Formy do pieczenia ceramiczne

Oferowane jako niskie, okrągłe formy do tarty lub prostokątne konstrukcje umożliwiające pieczenie ciast oraz przygotowywanie wytrawnych potraw. Formy ceramiczne są drogie, ale wyróżnia je długa żywotność.

Zalety i wady form do pieczenia ceramicznych

ZALETY

  • wyróżnia je bogactwo wzorów oraz kolorów,
  • są nie tylko funkcjonalne, ale również doskonale prezentują się wyeksponowane w kuchni,
  • można w nich piec, podawać, a także przechowywać ciasta oraz inne potrawy,
  • wyróżnia je długa żywotność,
  • są odporne na korozję i zarysowania,
  • solidne i wytrzymałe,
  • wyposażone w grube dno i ścianki wydłużają pieczenie, ale dzięki temu o wiele trudniej cokolwiek w nich przypalić,
  • nie wymagają stosowania papieru do pieczenia,
  • są łatwe do utrzymania w czystości.

WADY

  • nie należą do rozwiązań dostępnych w wielu wariantach – spotkać można przede wszystkim okrągłe formy na tartę oraz akcesoria prostokątne,
  • są drogie,
  • upadek formy ceramicznej zazwyczaj kończy się jej zniszczeniem,
  • Formy do pieczenia silikonowe

Oferowane są w wielu ciekawych kształtach, można z nich łatwo wyjąć wypiek. Formy silikonowe łatwo jednak uszkodzić ostrym narzędziem, dlatego nie wolno stosować noża, gdy ciasto znajduje się w formie.

Zalety i wady form do pieczenia silikonowych

ZALETY

  • dostępne w wielu ciekawych kształtach oraz wielkościach,
  • łatwe do utrzymania w czystości – można je myć w zmywarce,
  • nie wymagają użycia papieru do pieczenia,
  • gotowe wypieki można z nich bardzo łatwo wyjąć – wystarczy wywinąć formę,
  • proste w przechowywaniu, nie zajmują wiele miejsce – można je dowolnie zwijać,
  • odporne na korozję, a także zarysowania.

WADY

  • można je łatwo uszkodzić nożem lub innym ostrym narzędziem,
  • wysokiej jakości formy silikonowe są drogie,
  • nie nadają się do przechowywania oraz serwowania ciasta.

Formy do pieczenia – popularne rozwiązania

Wybór formy do pieczenia nie ogranicza się jedynie do materiału, z jakiego wykonana jest dana konstrukcja, ale dotyczy także jej rodzaju. Popularne formy umożliwiają przygotowanie tortów, tart, keksów, babek, ciastek, babeczek i innych słodkich oraz słonych wypieków.

  1. Formy tortowe – różnią się nie tylko kształtem – mogą być kwadratowe lub okrągłe, ale także wielkością oraz wysokością obrzeża. Formy tortowe posiadają wyjmowane dno, a także rozpinaną obręcz. Na uwagę zasługują modele pozwalające wypiekać biszkopty o ciekawych kształtach np. w formie serca, choinki czy Mikołaja.
  2. Forma na tartę – to niskie, okrągłe foremki, najczęściej metalowe lub ceramiczne. Formy na tartę wykonane ze stali wyposażone są w wyjmowany spód, który ułatwia wyciągnięcie gotowego wypieku z pojemnika.
  3. Formy do keksów – są to długie, prostokątne pojemniki na ciasto, niekiedy spotkać można również modele półokrągłe. W tego typu formach można piec również pasztety oraz chleb.
  4. Formy do babek – oferowane w różnych kształtach, bardzo często wyposażone w wewnętrzny komin. Formy na babki nierzadko mają ozdobne żłobienia, które nadają wypiekom atrakcyjnego wyglądu.
  5. Formy do ciast – czyli najpopularniejsze ze wszystkich blaszek do pieczenia. Są prostokątne lub kwadratowe, posiadają prostopadłe do dna lub usytuowane pod skosem ścianki. Można je stosować zarówno do wypieku słodkich ciast, jak i różnego rodzaju wytrawnych zapiekanek.

Jaka forma do pieczenia chleba?

Podobnie, jak i wymienione wyżej formy do ciast, tak i konstrukcje do pieczenia chleba produkowane są z metalu, ceramiki, szkła oraz silikonu. Dostępne są w kilku wersjach – jako prostokątne, owalne oraz okrągłe formy do pieczenia. Te pierwsze wyglądem przypominają popularne keksówki, niekiedy wyposażone są również w dodatkowe pokrywki, dzięki którym pojemnik służy także jako chlebak. Owalne formy do pieczenia dość często posiadają żłobiony spód nadający wypiekowi ciekawego kształtu.
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)