Udostępnij
Skomentuj

Jakie kolory do kuchni? Modne kolory ścian.

Urządzenie kuchni w taki sposób, aby była ona praktyczna, estetycznie spójna, a przy tym atrakcyjna, stanowi nie lada wyzwanie. Dobór idealnego koloru na ściany jest sporym problemem, szczególnie jeśli chodzi tylko o rearanżację, która przecież najczęściej nie obejmuje zmiany mebli ani innych elementów wyposażenia. Czy do takiego wnętrza będzie pasował każdy kolor?

Teoria kolorów

To, jak kolor wpływa na nastrój, a w przypadku kuchni również apetyt, to jedno z podstawowych pytań, jakie w tym roku zadają sobie projektanci wnętrz. I trzeba przyznać, że to chyba słuszny sposób na znalezienie idealnego koloru.

  • Odcienie czerwieni, żółci i barwy pomarańczowej wzmagają apetyt, a przy tym wcale nie wpływają na chęć do pracy.
  • Odcienie fioletowego, niebieskiego czy zielonego mogą co prawda relaksować, ale przy tym skutecznie tłumią apetyt, a niektórych mogą mobilizować do pracy.
  • Biel jest kolorem neutralnym, ale w praktyce oznacza to tylko tyle, że efekt psychologiczny, jaki będzie wywierała aranżacja, zależy od kolorystyki mebli czy dodatków.
  • Barwy bardzo kontrastowe zwykle motywują do działania i kierują myśli na inne tory niż jedzenie, co też można wykorzystać w kuchni.

Klasyczne kolory do kuchni

  • Odcienie brązu i beżu: są zwykle dość ciepłe, ale ciemny brąz mimo wysokiej temperatury barwowej najczęściej nie pobudza apetytu. Kuchnie urządzone w tej palecie kolorystycznej są spokojne, mają specyficzną atmosferę rodzinnej bliskości i stanowią wyborne tło dla naturalnych dodatków z drewna lub bambusa. Są bardzo przytulne, ale mogą być ciężkie, ciemne i przytłaczające.
  • Odcienie jasnego beżu i bieli: mają wyrównaną, dość niską temperaturę, ale za to razem tworzą wizerunek czystego, zadbanego i przytulnego miejsca. Jasne barwy świetnie sprawdzają się w małych kuchniach, które dzięki nim stają się optycznie większe. Wadą tych rozwiązań jest zdecydowanie ich podatność na zabrudzenia, ale to nigdy nie było wielką przeszkodą – liczył się efekt, a nie ryzyko.
  • Delikatna zieleń: stosowanie tego koloru ma długą historię, ale na dobrą sprawę nikt nie umie wyjaśnić, skąd zieleń w kuchni. Być może chodzi o jej powiązania ze świeżością nowalijek, ale niewykluczone też, że to tylko przyzwyczajenie do zarzuconego dziś stylu z miętową lamperią, który jednak ma pewien urok.

Kolory do nowoczesnej kuchni

  • Czerwień jest kolorem sygnalizującym zagrożenie. Automatycznie pobudza apetyt i sprawia, że kuchnia, choćby urządzona minimalistycznie, staje się miejscem tętniącym życiem, a niekiedy nawet krzykliwym. To bardzo agresywny kolor o silnym działaniu i wyrazistym charakterze.
  • Pomarańczowe barwy, podobnie jak żółte, są ciepłe, kojarzą się z cytrusami i przywodzą na myśl ich świeży zapach. Wykorzystuje się je, aby kuchnia była pełna energii, ale jednak bardziej przytulna niż w czerwonym wariancie. Kolory z obu tych palet świetnie ze sobą współgrają i pozwalają na tworzenie niepowtarzalnych kompozycji.
  • Odcienie błękitu, turkusu i ultramaryny mogą mieć różną temperaturę barwową. Zwykle są dość ciepłe, ale mają w sobie wiele świeżości, co sprawia, że tworzą niezwykłą atmosferę: z jednej strony leniwą, ale z drugiej – energetyzującą. Ta niezwykła mieszanka bywa bardzo inspirująca, dlatego jest to rozwiązanie cenione przez projektantów wielu nowoczesnych kuchni.

Kolory pastelowe kontra mocne

Mocne kolory do kuchni to pewna nowość. Od kilku lat dopiero stały się ofertą dla szerszego grona inwestorów, a wcześniej były specyficzne raczej dla projektów z niezbyt popularnych stylów estetycznych. Mają jednak swój urok, szczególnie w przypadku aneksów, które muszą współgrać z salonami, do których przylegają. Trend 2017 jest jasny – żywe, mocne kolory na pewno będą rosły w siłę, choć ich zastosowanie jest jeszcze wciąż dość specyficzne.

Pastelowe kolory do kuchni to z kolei klasyka – sprawdzona, a więc łatwa do przygotowania i znana wszystkim, ale czasem trochę mdła i niedopracowana. Zaletą pastelowych kolorów jest przede wszystkim ich uniwersalność, której zawdzięczają zawrotną karierę. Pastelowe, jasne kolory dobrze sprawdzają się w małych kuchniach, które dzięki nim nabierają trochę więcej życia.

Niektóre nowoczesne zestawienia kolorów do kuchni przewidują łączenie pastelowej klasyki z wyrazistą nowoczesnością. Patrząc na katalogi trudno się oprzeć wrażeniu, że niektóre z kompozycji zostały stworzone na siłę i wbrew zdrowemu rozsądkowi, ale nie brak i takich, po obejrzeniu których trzeba się podrapać w głowę i spytać „kurczę, dlaczego wcześniej nikt na to nie wpadł?”.

Podsumowanie

Nie każdy kolor pasuje do dowolnej kuchni. Wybór powinien być podyktowany przede wszystkim potrzebą zachowania spójności estetycznej, bo to oznacza, że czasem bardziej będą rzucały się w oczy ściany, a kiedy indziej dodatki. Pod względem technicznym nie jest to problem – można znaleźć farby w dowolnym kolorze i typie, a jeśli nie, to posłużyć się pigmentami. Warto jednak w swoich poszukiwaniach uwzględnić i dotychczasowe doświadczenia i przynajmniej podstawowy zakres teorii kolorów.

Udostępnij
0 ocen
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)