Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jakie-noze-kuchenne-wybrac-ktore-beda-najlepsze/12079/ 2018-11-06 10:24:54.000000

Jakie noże kuchenne wybrać? Które będą najlepsze?

Lubisz gotować i eksperymentować w kuchni? W takim przypadku koniecznie musisz zaopatrzyć się w profesjonalny zestaw noży.

Bez noża nie sposób przecież kroić, obierać siekać… Jakie noże kuchenne kupić, by jak najlepiej pomogły nam w przygotowywaniu posiłków?

Jeśli faktycznie chcemy rozwinąć swoje umiejętności kucharskie musimy posiadać 2 lub 3 profesjonalne noże. To minimum, jeśli chcesz dorównać najlepszym kucharzom. Noże możemy kupować pojedynczo, możemy też zdecydować się na gotowy zestaw – od razu będziemy mieć dostęp do różnorodnych ostrzy. Dostępne na rynku noże zróżnicowane są pod względem wyglądu (każdy służy do wykonania innej czynności), materiału z którego zostały wykonane ostrza, samego designu oraz miejsca, w którym ostrza i trzonki zostały zrobione. Jeśli nie mamy doświadczenia w kupowaniu profesjonalnego sprzętu kucharskiego, lepiej będzie jeśli najpierw zapoznany się ze wszystkimi dostępnymi na rynku modelami. Taki research pomoże także odpowiedzieć na pytanie: jakie kupić dobre noże kuchenne.

Jakie noże wybrać do kuchni?

Zanim zaczniemy wybierać odpowiednie dla nas modele musimy nauczyć się rozpoznawać poszczególne rodzaje noży i dowiedzieć się, do czego każdy z nich służy. Wśród podstawowych rodzajów noży wyróżniamy:

  • Nóż szefa kuchni – z szerokim i długim ostrzem (często ponad 20 cm), służy do wykonywania podstawowych czynności. Nóż ten służy do krojenia i siekania mięsa, owoców i warzyw. To najbardziej podstawowy z noży, pełniący w kuchni uniwersalną funkcję,
  • Nóż do chleba – długie, ząbkowane ostrze świetnie poradzi sobie z krojeniem cienkich kromek chleba (poradzi sobie nawet ze świeżo upieczonym pieczywem),
  • Nóż do obierania warzyw i owoców – w przeciwieństwie do noża szefa posiada małe i dość krótkie ostrze (ok. 5 – 7 cm). Dzięki cienkiej i lekko zakrzywionej końcówce ostrza pozwoli nie tylko obierać, ale także wykrawać artystyczne kompozycje,

Jeśli chcemy zająć się profesjonalna pracą w kuchni możemy dołączyć do naszego zestawu:

  • Nóż do filetowania: służy do filetowania mięsa lub ryb. Sprężyste i spiczaste ostrze służy do precyzyjnego odkrawania mięsa od kości i oddzielania od ości,
  • Nóż do sera: posiada charakterystyczne otwory w ostrzu, aby ser nie przylepiał się do jego powierzchni. Drobne ząbkowania ostra pomagają w krojeniu.

Wymienione powyżej rodzaje noży tworzą pełen zestaw, dzięki któremu bez problemu będziemy mogli wykonać każdą kulinarną czynność. Na rynku dostępne są także noże japońskie, które posiadają nieco inne właściwości niż wymienione powyżej tradycyjne rodzaje noży kuchennych. Zestaw noży japońskich cechuje ogromna wytrzymałość i ostrość ostrzy – wiąże się to z specjalnie przygotowaną i obrobioną stalą. Noże japońskie są zdecydowanie droższe od noży tradycyjnych, ale ze względu na jakość wykonania są warte swojej ceny.

Jakie noże do kuchni – ranking materiałów

Najczęściej możemy spotkać noże, których ostrza wykonano ze stali. Możemy zdecydować się na stal węglową, którą łatwiej jest naostrzyć lub na stal nierdzewną, która zapewni nam odporność na rdzę i inne czynniki zewnętrze. Ostrza noży japońskich wykonane są specjalną metodą kucia, która łączy w sobie stal z żelazem. Dzięki takiemu połączeniu ostrze w nożach japońskich cechuje elastyczność, co znacznie wpływa na odporność oraz funkcjonalność ostrza.

Popularne są także ostrza ceramiczne. Noże kuchenne ceramiczne są lżejsze niż te wykonane ze stali – są przez to bardziej poręczne i wygodne nawet dla początkujących kucharzy. Ceramiczne ostrze jest także obojętne chemiczne, nie będzie wchodzić w reakcję w żadną żywnością (nie zmieni też jej zapachu czy smaku). Podobnymi cechami charakteryzują się noże kuchenne porcelanowe. Decydując się na zakup noży ceramicznych powinniśmy jednak pamiętać, że ostrze nie będzie odporne na uderzenia. Upuszczenie noża lub uderzenie o powierzchnie blatu może skończyć się ukruszeniem ostrza. Z tego względu nie zaleca się mycia noży porcelanowych w zmywarkach. Ostrza ceramiczne nie są też w ogóle elastyczne, dlatego nie uda nam się przy ich pomocy dokładnie oddzielić mięsa od kości czy wyfiletować ryby.

Ostre noże kuchenne – jak prawidło ostrzyć noże?

O każdy rodzaj noża trzeba odpowiedni dbać. Noże stalowe po każdorazowym użytku najlepiej jest przetrzeć gąbką z detergentem (nie stosujmy szorstkich zmywaków kuchennych!), a po myciu odłożyć bezpośrednio do specjalnego stojaka. Myjąc noże w zmywarce pamiętajmy, że ostrze tępi się, gdy dotyka innych twardych przedmiotów – podczas mycia wkładajmy noże do specjalnego koszyczka na sztućce.

Pamiętajmy także o regularnym ostrzeniu noży. Jest to podstawowa metoda pielęgnacji naszych narzędzi. Na rynku dostępnych jest wiele ostrzałek – automatycznych oraz tych wykonanych z naturalnych materiałów, jak osełki czy kamienie ostrzące. Od rodzaju stali, z jakiej wykonano ostrze zależy, na jaki rodzaj ostrzałki powinniśmy się zdecydować. Aby cieszyć się ostrymi nożami kuchennymi powinniśmy ostrzyć je co 3 – 4 tygodnie. Noże ceramiczne nie wymagają ostrzenia.

Wybór odpowiednich noży kuchennych ułatwi nam codzienną pracę w kuchni. Jeśli chcemy dorównać mistrzom kucharskim powinniśmy zainwestować w profesjonalny zestaw narzędzi, wykonany z wysokogatunkowej stali. Pamiętajmy, że dobre jakościowo noże sprawdzą się nie tylko w przypadku osób profesjonalnie zajmujących się gotowaniem, ale także w codziennym życiu każdego z nas.

 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni