Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jakie-nozyczki-do-ziol-wybrac-czym-kierowac-sie-podczas-zakupu/10128/ 2018-07-25 13:19:58.000000

Jakie nożyczki do ziół wybrać? Czym kierować się podczas zakupu?

Jak szybko posiekać zioła? Jakie narzędzie wykorzystać w tym celu?

Aromatyczne świeże zioła używane jako przyprawa, potrafią dopełnić smak niejednego dania. Idealnie posiekane, będą również stanowiły ozdobę posiłku.

Zioła w kuchni – dlaczego warto?

Zioła znane są ze swoich właściwości leczniczych i często stosowane jako naturalne środki na różne dolegliwości, m.in. wspomagają trawienie, działają uspokajająco, przyspieszają metabolizm. Do tego wszystkiego świetnie smakują i dlatego właśnie wykorzystywane są również w kuchni – zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej.

W sklepach można kupić różne przyprawy – mieszanki ziół, których zadaniem jest wzbogacenie smaku potraw. To niejedyna możliwość korzystania z dobrodziejstw tych roślin! Zioła można przecież hodować w domu! Doniczki ze świeżymi ziołami powieszone w kuchni albo ustawione na parapecie, to niewątpliwe jedna z najładniejszych dekoracji kuchennych. Hodowanie tych aromatycznych roślin wcale nie jest trudne. Niewielkim nakładem pracy można zyskać własne, aromatyczne i bogate w wartości odżywcze świeże przyprawy, które dodane do sosu, zupy, mięsa, ryby, ziemniaków, a nawet napojów, urozmaicą ich smak.

Jakie zioła najczęściej uprawia się w przydomowym ogródku albo na parapecie w kuchni? Głównie są to:

  1. Bazylia – niezastąpiona do przyrządzania dań inspirowanych kuchnią włoską – pizzy, sosów do makaronu, sałatki caprese. Świetnie smakuje również w połączeniu z twarożkiem. Bazylia ma nie tylko specyficzny smak, ale również bardzo intensywny aromat.
  2. Majeranek – ma charakterystyczny zapach oraz lekko palący smak. Często stosowany w kuchni w zastępstwie soli. Ze względu na swoje właściwości wspomagające trawienie, używany jako przyprawa do potraw ciężkostrawnych.
  3. Mięta – jako przyprawa dodawana jest do wszelkiego rodzaju potraw i napojów. Stosowana do deserów, zup, sosów, orzeźwiających koktajli. Podobnie jak majeranek, ma lekko palący smak i piękny intensywny aromat.
  4. Oregano – kolejne zioło, które można wykorzystać w daniach kuchni włoskiej, a także jako przyprawę do dań mięsnych. Używa się go również jako dodatku do sałatek warzywnych.
  5. Pietruszka – jedno z popularniejszych ziół wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dodawana jest do zup i sosów. Używana także do past serowych, dań rybnych oraz sałatek.
  6. Rozmaryn – ma najbardziej ostry i aromatyczny smak ze wszystkich ziół, a także charakterystyczne igiełkowate listki. Stosowany jest jako przyprawa głównie do jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny oraz dań rybnych.
  7. Tymianek – wykorzystywany szeroko w kuchni francuskiej. Ma lekko goździkowy smak, pasuje więc do dań rybnych oraz mięsnych. Często stosowany również jako przyprawa do pasztetów i farszów.

Akcesoria do ziół – czego nie może zabraknąć?

Zioła można hodować zarówno w przydomowym ogródku, jak i bezpośrednio w domu. Jak zostało wspomniane wyżej – mogą one stanowić oryginalną dekorację kuchni. Jeszcze lepiej będą prezentowały się w specjalnych doniczkach, przeznaczonych do ich hodowli. Doniczki te mogą stać na parapecie, a mogą zostać również postawione na półce, powieszonej tuż nad blatem kuchennym. Nietuzinkowo wyglądają także doniczki z ziołami, powieszone bezpośrednio na ścianie.

Używając w kuchni świeżych ziół – czy to wyhodowanych przez siebie, czy też kupionych w sklepie, nie można obejść się bez dwóch narzędzi – moździerza oraz nożyczek do ziół. Moździerz to naczynie z tłuczkiem, umożliwiające ręczne rozdrabnianie i ucieranie różnych składników potraw, przede wszystkim ziół. Z kolei nożyce to niezastąpione narzędzie do przycinania ziół.

Nożyce do ziół

Nożyce do ziół stanowią jedne z ciekawszych akcesoriów kuchennych. Za ich pomocą można pielęgnować zioła hodowane w domu, które należy przycinać, aby lepiej rosły, a także rozdrabniać te, które mają zostać użyte jako składnik potrawy.

Nożyczki do ziół wyglądem przypominają dobrze znane nożyczki do papieru. Ich uchwyt wykonany jest zazwyczaj z tworzywa sztucznego lub metalu pokrytego silikonową powłoką, umożliwiającą pewniejsze i wygodniejsze trzymanie narzędzia w dłoni. Zasadniczą różnicą pomiędzy nożyczkami do ziół a nożyczkami do papieru jest ilość ostrzy. W przypadku tych drugich  są ich dwa – po jednym z każdej strony, natomiast nożyce do ziół mogą posiadać ich aż dziesięć – po pięć z każdej strony. Nożyce wielokrotne do ziół występują również w wersji z sześcioma ostrzami, czyli trzema parami. Ostrza tych nożyczek wykonane są ze stali nierdzewnej.

Większość tego typu narzędzi do cięcia i rozdrabniania ziół sprzedawana jest wraz ze specjalnym pędzelkiem do czyszczenia, przy pomocy którego można usunąć pozostałości roślin spomiędzy ostrzy. Niekiedy do zestawu dołączony jest także pojemnik, który ma ułatwiać rozdrabnianie ziół. W jaki sposób się to odbywa? Zioła umieszcza się w pojemniku, następnie wkłada nożyczki i tnie.

Nożyczki czy nóż?

Jeśli chodzi o kwestię rozdrabniania zół, to alternatywę dla nożyc stanowi nóż kolebkowy. Jest to narzędzie posiadające klingę w kształcie półksiężyca oraz dwie rękojeści usytuowane na końcach klingi. Nóż zawdzięcza swoją nazwę wyglądowi. Jak kroić za jego pomocą? Zebrane zioła wystarczy położyć na desce do krojenia lub blacie kuchennym, przyłożyć nóż i ruchem kołyskowym siekać zioła. Głownia noża do ziół wykonana jest zazwyczaj ze stali nierdzewnej lub stali węglowej, a uchwyty z drewna.

Jakie nożyczki do ziół wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Podczas zakupu nożyczek do ziół, warto kierować się takimi kryteriami jak:

  • materiał i jakość wykonania nożyczek – powinny one dobrze leżeć w dłoni – najlepiej, jeśli posiadają na rączkach powłokę antypoślizgową, która zapewnia wygodę podczas pracy. Ponadto nożyczki nie powinny zacinać się podczas cięcia, ale też być zbyt luźne – można spodziewać się wtedy, że szybko ulegną zniszczeniu;
  • ilość ostrzy – uzależniona od własnych potrzeb i upodobań;
  • dołączone dodatki – w postaci pędzelka oraz pojemnika ułatwiającego cięcie ziół;
  • producent – znane marki mogą poszczycić się akcesoriami kuchennymi najwyższej jakości – nożyce do ziół Fiskars, Westmark, Stalgast zapewniają wygodę, funkcjonalność i ergonomię pracy przez lata.

Zioła hodowane w domu nadadzą kuchni zupełnie innego wyglądu, a dodane do potraw urozmaicą ich smak. Rozdrobnione zioła pięknie pachną i stanowią nieocenione przyprawy, zawierające wiele cennych składników. Do ich cięcia warto wykorzystać specjalne, ostre nożyce, którymi w łatwy sposób można rozdrobnić każde potrzebne do przygotowania potrawy zioło.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni