Udostępnij
Skomentuj

Nóż do warzyw – jaki wybrać? Który nóż do warzyw jest najlepszy?

Przygotowując warzywa do spożycia niejednokrotnie trzeba je obrać, oczyścić, pokroić lub wydrążyć. W tym celu najlepiej używać przeznaczonych do tego narzędzi, które ułatwią te wszystkie czynności.

Nóż do krojenia warzyw będzie różnił się nieco od tego do obierania, a  nożyk do wydrążania od noża do siekania. Jaki nóż do warzyw wybrać? Który jest najlepszy?

Jaki nóż do warzyw? Rodzaje noży do warzyw

Typów noży kuchennych jest wiele. Każdy z nich ma swoje zastosowanie. Jedne będą umożliwiały precyzyjne krojenie mięsa, inne chleba albo sera, a jeszcze inne siekanie warzyw. Zaopatrzenie się w odpowiedni nóż, ułatwi więc pracę.

Do przygotowania potraw z warzywami można wykorzystać różne rodzaje noży, wszystko zależy od tego, co chce się zrobić.

  1. Nóż uniwersalny – jest to długie narzędzie o wąskim ostrzu. Jest bardzo poręczny i stanowi najczęściej wykorzystywany nóż podczas codziennego gotowania. Nóż uniwersalny w łatwy sposób poradzi sobie z krojeniem warzyw i owoców. Można wykorzystać go również do obierania.
  2. Nóż Szefa Kuchni – różni się on wyglądem od noża uniwersalnego – ma szerokie, lekko profilowane ostrze, które charakteryzuje się dużą ostrością. Nóż Szefa Kuchni sprawdzi się głównie przy krojeniu. Jest on ciężki i duży, dlatego nie nadaje się do obierania warzyw.
  3. Nóż Santoku – ten rodzaj noża pochodzi z Japonii i wyróżnia się specyficznym kształtem – przypomina niewielki tasak – ma prostą krawędź tnącą, grzbiet równoległy do ostrza, a wszystko połączone jest ze sobą łagodnym łukiem. Nóż Santoku ma w kuchni wszechstronne wykorzystanie. W przypadku warzyw i owoców często używany jest do siekania i szatkowania. Dzięki swojej budowie oraz ostremu i precyzyjnego ostrzu pokroi z łatwością nawet twarde warzywa, takie jak marchewkę czy seler.
  4. Nóż do obierania – jest to mały i poręczny nożyk. Kształt jego ostrza przypomina dziób ptaka. Jest świetnym narzędziem, jeśli chodzi o obieranie zarówno miękkich, jak i twardych owoców i warzyw. Dzięki niemu można precyzyjne odciąć tylko cienką skórkę, zachowując resztę produktu.
  5. Nóż do krojenia warzyw – podobnie jak i nóż do obierania warzyw, jest małym, poręcznym narzędziem. Nóż do krojenia warzyw posiada krótkie ostrze, którym w łatwy sposób można zarówno kroić owoce i warzywa, jak i je wydrążać.
  6. Nóż do dekoracji – kolejny mały nożyk, o bardzo krótkiej klindze, posiadającej kształt smukłej i ostro zakończonej łopatki. Umożliwia wycinanie fantazyjnych wzorów w warzywach i owocach.
  7. Nóż do pomidorów – nie jest on często używanym typem noża, ale warto mieć go w kuchni. Nóż do pomidorów charakteryzuje się długim, ząbkowanym ostrzem oraz rozwidlonym zakończeniem klingi. Przy jego pomocy można w łatwy sposób pokroić śliską skórkę pomidora, nie powodując jego zgniecenia. Końcówka umożliwia przenoszenie pokrojonych kawałków warzywa na talerz.
  8. Tasak – jakie zastosowanie ma tasak w przypadku warzyw i owoców? Umożliwia ich siekanie oraz rozdrabnianie. Dzięki swojej charakterystycznej, dużej i ostrej klindze poradzi sobie z każdym warzywem. Dodatkowo może być również wykorzystywany do przenoszenia pokrojonych składników do garnka czy na patelnię.

Jak kupić najlepszy nóż do warzyw?

Narzędziem, które powinno znajdować się w każdej kuchni jest dobry nóż uniwersalny. Ma on wszechstronne zastosowanie i nawet wtedy, gdy nie ma pod ręką specjalistycznego noża do krojenia albo obierania, ułatwi pracę podczas przygotowywania posiłku. Niemniej jednak, warto wyposażyć kuchnię w narzędzia przeznaczone do konkretnych zadań.

Kupno noży do warzyw powinno zostać poprzedzone analizą produktów oferowanych na rynku. Co wziąć pod uwagę szukając najlepszego noża do warzyw?

  1. Materiał z jakiego wykonane jest narzędzie. Dotyczy to zarówno klingi, jak i trzonka. Ostrze najczęściej wykonane jest ze stali nierdzewnej, coraz częściej można spotkać również noże ceramiczne. Jeśli chodzi o rękojeść – powinna być ona solidna i wytrzymała, może być zrobiona z tworzywa sztucznego, drewna, a niekiedy również ze stali.
  2. Zastosowanie noża. Kupując nóż do warzyw, warto wziąć pod uwagę jego zastosowanie i swoje potrzeby. Nie ma sensu kupować noża, z którego nie będzie się korzystało.
  3. Jakość noża. Solidne wykonanie noża to podstawa. Powinien on dobrze leżeć w dłoni, zapewniać ergonomię pracy i nie wyginać się podczas krojenia.
  4. Producent noża. Wybierając nóż warto zapoznać się z ofertą czołowych producentów akcesoriów kuchennych. Ich produkty to wysokiej jakości narzędzia, które służą przez lata. Większość z producentów oferuje dożywotnie gwarancje na garnki, sztućce, noże. Jeśli chodzi o te ostatnie, szczególnie warto przeglądnąć ofertę noży do warzyw Tescoma, Victornix, Fiskars, Gerlach oraz Julienne.

Jak pielęgnować noże do warzyw?

Pielęgnacja noży kuchennych sprowadza się do trzech czynności – odpowiedniego mycia, ostrzenia i przechowywania. Noży nie należy myć w zmywarce, ponieważ ostre środki myjące w połączeniu z wysoką temperaturą mogą powodować korozję – nawet stali nierdzewnej. Noże kuchenne najlepiej myć ręcznie przy pomocy gąbki, płynu do naczyń i wody o niezbyt wysokiej temperaturze.

Przynajmniej raz na dwa tygodnie warto ostrzyć noże. Dzięki temu będą one zawsze spełniały swoje zadanie. Tępe noże wymagają użycia większej ilości siły podczas krojenia, co źle wpływa na rękojeść, która po pewnym czasie może ulec uszkodzeniu, a także często zniekształcają porcjowany produkt.

Ostatnia kwestia pielęgnacji noży kuchennych dotyczy ich przechowywania. Odpowiednie przechowywanie ma zasadniczy wpływ, jeśli chodzi o żywotność noża. Ostrze noża wskutek zderzania z innymi przedmiotami, tępi się. Niekiedy na klindze powstają również mikrouszkodzenia, które mogą w konsekwencji doprowadzić do wygięcia czy złamania ostrza. Noże najlepiej przechowywać w specjalnie do tego przeznaczonym stojaku lub na listwie magnetycznej.

Jaki nóż do warzyw wybrać? Dobry jakościowo, dopasowany do potrzeb i ergonomiczny. Podczas kupna, warto kierować się jego funkcjonalnością, bo niektóre typy noży mają kilka zastosowań i poradzą sobie zarówno z krojeniem, szatkowaniem, jak i obieraniem warzyw i owoców.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
3 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)