Udostępnij
Skomentuj

Nóż strunowy – jak wybrać? Czy warto?

Cięcie ciast, tortów i biszkoptów to spore wyzwanie i trudno obejść się bez odpowiednich przyrządów. Jednym z najbardziej przydatnych i praktycznych rozwiązań do takiego zastosowania jest nóż strunowy. Jak wybrać nóż strunowy? Czy warto go kupić?

Nóż strunowy – co to jest?

Nóż strunowy to specjalny przyrząd do krojenia, który składa się ze stelaża oraz bardzo ostrej żyłki, która odpowiada za precyzyjne krojenie. Nóż strunowy może posiadać wyłącznie jedną żyłkę lub kilka (na przykład trzy), z których można korzystać jednocześnie.

Nóż strunowy może być wykonany z metalu, może też posiadać uchwyt z tworzywa lub z silikonową powłoką.

Do czego może się przydać nóż strunowy?

Nóż strunowy to przyrząd, który ma różne zastosowania, ale najczęściej jest użytkowany w cukiernictwie oraz w domowym wypieku ciast i tortów.

  • Nóż strunowy do biszkoptu – to najpowszechniejsze zastosowanie tego przyrządu. Gdy piecze się biszkopt na tort lub ciasto, najczęściej trzeba go później przekroić. Trudno zrobić to zwykłym nożem i właśnie wówczas warto mieć pod ręką nóż strunowy.
  • Nóż strunowy do sera – na ogół jest mniejszy od noża strunowego do tortów i biszkoptów. Jego konstrukcja jest taka sama i umożliwia komfortowe cięcie miękkich serów, które źle znoszą krojenie tradycyjnym ostrzem.

Nóż strunowy przydaje się do ciast, biszkoptów, tortów, sera i tym podobnych zastosowań. Nie zajmuje wiele miejsca, a zdecydowanie ułatwia docinanie i przecinanie wymienionych produktów spożywczych i wypieków.

Gdzie kupić nóż strunowy?

Nóż strunowy można kupić w wyspecjalizowanych butikach z akcesoriami cukierniczymi, czasami można znaleźć go również w markecie, ale raczej nie będzie to produkt markowy. Najlepszym miejscem na zakup noża strunowego i innych akcesoriów kuchennych jest sklep online meblujesz.pl.

Jak wybrać nóż strunowy?

Oferta noży strunowych jest na tyle szeroka, że jest w czym wybierać. Poszczególne akcesoria tego typu różnią się pomiędzy sobą pod kilkoma względami. By wybrać nóż strunowy, który spełni oczekiwania nabywcy, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii:

  • Długość żyłki – im dłuższa, tym szersze ciasta, biszkopty i produkty będzie można przeciąć.
  • Wysokość stelaża – im wyższa, tym grubsze ciasto będzie można nim wygodnie przekroić na pół.
  • Jakość wykonania – wszystkie elementy powinny być starannie połączone i wykończone. Stelaż powinien posiadać stopki, które będzie można oprzeć na blacie podczas krojenia.
  • Możliwość demontażu lub wymiany żyłki – niektóre noże strunowe mają żyłkę zabezpieczoną specjalnymi śrubkami lub uchwytami i wówczas jej demontaż lub wymiana nie stanowi żadnego problemu.
  • Cena – noże strunowe nie są drogie, ale i tak nie warto przepłacać. Dobrze jest porównać propozycje różnych marek, by móc wybrać najkorzystniejszą z nich.
  • Marka – dobrym wyborem będzie nóż strunowy od znanej i cenionej marki, jak Tescoma czy Zenker.

Czy warto kupić nóż strunowy?

Nóż strunowy to niedrogie, ale praktyczne i przydatne narzędzie cukiernicze. Mimo to wiele osób zastanawia się nad sensem inwestowania w akcesoria tego typu. To, czy opłaca się kupić nóż strunowy, zależy od tego, czy:

  • Zdarza nam się piec ciasta i biszkopty.
  • Zdarza nam się piec torty.
  • Zdarza nam się serwować różnorodne gatunki serów.

Jeśli choć jedna z powyższych sytuacji miewa miejsce, to zdecydowanie warto rozważyć zakup noża strunowego. To przyrząd, który sprawi, że cięcie ciast, tortów i biszkoptów będzie bardzo proste.

 

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)