Udostępnij
Skomentuj

Nóż z ostrzem łamanym - jak wybrać? Jaki najlepszy?

Często bagatelizowane nożyki z ostrzem łamanym, czy, jak się poprawnie nazywają, nożyki segmentowe, są narzędziami niezwykle wszechstronnymi, co oczywiście nie dotyczy tych najtańszych, które nawet z cięciem często sobie nie radzą. Jednak czy jest sens wydawania kilkudziesięciu złotych za nóż? Cóż – wszystko zależy od indywidualnych potrzeb.

Jaki nóż z ostrzem łamanym najlepszy?

Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Można odpowiedzieć, jaki jest najsolidniejszy, najtrwalszy albo najwygodniejszy lub najtańszy, ale to, czy jest najlepszy w danym zastosowaniu, czy nie, zależy od osobistych preferencji. Warto zawsze nożykowi się przyjrzeć i ocenić kilka jego istotnych cech.

  • Materiał korpusu: najtańsze są noże z ostrzem łamanym osadzone w obudowie z tworzywa. Do sporadycznego użytku to wystarczy, ale taka obudowa jest dość krucha. Obecnie profesjonaliści skłaniają się raczej ku nożom segmentowym w obudowach aluminiowych – są niewrażliwe na promienie UV, więc nie kruszeją z czasem, a do tego są odporne na pęknięcia i działanie większości substancji chemicznych.
  • Materiał prowadnicy: noże z ostrzem łamanym najtańsze mają prowadnice zintegrowaną z obudową i wykonaną z tego samego materiału. To najgorsze rozwiązanie z możliwych, ponieważ prowadnica, skądinąd odpowiedzialna za stabilne prowadzenie ostrza, szybko się wyrabia i narzędzie traci precyzję. Zdecydowanie wyżej pod tym względem należy ocenić prowadnice stalowe.
  • Magazynek: mają go tylko nieliczne noże z ostrzem łamanym, ale dla osób, które szybko zużywają ostrza, jest to nieocenione udogodnienie, ponieważ można zawsze mieć przy sobie zapasowe nożyki (najczęściej od 2 do 5 sztuk chowanych w tylnej części korpusu).
  • Szerokość ostrza: oczywiście dobiera się ją do własnych potrzeb i grubości ciętego materiału, natomiast najpopularniejsze są noże z ostrzem łamanym 9, 18 lub 25 mm.
  • Kształt obudowy: przy sporadycznym użytkowaniu cecha ta ma bardzo ograniczone znaczenie, ale jeśli nóż ma być używany często, to warto poszukać takiego, który będzie lepiej leżał w ręce. Można też rozejrzeć się w poszukiwaniu noża z ostrzem łamanym, który ma obudowę pokrytą materiałem przeciwpoślizgowym, najczęściej gumą syntetyczną lub specjalnie ukształtowanym tworzywem.
  • Blokada ostrza: to, że jest, to norma, ale nie ma być obecna, tylko sprawna i z tym bywa różnie. Najtańsze noże z ostrzem łamanym mają plastikowy mechanizm blokady, który bardzo szybko ulega wyrobieniu. Lepsze noże są zabezpieczane skuteczniej i ma to duże znaczenie, bo ostrze się nie wysunie samoistnie, ani też nie schowa pod wpływem nacisku wywieranego na powierzchnię.
  • Marka: najpopularniejszą marką producenta noży segmentowych do zastosowań profesjonalnych jest Olfa, choć noże tej marki wyglądają mniej solidnie, niż na przykład noże z łamanym ostrzem Stanley'a. Te ostatnie są uznawane za akcesoria z segmentu półprofesjonalnego, ale z Olfą wygrywają ceną – są zdecydowanie tańsze, można w nich z łatwością wymieniać ostrza i są wykonane z solidnych materiałów.
  • Typ ostrza: warto wspomnieć o nożykach z podwójnym ostrzem. Jedno jest typowe, proste, a drugie haczykowate. Znakomicie nadaje się do otwierania paczek, ale sprawdza się także przy docinaniu papy. Jednocześnie jednak należy pamiętać, że tego typu nożyki z ostrzem łamanym mają dość skomplikowaną budowę, co zwiększa ryzyko uszkodzenia choćby przez zanieczyszczenia, które dostaną się do wnętrza obudowy.

Ile warto zapłacić za nóż z ostrzem łamanym?

Najprostsze modele kosztują po kilka złotych, ale nie wystarczają na długo i nie radzą sobie z cięciem twardszych materiałów. Za około 30 złotych można kupić nożyk Stanley'a, który zniesie wiele i trzeba będzie w nim tylko co jakiś czas zmienić ostrze, a profesjonalna Olfa jest jeszcze droższa – to już sprzęt, który w domu się zwyczajnie marnuje. Warto jednak pamiętać, że za wygodę i szybkość oraz precyzję cięcia odpowiada nie korpus, ale nożyk, dlatego warto skupić się też na samych ostrzach – mając kiepski nóż, można z niego zrobić doskonałe narzędzie, jeśli użyje się lepszych ostrzy, ale w drugą stronę to nie działa.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)