Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/noze-kuchenne-jak-wybrac-jakie-najlepsze/7157/ 2018-10-04 15:19:44.000000

Noże kuchenne - jak wybrać? Jakie najlepsze?

W każdej kuchni przyda się porządny zestaw noży, za pomocą których będziemy w stanie w sposób szybki i wygodny kroić, nacinać i obierać zróżnicowane produkty spożywcze. Aby jednak noże spełniały wszystkie nasze wymagania, muszą zostać dobrane w sposób przemyślany. W artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie, jaki nóż kuchenny wybrać?

Jak nietrudno się domyślić, nie każdy nóż jest do wszystkiego – innego ostrza będziemy bowiem do mięsa, innego do ryb, a jeszcze innego do warzyw i owoców. Każdy nóż jest także zróżnicowany pod względem najważniejszych parametrów. Wspomnieć można chociażby o ostrości, twardości czy rozstawieniu ostrzy.

Noże kuchenne – który do czego służy?

Rodzajów noży jest naprawdę sporo, jednak warto posiadać swój osobisty zestaw, w których znajdzie się kilka produktów podstawowych. Oto najważniejsze z nich:

  • nóż szefa kuchni – charakteryzuje się sporych rozmiarów ostrzem, którego długość często przekracza 20 centymetrów. Jest on ponadto stosunkowo szeroki, ponieważ służy do wykonywania najbardziej podstawowych czynności, takich jak krojenie mięsa, warzyw, owoców, ale również siekanie, nacinanie czy rozdrabnianie.
  • nóż do obierania – absolutne przeciwieństwo noża szefa kuchni. Wyróżnia się niewielkimi rozmiarami ostrza, często nieprzekraczającymi 5-7 centymetrów. Poza tym jego końcówka jest lekko wykrzywiona, co zdecydowanie ułatwia obieranie warzyw i owoców. Wykorzystywane jest także do cięć precyzyjnych i dekoracyjnych.
  • nóż do pieczywa – posiada długie (około 20-centymetrowe), wąskie ostrze, które jest ząbkowane. Dzięki temu bardzo dobrze radzi sobie ze świeżymi i czerstwymi chlebami, bułkami czy rogalikami.
  • nóż do filetowania – specjalny rodzaj ostrza, które służy do oddzielania mięsa od kości i filetowania ryb. Jest bardzo wąskie, a jego długość oscyluje w granicach 15 centymetrów. Końcówkę ma spiczastą.
  • nóż uniwersalny – w budowie przypomina nieco nóż szefa kuchni. Jest jednak nieco węższy i krótszy (zazwyczaj ostrze jest krótsze niż 20 centymetrów). Wykorzystywany jest do wielu czynności – między innymi do krojenia mięsa, warzyw i owoców.
  • nóż do sera – charakteryzuje się otworami w ostrzu, które uniemożliwiają przyklejenie się do niego plastrów sera. Zazwyczaj posiada drobne ząbki, zdecydowanie ułatwiające krojenie serów. Jego końcówka często zostaje rozdwojona.

Noże kuchenne japońskie

noże japońskie

Jest to specjalna kategoria noży wykonywanych dwoma, oryginalnymi metodami. Pierwsza z nich nazywa się „honyaki” i związana jest z kuciem noży przy użyciu wyłącznie jednego materiału (najczęściej stosowana jest stal). Druga metoda to „kasumi”. Noże wykonywane są z dwóch materiałów – stali i żelaza. Pierwowzorem tych noży jest miecz samurajski. Są one bardziej elastyczne i łatwiejsze w użyciu w porównaniu z nożami „honyaki”.

Obecnie na rynku możemy znaleźć między innymi takie noże japońskie jak:

  • Santoku – jest odpowiednikiem noża szefa kuchni, wyróżnia się więc szerokim i długim ostrzem,
  • Gyuto – przypomina nóż uniwersalny, gdyż można nim wykonywać wiele czynności – od krojenia do filetowania i szatkowania,
  • Yanagiba – klasyczny nóż do sushi. Charakteryzuje się bardzo długim i wąskim ostrzem – jest ostrzony jednostronnie, dlatego idealne nadaje się do plastrowania.
  • Usuba – wygląda jak tasak, jednak jest cieńszy. Używany przede wszystkim do krojenia i siekania warzyw,
  • Deba – krótki nóż o grubym ostrzu. Stosuje się go przede wszystkim do przyrządzania ryb.

Charakterystyczne dla noży japońskich jest ich ogromna wytrzymałość i ostrość – są drogie, jednak idealnie sprawdzają się w realizacji wielu kuchennych zadań.

Jak wybrać noże kuchenne?

Noże kuchenne noże

Poza przedstawionymi wyżej rodzajami noży, niezwykle istotne powinny być dla nas również podstawowe ich parametry, które powiedzą nam, jakie możliwości nóż posiada i ile będzie w stanie wytrzymać. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę podczas zakupu noży kuchennych?

MATERIAŁ. Jest to kwestia wręcz priorytetowa. Bez odpowiedniego materiału, nasze noże w bardzo szybkim czasie ulegną stępieniu lub mechanicznemu uszkodzeniu. Nie mówiąc już o korozji. Ogólnie wyróżnia się noże walcowane oraz wykuwane. W pierwszym przypadku użyte zostają arkusze metalu, które są zazwyczaj niezwykle toporne. Co prawda, nóż jest tańszy, jednak jego wytrzymałość pozostawia wiele do życzenia.

Wszystko to sprawia, że dużo lepszym wyborem okażą się noże kute, które są wykonywane ze stali wyróżniającej się sporą gęstością – zazwyczaj jest to stal węglowa bądź nierdzewna. Pierwszy rodzaj stali jest twardy, jednak mało odporny na działanie korozji. Jeżeli chodzi natomiast o stal nierdzewną, to jest ona wytrzymała, a także odporna na działanie korozji i uszkodzenia mechaniczne. Jedyne trudności mogą się pojawić podczas ostrzenia (trwa to trochę dłużej).

Dość popularny jest również nóż kuchenny tytanowy oraz ceramiczny. Oba wyróżniają się sporą odpornością i wytrzymałością – pierwszy z nich jest jednak bardzo drogi, drugi natomiast stosunkowo kruchy.

Zdecydowanie najlepszym i najdroższym materiałem jest jednak stal damasceńska. Co prawda, jest to jedynie odtworzenie historycznej stali z Damaszku, jednak obecnie noże kuchenne ze stali damasceńskiej wyróżniają się najwyższą jakością wykonania – są trwałe, ostre i odporne na wszelkie uszkodzenia. Ich wadą jest jednak dość wysoka cena.

zestaw noży

TWARDOŚC OSTRZA. Istotny parametr ze względu na żywotność noży. Solidne ostrze charakteryzuje się twardością przewyższającą wartość 50 HRC.

OSTROŚĆ. Nie da się jej zmierzyć za pomocą konkretnych wartości, jednak jest ona bardzo ważna. Warto więc konkretny typ noża przez zakupem wypróbować. Jeżeli nóż jest ostry, nie wymaga od nas zbyt dużego wysiłku – ostrze powinno gładko wchodzić w produkt, bez szarpania. Ostrość noża bardzo łatwo sprawdzić na produkcie twardym, takim jak chociażby ziemniak bądź dynia. Jeżeli jesteśmy w stanie przekroić je bez dużego nacisku, to znaczy, że nóż jest wystarczająco ostry.

WYGODA. Mowa w tym miejscu przede wszystkim o wykonaniu rękojeści. Najczęściej jest ona drewniana bądź przygotowana na bazie tworzyw sztucznych. Powinna mieć ergonomiczny kształt, gwarantując tym samym pewny chwyt.

Jaki zestaw noży kuchennych?

nóż do kuchni

Mimo tego, iż typów noży jest mnóstwo, nie potrzebujemy ich wszystkich, aby dysponować kompletnym zestawem, który zagwarantuje nam pełną swobodę działania w kuchni. Tak naprawdę potrzebne będą nam 4 noże. Przede wszystkim zakupmy dobry nóż szefa kuchni, którego użyjemy do mięs i mniej wymagających produktów. Przydatny okaże się także nóż do obierania. Jeżeli jemy dużo ryb, specjalne ostrze również będzie przydatne.

Nie chcąc zbytnio „nadwyrężać” noża szefa kuchni, warto zakupić dodatkowo nóż do pieczywa. Oczywiście nie jest on koniecznością, jednak przy intensywnym użytkowaniu może okazać się potrzebny. Za taki zestaw zapłacimy około 150 złotych – dobór innych rodzajów noży jest kwestią w pełni indywidualną.

Nóż do kuchni – jaka firma i cena?

Producentów noży jest bardzo dużo, nie każdy jednak gwarantuje odpowiednią jakość wykonania swoich produktów. Bez wątpienia godne polecenia są noże kuchenne Fiskars, Tefal, Tescoma, Yato, Berlingerhaus, Gerlach, Lamart oraz Koziol. Firmy te wykorzystują najlepsze dostępne materiały, posiadają również bardzo szeroką ofertę związaną z konkretnymi rodzajami ostrzy.

Jeżeli chodzi natomiast o cenę, jest ona różna. Najtańsze noże kuchenne dostaniemy już za kilkanaście złotych za sztukę. Oczywiście, jeżeli chcemy dysponować ostrzem z najlepszej stali, przyjdzie nam zapłacić 30, 50, a nawet ponad 100 złotych. Szczególnie polecane są zestawy noży ze specjalnym blokiem bądź ostrzałką. Za kilka sztuk ostrzy przyjdzie nam zapłacić od 130 do około 300 złotych. Oczywiście w sklepie znaleźć możemy również zestawy droższe.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
3 komentarzy
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (3)

Yato? Chyba ktoś żartuje. Do kuchni chyba biwakowej na jeden raz, i po imprezie do kosza.
Fakt Yato nie najlepszy jak ktoś myśli żeby pracować z takim nożem :D ja mam santoku Philipiaka. Ostzałki kamienie japońskie #niezbednikkucharza
Korzystam w mojej kuchni z noży ambition z serii kyoto i świetnie się spisują. Spora kolejka więc każdy znajdzie taki, który będzie akurat potrzebny w jego kuchni. Do tego wyglądają też całkiem ciekawie.
Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni