Udostępnij
Skomentuj

Nożyce do blachy - jak wybrać? Jakie najlepsze?

Nożyce do blachy, nawet jeśli na pierwszy rzut oka poszczególne modele są do siebie dość podobne, to w praktyce znacznie się różnią. Inna budowa, inne zastosowania, inna cena i inne materiały, a na wszystko to trzeba zwrócić uwagę, aby mieć pewność, że wybrane nożyce spełnią wszystkie oczekiwania użytkownika.

Podział i podstawowe zastosowania

Wszystkie nożyce do blachy dzieli się na dwie duże grupy, ale w obrębie każdej z nich można dalej wyszczególniać węższe typy. Bardzo ważne jest, aby ten podział zrozumieć, ponieważ decyduje on o tym, w jakich zastosowaniach nożyce się sprawdzą, a w jakich nie.

  • Uniwersalne lub kształtowe: nożyce uniwersalne służą do wykonywania dowolnych zadań, choć z ograniczoną precyzją. Najlepiej sprawdzają się przy cięciu blachy na wprost, ale przy odrobinie wprawy można nimi wykonać niezbyt ostre łuki. Nożyce kształtowe natomiast stworzone są po to, aby wycinać bardziej skomplikowane kształty, w tym na przykład zaokrąglać krawędzie wycinanych elementów z dość dużą precyzją.
  • W obrębie obu powyższych grup wyróżnia się nożyce jednodźwigniowe i dwudźwigniowe. Budowa tych pierwszych jest prosta, bo przypomina budowę nożyczek biurowych, choć oczywiście wszystko jest tu bardziej wytrzymałe i solidne. Jeśli zaś chodzi o nożyce do blachy dwudźwigniowe (czasem określane też jako nożyce z przekładnią dźwigniową), do obie części zamocowane są na specjalnie zaprojektowanym przegubie, co zwiększa siłę nacisku wywieraną przez ostrza na obrabiany materiał. Dwudźwigniowych nożyc używa się do cięcia twardszej blachy, ale są też wygodniejsze do pracy z materiałami miękkimi, jeśli linia cięcia jest długa.
  • Dalej można wyróżnić nożyce prawe i lewe – w obrębie wszystkich wcześniejszych grup. Różnica między tymi dwoma typami polega na tym, że półka zwiększająca stabilność ciętej blachy znajduje się po prawej lub lewej stronie ostrza. Dzięki temu każdy element można podeprzeć, zwiększając precyzję cięcia.

Na jakie cechy zwrócić uwagę przy wyborze?

Kupując ręczne nożyce do blachy, zwykle wie się, jakiego typu ma to być sprzęt: jednodźwigniowe, uniwersalne, prawe – na przykład. Ale takie uszczegółowienie wymagań zwykle nie wystarcza i trzeba sprawdzić parametry techniczne konkretnych produktów.

  • Twardość ostrza: hartowane indukcyjnie ostrza ze stali HSS mają twardość 65 HRC. Jest to obecnie najtwardszy materiał, jaki wykorzystuje się do produkcji nożyc do stali, natomiast lwia część produktów jest wykonywana z bardziej miękkimi ostrzami ze stali specjalnej (61 HRC), stopowej (59 HRC) czy narzędziowej (56 HRC). Różnice na pierwszy rzut oka nie są widoczne, ale po kilkunastu cięciach już da się je wyraźnie odczuć.
  • Pokrycie zwiększające twardość: poza procesem hartowania indukcyjnego na twardość ostrzy wpływa pokrycie ich różnymi substancjami. Dziś bardzo popularne są profesjonalne nożyce do stali pokrywane azotkiem tytanu (TiN). Są one bardzo twarde i wykorzystuje się je tam, gdzie standardowe rozwiązania są niewystarczająco trwałe.
  • Krawędź ostrza: do wyboru są dwie opcje, a więc albo krawędź gładka, albo ząbkowana. W pierwszym przypadku linia cięcia jest równa, ale sama obsługa nożyc dość trudna, ponieważ cięty materiał będzie się wysuwał, a w drugim przypadku przed wysuwaniem blachy zabezpieczą ząbki, ale krawędź będzie nierówna.
  • Konstrukcja przelotowa: szczęki nożyc mogą być profilowane w taki sposób, aby odcinany kawałek blachy był odginany i nie przeszkadzał w dalszym cięciu (tak zbudowane nożyce nazywa się przelotowymi) lub w taki sposób, że odcinany fragment zablokuje się na jednej ze szczęk (w nożycach nieprzelotowych). Teoretycznie pierwszy wariant jest wygodniejszy, ale w nożycach służących do wykonywania detali zwykle nie ma to znaczenia, a czasem chodzi o to, aby nie uszkodzić żadnego fragmentu blachy, więc i jej gięcie nie jest dobrym pomysłem.
  • Marka: choć nożyce do blachy Stanley czy Makita są wybierane częściej, niż inne marki, jakościowo nieszczególnie odstają od reszty stawki, dlatego przy podejmowani decyzji zakupowej oczywiście warto zwrócić uwagę na markę, ponieważ żadna z tych dwóch wymienionych na pewno nie jest adresowana do amatorów, ale nie wolno też pozwolić, aby marka stała się ważniejsza niż parametry użytkowe.

Ranking nożyc do blachy 2017

1.

                                                         Stanley Nożyce FatMax Xtreme proste 250mm (14-206)
Stanley Nożyce FatMax Xtreme proste 250mm (14-206)
Stanley Nożyce FatMax Xtreme proste 250mm (14-206)
2.

                                                         Stanley Nożyce FatMax odgięte prawe 250mm 14-564
Stanley Nożyce FatMax odgięte prawe 250mm 14-564
Stanley Nożyce FatMax odgięte prawe 250mm 14-564
3.

                                                         Irwin Nożyce do blachy proste typ 103 250mm (10504311N)
Irwin Nożyce do blachy proste typ 103 250mm (10504311N)
Irwin Nożyce do blachy proste typ 103 250mm (10504311N)

Jakie nożyce dla kogo?

Choć profesjonaliści sięgają czasem po nożyce do blachy akumulatorowe, to ze względu na wysoką cenę i kiepskie wyczucie materiału, nie są one wcale szczególnie popularne. Prawdziwą linią podziału, która faktycznie wynika głównie z upodobań, a nie parametrów obrabianych materiałów, jest wybór między nożycami jedno i dwudźwigniowymi.

  • Jednodźwigniowe nożyce są trudniejsze w obsłudze i wymagają większej wprawy, ale gwarantują najlepsze wyczucie materiału, więc przy odpowiednim doświadczeniu dają szansę wykonania bardziej precyzyjnego cięcia.
  • Nożyce do blachy dwudźwigniowe tną materiał lżej, ale posługiwanie się nimi jest zalecane przede wszystkim tam, gdzie precyzja nie jest kluczowa. Paradoksalnie osoby, które mają dużo blachy do ręcznego cięcia, częściej wybierają trudniejsze w obsłudze, ale dające lepsze wyczucie materiału nożyce jednodźwigniowe.
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)