https://www.budujesz.pl/wiadomosc/okap-kuchenny-jak-wybrac-jaki-najlepszy/6861/ 2018-11-26 12:23:57.000000

Okap kuchenny - jak wybrać? Jaki najlepszy?

Okapy kuchenne na jakiś czas straciły popularność, ale teraz ich nowsze generacje ponownie zyskują należne im miejsce. Dzięki okapom można zachować czystość w kuchni, zadbać o to, aby kuchenne aromaty nie rozchodziły się po całym mieszkaniu. A wiele zmieniło się też, jeśli chodzi o estetykę – dziś okap może być ozdobą każdej kuchni, ale tak samo, jak ze skutecznością: to, czy tak będzie, zależy przede wszystkim od wyboru okapu, a tu możliwości jest bardzo dużo.

Typy okapów i ich zastosowania

  • Okap podszafkowy: to podstawowy wariant. Okap taki można zawiesić pod szafką albo samodzielnie. Ma niewielką wysokość i niewielką wydajność. Niektóre okapy podszafkowe są rozsuwane, dzięki czemu złożone zajmują jeszcze mniej miejsca. To predestynuje ten typ do zastosowania w ciasnej kuchni, ale niestety słaba wydajność mocno ogranicza użycie okapów podszafkowych w aneksach lub kuchniach o większej kubaturze.
  • Okap kominowy wyróżnia się bardzo specyficzną, rozbudowaną zabudową rury odprowadzającej powietrze do szybu wentylacyjnego. Powierzchnia zbierania okapy kominowego jest zwykle duża. Wzornictwo często opisywane jest jako nowoczesne, ale tak naprawdę jest to najbardziej praktyczne rozwiązanie – duże powierzchnie wykończone stalą to funkcjonalne rozwiązanie przeniesione z profesjonalnych kuchni małej i dużej gastronomii, gdzie najłatwiejsze jest utrzymanie higienicznej czystości.
  • Okap wyspowy zdecydowanie nie jest okapem do kuchni w bloku. Pomieszczenie, w którym się go instaluje, nie powinno być mniejsze niż 20 m2. Sam okap montuje się do sufitu, a wizualnie przypomina on nieco naścienne okapy kominowe. Jeśli chodzi o aspekt mechaniczny, nie różni się zbytnio od innych typów, a fakt, że określany jest mianem nowoczesnego, wynika przede wszystkim z futurystycznego designu większości modeli.
  • Okap do zabudowy: to w praktyce podtyp okapu podszafkowego o powierzchni rozsuwanej na szynach przypominających prowadnice od szuflad. Nie wszyscy producenci wyróżniają ten typ, szeregując okapy do zabudowy w klasie okapów podszafkowych. To zresztą uzasadnione, bo i te modele mają niewielką wydajność.
  • Okap typu „wkład”: jest to szczególny rodzaj okapu do zabudowy. Pozbawiony teleskopowego systemu rozkładania, filtry i wentylatory ma schowane w części umieszczonej wewnątrz szafki. Jest wyższy, ale nie przekłada się to na zwiększenie wydajności pracy.

Jaki okap kuchenny wybrać?

Wybór okapy kuchennego nie sprowadza się tylko do wyboru odpowiedniego typu urządzenia. Trzeba jeszcze sprawdzić, jakimi możliwościami cechuje się dany model, a w szczególności należy zwrócić uwagę na pewne szczególne funkcje i elementy.

  • Filtry. W okapach montuje się przede wszystkim filtry przeciwtłuszczowe metalowe lub fizelinowe. Pierwsze są trwałe i po umyciu z resztek tłuszczu można je założyć ponownie, a drugie należy co kilka miesięcy wymieniać. Zadaniem filtrów przeciwtłuszczowych jest przede wszystkim ochrona samego okapu, ale nie wpływają one na zmniejszenie ilości zapachów krążących po kuchni. To zadanie mogą wypełnić tylko filtry węglowe, które instaluje się w okapach pracujących w trybie pochłaniaczy. Trwałość filtrów węglowych wynosi od kilku miesięcy do roku.
  • Wydajność maksymalna. Najprostsza zasada mówi, że okap powinien mieć wydajność godzinową pozwalającą na wymianę sześciokrotności objętości pomieszczenia zamkniętego, a więc kuchni lub pokoju z aneksem, w zależności do układu mieszkania. Niestety wydajniejsze okapy są często głośniejsze, ponieważ muszą mieć większe i szybciej pracujące wentylatory.
  • Tryb pracy. Tu opcje są dwie: pochłaniacz albo wyciąg. W pierwszej opcji urządzenie pracuje w obiegu zamkniętym – przepuszcza zassane powietrze przez filtr, a oczyszczone wyrzuca z powrotem do pomieszczenia. Wyciąg odprowadza powietrze do wentylacji, ale nie do każdego szybu wentylacyjnego można okap podłączyć.
  • Sterowanie. Podstawowy wariant, wystarczający w większości przypadków, to sterowanie mechaniczne za pomocą kilku przełączników. Jest to jednak rozwiązanie dość kłopotliwe, jeśli chodzi o dokładne czyszczenie. Elektroniczne sterowanie zwykle odbywa się z poziomu łatwego do wyczyszczenia, ale równie szybko brudzącego się panelu dotykowego. Najbardziej zaawansowane modele mogą również na wbudowanych wyświetlaczach informować o aktualnych parametrach pracy. Plusem sterowania elektronicznego jest w większości przypadków jego precyzja.
  • Oświetlenie. Przydaje się jako dodatkowy sposób doświetlania kuchenki, nad którą zamontowany jest okap. Praktyczne oświetlenie LED ma umiarkowaną moc i większą jasność niż żarówki, które zwykle mają moc około 40 W i nie świecą zbyt jasnym światłem.
  • Turbo. To funkcja wprowadzona raczej w nowszych modelach okapów. Pozwala na szybkie uruchomienie okapu z maksymalną wydajnością w celu jak najszybszego oczyszczenia powietrza w całym pomieszczeniu. Nie jest niezbędna, ale w nowych modelach mających mnóstwo ustawień jest to na pewno dodatkowy atut.

Producenci okapów kuchennych

Okapy kuchenne znajdują się w ofercie praktycznie wszystkich firm produkujących AGD. W większości ofert można znaleźć okap kuchenny 50 cm i 60 cm, natomiast co do szerszych, to są one spotykane rzadziej i raczej w modelach z nieco wyższej półki cenowej takich producentów okapów kuchennych jak Bosch, Amica, Samsung czy Mastercook.

Typy okapów i ich zastosowania

  • Okap podszafkowy: to podstawowy wariant. Okap taki można zawiesić pod szafką albo samodzielnie. Ma niewielką wysokość i niewielką wydajność. Niektóre okapy podszafkowe są rozsuwane, dzięki czemu złożone zajmują jeszcze mniej miejsca. To predestynuje ten typ do zastosowania w ciasnej kuchni, ale niestety słaba wydajność mocno ogranicza użycie okapów podszafkowych w aneksach lub kuchniach o większej kubaturze.
  • Okap kominowy wyróżnia się bardzo specyficzną, rozbudowaną zabudową rury odprowadzającej powietrze do szybu wentylacyjnego. Powierzchnia zbierania okapy kominowego jest zwykle duża. Wzornictwo często opisywane jest jako nowoczesne, ale tak naprawdę jest to najbardziej praktyczne rozwiązanie – duże powierzchnie wykończone stalą to funkcjonalne rozwiązanie przeniesione z profesjonalnych kuchni małej i dużej gastronomii, gdzie najłatwiejsze jest utrzymanie higienicznej czystości.
  • Okap wyspowy zdecydowanie nie jest okapem do kuchni w bloku. Pomieszczenie, w którym się go instaluje, nie powinno być mniejsze niż 20 m2. Sam okap montuje się do sufitu, a wizualnie przypomina on nieco naścienne okapy kominowe. Jeśli chodzi o aspekt mechaniczny, nie różni się zbytnio od innych typów, a fakt, że określany jest mianem nowoczesnego, wynika przede wszystkim z futurystycznego designu większości modeli.
  • Okap do zabudowy: to w praktyce podtyp okapu podszafkowego o powierzchni rozsuwanej na szynach przypominających prowadnice od szuflad. Nie wszyscy producenci wyróżniają ten typ, szeregując okapy do zabudowy w klasie okapów podszafkowych. To zresztą uzasadnione, bo i te modele mają niewielką wydajność.
  • Okap typu „wkład”: jest to szczególny rodzaj okapu do zabudowy. Pozbawiony teleskopowego systemu rozkładania, filtry i wentylatory ma schowane w części umieszczonej wewnątrz szafki. Jest wyższy, ale nie przekłada się to na zwiększenie wydajności pracy.

Jaki okap kuchenny wybrać?

Wybór okapy kuchennego nie sprowadza się tylko do wyboru odpowiedniego typu urządzenia. Trzeba jeszcze sprawdzić, jakimi możliwościami cechuje się dany model, a w szczególności należy zwrócić uwagę na pewne szczególne funkcje i elementy.

  • Filtry. W okapach montuje się przede wszystkim filtry przeciwtłuszczowe metalowe lub fizelinowe. Pierwsze są trwałe i po umyciu z resztek tłuszczu można je założyć ponownie, a drugie należy co kilka miesięcy wymieniać. Zadaniem filtrów przeciwtłuszczowych jest przede wszystkim ochrona samego okapu, ale nie wpływają one na zmniejszenie ilości zapachów krążących po kuchni. To zadanie mogą wypełnić tylko filtry węglowe, które instaluje się w okapach pracujących w trybie pochłaniaczy. Trwałość filtrów węglowych wynosi od kilku miesięcy do roku.
  • Wydajność maksymalna. Najprostsza zasada mówi, że okap powinien mieć wydajność godzinową pozwalającą na wymianę sześciokrotności objętości pomieszczenia zamkniętego, a więc kuchni lub pokoju z aneksem, w zależności do układu mieszkania. Niestety wydajniejsze okapy są często głośniejsze, ponieważ muszą mieć większe i szybciej pracujące wentylatory.
  • Tryb pracy. Tu opcje są dwie: pochłaniacz albo wyciąg. W pierwszej opcji urządzenie pracuje w obiegu zamkniętym – przepuszcza zassane powietrze przez filtr, a oczyszczone wyrzuca z powrotem do pomieszczenia. Wyciąg odprowadza powietrze do wentylacji, ale nie do każdego szybu wentylacyjnego można okap podłączyć.
  • Sterowanie. Podstawowy wariant, wystarczający w większości przypadków, to sterowanie mechaniczne za pomocą kilku przełączników. Jest to jednak rozwiązanie dość kłopotliwe, jeśli chodzi o dokładne czyszczenie. Elektroniczne sterowanie zwykle odbywa się z poziomu łatwego do wyczyszczenia, ale równie szybko brudzącego się panelu dotykowego. Najbardziej zaawansowane modele mogą również na wbudowanych wyświetlaczach informować o aktualnych parametrach pracy. Plusem sterowania elektronicznego jest w większości przypadków jego precyzja.
  • Oświetlenie. Przydaje się jako dodatkowy sposób doświetlania kuchenki, nad którą zamontowany jest okap. Praktyczne oświetlenie LED ma umiarkowaną moc i większą jasność niż żarówki, które zwykle mają moc około 40 W i nie świecą zbyt jasnym światłem.
  • Turbo. To funkcja wprowadzona raczej w nowszych modelach okapów. Pozwala na szybkie uruchomienie okapu z maksymalną wydajnością w celu jak najszybszego oczyszczenia powietrza w całym pomieszczeniu. Nie jest niezbędna, ale w nowych modelach mających mnóstwo ustawień jest to na pewno dodatkowy atut.

Producenci okapów kuchennych

Okapy kuchenne znajdują się w ofercie praktycznie wszystkich firm produkujących AGD. W większości ofert można znaleźć okap kuchenny 50 cm i 60 cm, natomiast co do szerszych, to są one spotykane rzadziej i raczej w modelach z nieco wyższej półki cenowej takich producentów okapów kuchennych jak Bosch, Amica, Samsung czy Mastercook.

Kategoria: Poradniki
Data: 27.10.2018
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Twój podpis zostanie zapamiętany i będzie wyświetlał się przy recenzjach, zapytaniach technicznych oraz komentarzach. Podpis możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach swojego konta.
Lista komentarzy jest pusta.