Udostępnij
Skomentuj

Okap kuchenny - wyciąg czy pochłaniacz. Jak wybrać? Jaki najlepszy?

Podczas przygotowywania rozmaitych potraw, w kuchni unosi się para, a także wszelkiego rodzaju zapachy.

Na rynku dostępne są różne typy okapów, które możemy zamontować między innymi pod szafką bądź na kuchennej wyspie. Najważniejszy podział dotyczy jednak sposobu ich funkcjonowania. Pod tym względem wymienić możemy bowiem okapy na wyciągu oraz pochłaniacze. Każde rozwiązanie charakteryzuje się odmienną metodą oczyszczania powietrza, różne są również sposoby ich montażu. Pamiętać należy jednak o tym, iż o wyborze konkretnego rozwiązania często decyduje rodzaj instalacji wentylacyjnej, jakim dysponujemy.

Co lepsze – okap czy pochłaniacz?

Chcąc odpowiedzieć na to pytanie, należy dokładnie przeanalizować obie dostępne opcje – zarówno pod względem ich funkcjonalności, jak i rodzaju wentylacji, z którą mogą współpracować.

Okap z wyciągiem

Tego typu produkty działają w tak zwanym obiegu otwartym, co oznacza, że zanieczyszczone powietrze usuwane jest na zewnątrz budynku. Muszą one zostać podłączone do kanału wywiewnego, czyli przewodu kominowego. To właśnie tam odprowadzane będą bowiem wszelkie zanieczyszczenia.

W domu powinien znajdować się jeszcze drugi kanał wywiewny, który będzie odpowiedzialny za wentylację pomieszczenia. Jeśli jednak takiego kanału w kuchni nie posiadamy, powinniśmy pamiętać o otwarciu kratki wyciągowej, co jest jednak rozwiązaniem skutecznym wyłącznie w domach o wentylacji grawitacyjnej. W przypadku nie posiadania osobnego kanału wywiewnego, okap z wyciągiem na zewnątrz może zostać także podłączony do rury, którą przeprowadzimy przez ścianę na zewnątrz.

Pamiętać należy o tym, iż okap z wyciągiem nie może być stosowany w domach jednorodzinnych wyposażonych we wspólny kanał wentylacyjny. W takim przypadku zanieczyszczone powietrze wywiewane z jednej kuchni przedostawałoby się do drugiej kuchni.

Największą zaletą okapu działającego w obiegu otwartym jest jego ogromna skuteczność, zdecydowanie przewyższająca osiągi, jakie uzyskuje tak zwany pochłaniacz. Wszelkie zanieczyszczanie są usuwane w sposób bardzo sprawny i przede wszystkim szybki. Nie musimy więc martwić się tym, że przy dużej liczbie garnków bądź patelni, okap nie będzie nadążał. Warto wspomnieć także o tym, iż okap z wyciągiem służy również do schłodzenia kuchni. Powietrze, które jest „wymieniane” wyróżnia się bowiem dużo niższą temperaturą, dzięki czemu podczas pracy przy kuchence nie odczuwamy dużego gorąca.

Kolejna zaleta tego rozwiązania związana jest z niskimi kosztami eksploatacyjnymi. Nie jesteśmy bowiem zmuszeni do zakupywania kolejnych filtrów, które pochłaniają zanieczyszczenia. Samo czyszczenie również jest prostsze. Oczywistą wadą jest konieczność posiadania odpowiedniej wentylacji. Sam okap musi być zlokalizowany także blisko komina. Przy znacznej odległości jesteśmy zmuszeni poprowadzić długą, nieestetyczną rurę.

Kolejnym ograniczeniem jest fakt, iż okap z wyciągiem nie może być stosowany w przypadku posiadania urządzenia odprowadzającego spaliny do kominów charakteryzujących się ciągiem naturalnym (przykładem niech będzie kominek). Do czego może to doprowadzić? Do „cofania się” spalin, które zamiast zostać usunięte na zewnątrz, powrócą do domu.

Kwestią, o jakiej warto wspomnieć, jest to, iż w domu jednorodzinnym możemy stosować również okap z wyciągiem mechanicznym. Czy możemy natomiast zamontować okap z wyciągiem w bloku? Jest to możliwe jedynie w sytuacji, gdy mieszkanie posiada własny przewód wentylacyjny. Zawsze jednak należy sprawę zgłosić w administracji budynku, która może wydać pozwolenie. Co więcej, zazwyczaj decyzja odnośnie zamontowania okapu musi być podparta opinią kominiarza. Co prawda, istnieją sposoby, aby okap zamontować „po kryjomu”, tworząc dodatkowy wywietrznik, jednak musimy liczyć się z tym, iż przy ewentualnej kontroli zapłacimy karę.

Pochłaniacz

W blokach i domach wielorodzinnych, w których swobodny dostęp do kanału wentylacyjny jest niemożliwy, rozwiązaniem wydają się być tak zwane pochłaniacze. Ich funkcjonowanie realizowane jest w obiegu zamkniętym, dlatego powietrze, które zostaje przefiltrowane, nie jest usuwane na zewnątrz, ale powraca do pomieszczenia.

W jaki sposób zapachy i tłuszcz są pochłaniane? Wszystko odbywa się za pośrednictwem specjalnych filtrów, które możemy zakupić w postaci wymiennej bądź stałej. Jeżeli zdecydujemy się na pierwszą opcję, będziemy zmuszeni co jakiś czas filtry wymieniać. Oczywiście okres ten uzależniony jest od jakości produktu oraz częstotliwości użytkowania okapu. Tego typ filtry najczęściej tworzone są z fizeliny. Zdecydowanie trwalsze są rozwiązania stałe, wykonane z aluminium bądź stali. Ich konstrukcja przypomina siatkę, którą w razie pobrudzenia musimy dokładnie wyczyścić.

Na rynku spotkać można również filtry węglowe, które są zaliczane do produktów wymiennych. Wyróżniają się one jednak dłuższą żywotnością – zazwyczaj wymieniamy je raz do roku. Jeśli jednak zakupimy filtry tanie, konieczna będzie wymiana co kilka miesięcy. Ze względu na dostępność filtrów węglowych, w sklepach bardzo często spotkać można okapy, które spełniają obie funkcje – pochłaniaczy i urządzeń z wyciągiem.

Zdecydowaną zaletą pochłaniacza jest fakt, iż możemy zamontować go gdziekolwiek tylko chcemy. Oczywiście niezbędny będzie dostęp do energii elektrycznej, jednak nie musimy martwić się żadnymi kanałami wentylacyjnymi. Bardzo często pochłaniacze są również rozwiązaniem niezwykle estetycznym. Wadą jest natomiast zdecydowanie mniejsza wydajność w porównaniu do okapów z wyciągiem. Często różnica między tymi produktami jest kilkukrotna. Należy wspomnieć również o tym, iż pochłaniacz, z racji swoje budowy i działania, nie schładza powietrza w kuchni.

Odpowiadając więc na pytanie okap czy pochłaniacz, warto zastanowić się, jakimi możliwościami dysponujemy. W mieszkaniu w bloku zdecydowanie lepiej sprawdzą się pochłaniacze, ponieważ produkty z wyciągiem możliwe są do zastosowania wyłącznie wtedy, gdy posiadamy dostęp do oddzielnego kanału wentylacyjnego. Jeżeli jednak takowy mamy, lepiej wybrać wyciąg, gdyż wyróżnia się on dużo większą wydajnością pracy.

Okap kuchenny – dostępne rodzaje

Poza wyborem sposobu pracy omawiany urządzeń, warto zastanowić się także nad ich konkretnymi modelami. Tych zaś jest na rynku co najmniej kilka. Oto niektóre z nich:

  • okap do zabudowy – chcąc go zamontować, musimy dysponować specjalnymi konstrukcjami przypominającymi szafkę. Na rynku spotkać można między innymi produkty w atrakcyjnej obudowie bądź szufladzie – są to tak zwane okapy teleskopowe. Wysuwając urządzenie z szuflady, powiększamy obszar pochłaniania, a także uruchamiamy specjalne oświetlenie. Ich głównymi zaletami są: wysoka wydajność, możliwość przechowywania w szafkach rzeczy oraz estetyka. Zazwyczaj możemy zakupić okap do zabudowy w kompozycji zgodnej z wystrojem kuchni.
  • wkłady – bardzo często okapy przyjmują formę niewielkich wkładów, które montowane są we wnękach lub zabudowie z karton-gipsu. Z wiadomym względów są to produkty pochłaniające.
  • okapy podszawkowe – idealne do kuchni o niewielkich rozmiarach. Montowane są w ścianie bądź w spodzie szafki. Są również przeważnie tanie, jednak niezbyt wydajne, dlatego nie zaleca się ich w przypadku pomieszczeń dużych.
  • okapy kominowe – umieszcza się je bezpośrednio nad kuchenką przy ścianie. Są to konstrukcje z wyciągiem, wyposażone w bardzo estetyczny komin pionowy, w którym ukryta jest rura odprowadzająca zanieczyszczenia. Ich zaletami są: duża wydajność oraz niezwykle przyjemny dla oka wygląd. Często przyjmują one geometryczne formy, których obudowy są dodatkowo ozdabiane między innymi drewnem bądź żłobieniami.
  • okapy wyspowe – w swojej budowie przypominają produkty kominowe, jednak w odróżnieniu od nich mocowane są do sufitu. Dlatego też nazywane są urządzeniami wiszącymi. Tego rodzaju okapy znajdują się bezpośrednio nad kuchenką, która wchodzi w skład tak zwanej kuchennej wyspy, zlokalizowanej na środku pomieszczenia. Rozwiązania te pasują przede wszystkim do wystroju nowoczesnego, gdyż wyróżniają się eleganckim wyglądem, jednak ich montaż może być problematyczny.

Okapy – dopasowanie wydajności

Podczas wyboru okapu do kuchni powinniśmy wziąć pod uwagę także jego wydajność, która dopasowywana jest przede wszystkim do wielkości kuchni. Chcąc zakupić produkt odpowiedni, należy najpierw obliczyć kubaturę pomieszczenia. W tym celu mnożymy wysokość kuchni przez powierzchnię jej podłogi. Otrzymany wynik musimy następnie pomnożyć przez liczbę 6. W ten sposób otrzymujemy wydajność okapu zapisaną w metrach sześciennych na godzinę.

Dla przykładu, przy kuchni o kubaturze 40 m2, będziemy potrzebowali okapu, który charakteryzuje się mocą co najmniej 240 m3/h. Pamiętać należy jednak o tym, iż w przypadku kuchni otwartej na salon, musimy obliczyć kubaturę obu pomieszczeń.

Okap – cena

Koszt urządzenia będzie oczywiście uzależniony od sposobu jego działania, typu oraz wydajności. Najprostsze produkty typu pochłaniacz zakupimy już za nieco ponad 150 złotych. Okapy do zabudowy będą kosztowały ponad 300 złotych, natomiast koszt rozwiązań z wyciągiem może przekraczać 500, a w wielu przypadkach nawet 1000 złotych.

Udostępnij
0 ocen
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 09:35
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.