Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/ostrzalka-do-nozy-jaka-kupic-ktora-jest-najlepsza/10114/ 2018-07-20 08:18:36.000000

Ostrzałka do noży – jaką kupić? Która jest najlepsza?

Nawet najlepiej wykonany i najbardziej ostry nóż po pewnym czasie użytkowania wymaga ostrzenia.

Nie każdej ostrzałki do noży kuchennych można użyć do ostrzenia wszystkich rodzajów noży. Jaką ostrzałkę kupić? Która jest najlepsza?

Jak pielęgnować noże?

Poszczególne typy noży kuchennych mają określone funkcje – jedne będą idealnie kroiły nawet najbardziej włókniste kawałki mięs, inne idealnie sprawdzą się podczas siekania warzyw, a jeszcze inne do krojenia miękkiego sera. Niezależnie od rodzaju noża, wszystkie mają jedną wspólną cechę – są ostre. Tępy nóż bardziej szarpie i zgniata, niż kroi, a nie o to przecież chodzi. Ostrzenie noży – obok mycia i odpowiedniego przechowywania, to jeden z podstawowych elementów pielęgnacji tych kuchennych akcesoriów.

Jak często ostrzyć noże? Mistrzowie kuchni robią to po każdym użyciu. Noże wykorzystywane w domach nie wymagają tak częstego powtarzania tego zabiegu, ale mimo wszystko raz na kilka tygodni, warto użyć ostrzałki. Tępe noże o wiele szybciej się niszczą i są mało wydajne. Raz, że nie spełniają swoich podstawowych zadań, a dwa – porcjowanie przy ich pomocy jest męczące, ponieważ trzeba włożyć w to nieco więcej siły.

Poza ostrzeniem noży, na ich kondycję wpływ ma również odpowiednie mycie. Co kryje się pod tajemniczym „odpowiednie mycie”? Nic innego jak zwykłe utrzymanie noża w czystości poprzez mycie ręczne. Pomimo iż wielokrotnie można usłyszeć, że noże nadają się do mycia w zmywarce, nie warto tego robić. Gorąca woda w połączeniu z silnymi detergentami będzie wpływała niekorzystanie na ostrze. Klinga – nawet ta wykonana ze stali nierdzewnej, po pewnym czasie zacznie niszczeć.

Ostatnim elementem pielęgnacji noży jest ich przechowywanie. W wielu kuchniach praktykuje się trzymanie noży w szufladzie – czasem nawet wraz z innymi akcesoriami kuchennymi. Nie jest to najlepszy pomysł. Ostrze noża ulega bowiem uszkodzeniu podczas zderzania się z innymi przedmiotami. Raz, że noże tępią się w ten sposób, a dwa – na klindze powstają drobne uszkodzenia. Po pewnym czasie głownia zaczyna rdzewieć, może też pęknąć lub ulec wygięciu.

Ostrzałka do noży kuchennych – rodzaje

Wracając jednak do kwestii ostrzenia noży. W tym celu wykorzystuje się ostrzałki. Wyróżnia się ich kilka rodzajów:

  • manualna ostrzałka do noży kuchennych – jest jedną z najpopularniejszych wersji ostrzałki, wykorzystywana najczęściej w domach. Może występować w dwóch wersjach – z mechanizmem ostrzącym w postaci kółek lub prętów ustawionych pod odpowiednim kątem. Składa się ona z rączki – służącej do przytrzymywania narzędzia oraz z prostokątnego mechanizmu ostrzącego – zawierającego jeden, dwa lub trzy otwory do ostrzenia noży. Takie ostrzałki są dość stabilne, a ich używanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Posiadają jednak ograniczenia – najczęściej można na nich ostrzyć tylko noże stalowe, o niezbyt grubej klindze.
  • stalka do noży kuchennych – to długie narzędzie, które składa się z dwóch części – rękojeści wykonanej z tworzywa sztucznego lub drewna oraz podłużnego, zaokrąglonego ostrza. Rękojeść stalki bardzo często posiada dodatkowe elementy, jak np. miękką warstwę zapewniającą wygodny i pewny chwyt, która minimalizuje ryzyko wyślizgnięcia się narzędzia podczas używania. Ostrze stalki wykonane jest z różnego rodzaju stali, często pokryte również ścierniwem np. diamentowym.
  • kamienna ostrzałka do noży – nazywana po prostu kamieniem lub osełką do ostrzenia, ma kształt prostokąta. W zestawie znajduje się podstawa zapewniająca stabilność podczas pracy oraz kamień składający się zazwyczaj z dwóch warstw o różnych rodzajach ziaren – grubszych służących do ostrzenia noża i mniejszych – do jego polerowania.
  • diamentowa ostrzałka do noży – jest jednym z typów ostrzałki kamiennej, warto jednak wyróżnić ją ze względu na charakterystyczną strukturę kamienia, której zawdzięcza swoją nazwę – wbrew pozorom narzędzie to nie jest wykonane z diamentów.
  • ostrzałka do noży elektryczna – zasilana prądem, wyposażona w diamentowe, ceramiczne lub syntetyczne szlifierki. Zapewnia łatwość, szybkość i wygodę pracy. Najczęściej posiada dwa otwory do ostrzenia noży – pierwszy przygotowuje krawędź noża i nadaje mu odpowiedni kąt, drugi wygładza i poleruje ostrze.

Jaka ostrzałka do noży kuchennych?

Możliwość użycia ostrzałki danego typu uzależniona jest od materiału, z jakiego wykonany jest nóż, jego twardości oraz kąta ostrzenia noża. Źle dobrana ostrzałka nie tylko nie zaostrzy noża, ale może również uszkodzić klingę.

1. Materiał, z jakiego wykonany jest nóż – najczęściej będą to różne rodzaje stali – węglowa, nierdzewna, damasceńska. Dość popularne w ostatnim czasie stały się również noże ceramiczne. Noże ze stali można ostrzyć wszystkimi rodzajami ostrzałek.

Warto wiedzieć!

Noże ceramiczne należy ostrzyć tylko i wyłącznie ostrzałkami diamentowymi.

2. Twardość noża – oznaczana jest symbolem HRC. Noże kuchenne przyjmują wartości powyżej 50 HRC w skali Rockewlla. Im twardszy nóż, tym rzadziej trzeba go ostrzyć.

3. Kąt ostrzenia noża – bardzo ważny parametr. Zazwyczaj przybiera wartości w przedziale 12-25 stopni.

Warto wiedzieć!

Noże ceramiczne należy ostrzyć tylko i wyłącznie ostrzałkami diamentowymi.

Wybierając ostrzałkę do noży kuchennych należy kierować się przede wszystkim dołączoną do niej instrukcją, w której zawarte są informacje na temat możliwości użycia jej do ostrzenia konkretnych typów noży.

Jak ostrzyć noże?

Istnieje kilka uniwersalnych zasad ostrzenia noży – nie tylko kuchennych, których warto przestrzegać za każdym razem.

  1. Lepiej ostrzyć nóż częściej i delikatniej niż rzadko, ale mocno.
  2. Kamienie o niższych wartościach granulacji (1000-3000) służą do ostrzenia noży, natomiast te o wyższych wartościach tylko do polerowania.
  3. Ostrzenie noży należy wykonywać równomiernie w obie strony.
  4. Zarówno nóż, jak i ostrzałka powinny być zawsze trzymane pod tym samym kątem. W przeciwnym razie można uszkodzić ostrze.

Najlepszy nóż, to ostry nóż – za jego pomocą można pokroić wszystko, co jest potrzebne do przygotowania posiłku w domu. Aby zaostrzyć noże kuchenne niezbędne jest użycie odpowiedniego rodzaju ostrzałki, która sprawi, że narzędzie będzie spełniało swoją rolę w 100%, a praca przy jego pomocy będzie przyjemnością.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni