Udostępnij
Skomentuj

Patelnia grillowa: ceramiczna czy teflonowa?

Patelnia grillowa to przydatne naczynie kuchenne, które umożliwia przyrządzanie wielu interesujących potraw.

Czy lepszą opcją będzie patelnia grillowa z powłoką ceramiczną czy teflonową? Którą wybrać i na co zwrócić uwagę?

Patelnia grillowa – czy warto?

Zakup patelni do grillowania to bardzo dobra decyzja. Potrawy grillowane w całości lub tylko częściowo są zdrowe i aromatyczne. To patelnia, która ma zaskakująco wiele zalet:

  • Smażenie na patelni grillowej nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu. Można z niego zrezygnować całkowicie lub wyraźnie ograniczyć jego zużycie.
  • Grillowanie na patelni to namiastka grillowania na grillu – idealne rozwiązanie całoroczne. Nie trzeba przejmować się pogodą i rozpalaniem grilla.
  • Na dobrej patelni grillowej można przygotować niemal wszystko: warzywa, mięso, ryby, a nawet owoce.

Patelnia grillowa teflonowa – zalety i wady

Patelnie grillowe teflonowe są obecne w sprzedaży już od lat. Ich dużym atutem jest właśnie powłoka teflonowa, która jest nieprzywierająca i umożliwia smażenie bez użycia tłuszczu lub z jego znikomą ilością. Jednak nie jest to rozwiązanie wolne od mankamentów. Najważniejsze zalety i wady patelni grillowej teflonowej przedstawia poniższa tabela.

Patelnia grillowa teflonowa

ZALETY

  • Dobry stosunek ceny do jakości.
  • Szeroki wybór różnych rozmiarów.
  • Jest obecna w ofercie wielu marek.
  • Nieprzywierająca powłoka.

WADY

  • Trzeba uważać, by jej nie porysować, gdyż wówczas drobinki teflonu mogą przedostawać się do żywności, a to niezdrowe.

Patelnia grillowa teflonowa wydaje się być dobrym wyborem, ale jej największym mankamentem jest potencjalna szkodliwość teflonu. Gdy nie jest on zarysowany, wszystko jest w porządku, ale gdy zacznie się ścierać i przenikać do żywności, może wpłynąć negatywnie na zdrowie. Dlatego tak ważne jest, by nie rysować powierzchni patelni teflonowych ostrymi sztućcami i uważać podczas mycia ich powierzchni.

Patelnia grillowa ceramiczna – zalety i wady

Patelnia ceramiczna jest interesującą alternatywą dla patelni teflonowych. Jej powłoka jest wytrzymała, a gdyby nawet została zarysowana, to w żaden sposób nie zaszkodzi zdrowiu użytkowników. Patelnie tego typu mają jednak także swoje mankamenty. Wady i zalety patelni ceramicznych do grillowania przedstawia poniższa tabela.

Patelnia grillowa ceramiczna

ZALETY

  • Powłoka ceramiczna jest całkowicie neutralna dla zdrowia użytkowników.
  • Patelnie ceramiczne są dość odporne na zarysowania.
  • Dobry stosunek ceny do jakości.
  • Patelnie grillowe ceramiczne są coraz popularniejsze.

WADY

  • Wiele patelni ceramicznych powoduje przywieranie żywności i dlatego trzeba na nich smażyć przy użyciu tłuszczu.
  • Patelni grillowych ceramicznych jest znacznie mniej niż innych rodzajów patelni grillowych.

Grillowa patelnia ceramiczna może być dobrą alternatywą dla patelni teflonowej tego samego typu. Grillowanie na ceramicznej powłoce może jednak wymagać użycia odrobiny tłuszczu.

Którą patelnię wybrać: grillową ceramiczną czy grillową teflonową?

Oba rozwiązania mają wiele zalet i tak naprawdę wszystko zależy od niuansów oraz indywidualnych preferencji.

  • Wybór patelni teflonowych jest większy, a ceny są niższe, dlatego jeśli mamy bardzo ograniczony budżet lub szukamy jakiegoś nietypowego rozmiaru patelni grillowej, to raczej znajdziemy odpowiednie rozwiązanie wśród modeli z powłoką teflonową.
  • Jeśli przywiązujemy kluczową wagę do zdrowia i użytkowania nieszkodliwych materiałów w kuchni, a cena jest drugorzędnym czynnikiem, to sięgnijmy po model ceramiczny.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni grillowej teflonowej lub ceramicznej?

Bez względu na to, po który typ patelni sięgamy, należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii:

  • Wielkość patelni – zarówno patelnie grillowe teflonowe, jak i ceramiczne są dostępne w różnych rozmiarach (jeśli chodzi o kształt, to są na ogół kwadratowe). Warto dobrać taki, który sprawdzi się dla konkretnej liczby domowników.
  • Materiał wykonania rączki i części zewnętrznych – warto zwrócić uwagę nie tylko na powłokę wewnętrzną, ale również na wykonanie części zewnętrznych oraz rączki, która powinna być odporna na nagrzewanie się.
  • Marka – bywa gwarancją jakości, dlatego warto sięgać po rozwiązania najpopularniejszych marek. Patelnia grillowa ceramiczna Ambition będzie lepszym wyborem od produktu nieznanej marki, a patelnia grillowa Tefal będzie miała profesjonalną powłokę teflonową, a nie jej odpowiednik, jak to bywa w przypadku tanich patelni tego typu.
  • Cena – może mieć kluczowe znaczenie, ale nie warto kierować się tylko tym parametrem, co raczej stosunkiem ceny do jakości.

Oferta patelni grillowych teflonowych i ceramicznych jest bardzo szeroka i mocno zróżnicowana. Oba rozwiązania mogą być dobre, o ile patelnia będzie użytkowana we właściwy sposób.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)