https://www.budujesz.pl/wiadomosc/patelnia-jak-wybrac-jaka-najlepsza/7431/ 2018-10-15 12:50:06.000000

Patelnia - jak wybrać? Jaka najlepsza?

O funkcjonalności kuchni decyduje nie jej metraż, a wyposażenie. Garnki i naczynia wysokiej jakości to klucz do smacznego przygotowywania i podawania potraw. Bez odpowiedniej, patelni nie będziemy w stanie smażyć, dusić, zapiekać oraz grillować ulubionych produktów spożywczych. Czym zatem kierować się przy jej zakupie, aby być zadowolonym z przyrządzonych dań?

Która patelnia najlepsza?

Na rynku dostępnych jest wiele patelni. Podstawowym parametrem je różnicującym jest materiał, z którego zostały wykonane. Determinuje on właściwości naczynia oraz to, jakie potrawy i w jaki sposób można na nim przygotować. Uwzględniając rodzaj tworzywa użytego przy produkcji, wyróżnić możemy produkty takie jak:

  • patelnia stalowa – jest wykonana ze stali nierdzewnej, dzięki czemu charakteryzuje się wysokim stopniem wytrzymałości i odpornością na zarysowania. W porównaniu z patelnią aluminiową, wolniej się nagrzewa, ale za to dłużej utrzymuje ciepło potraw. Do smażenia na niej wymagane jest użycie tłuszczu. Można ją jednak z powodzeniem myć w zmywarce, co dla wielu stanowi duże ułatwienie.

Jeśli wybrany przez nas model nie został wyposażony w żadną powłokę wewnętrzną, z powodzeniem może pełnić rolę patelni uniwersalnej, przeznaczonej do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Co więcej do mieszania smażonych na niej dań można używać dowolnych przyborów, nie obawiając się o zarysowanie powierzchni. Szczególnie polecanym materiałem jest stal węglowa. To z niej właśnie produkowane są cieszące się coraz większą popularnością wśród amatorów zdrowej żywności chińskie woki.

  • patelnia żeliwna – określana także jako patelnia cygańska. Jej cechami charakterystycznymi są solidność wykonania, trwałość oraz wytrzymałość. Z uwagi na fakt, że przygotujemy na niej praktycznie każdą potrawę, może pełnić w kuchni rolę patelni uniwersalnej. Jej kolejnym atutem jest to, iż długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu, gdy chcemy dokładkę, nie musimy powtórnie odgrzewać całego dania.

Jeśli chcemy wykorzystać ten rodzaj patelni do zapiekania potraw w piekarniku, musimy upewnić się, czy wybrany przez nas model nie został wyposażony w elementy wykonane z drewna lub tworzywa, które pod wpływem wysokiej temperatury panującej w piecyku mogą się spalić lub stopić.

Jaka patelnia żeliwna będzie najlepsza?

Patelnia żeliwna wysokiej jakości będzie charakteryzowała się sporym ciężarem, masywną konstrukcją i grubym dnem, które z jednej strony zapobiega jej przegrzewaniu się, a z drugiej utrzymuje ciepło wewnątrz garnka. Ponadto sprawia, iż potrawy nie przywierają, przez co ryzyko ich przypalenia jest ograniczone. Oczywiście, jeśli nie pozostawimy smażonego się dania samemu sobie.

Jeśli chcemy, aby patelnia żeliwna służyła nam przez kilka pokoleń, zdecydować warto się na model wykonany z naturalnego żeliwa. Gwarantuje ono smaczne i aromatyczne dania, a przy tym jest niezwykle wytrzymały. Pamiętać należy jednak o jego odpowiedniej pielęgnacji – może być myty wyłącznie czystą wodą, bez użycia detergentów. Podczas wyboru patelni żeliwnej, warto zwrócić uwagę również na to, czy została wyposażona w powłokę nieprzywierającą, która dodatkowo zwiększy jej funkcjonalność.

patelnia
  • patelnia miedziana – z uwagi na swój niepowtarzalny kolor, oprócz funkcji praktycznych, posiada także walory dekoracyjne. Patelnie tego typu szybko się nagrzewają i odpowiednio rozprowadzają ciepło. Nie są jednak powszechnie stosowane, z uwagi na ich profesjonalny charakter częściej spotyka się je w gastronomii aniżeli w zwykłych domach.
  • patelnia aluminiowa – jest najlżejsza ze wszystkich. Bardzo szybko się nagrzewa, jednak w podobnym tempie traci ciepło, przez co jeśli chcemy dodatkową porcję dania, musimy ponownie je odgrzać.

Decydując się na ten model, warto wybrać patelnię wyposażoną w powłokę wewnętrzną, która zapobiega przywieraniu potraw i ogranicza wydzielanie podczas smażenia w wysokiej temperaturze szkodliwego dla zdrowia aluminium. Najwyższą jakością pochwalić mogą się patelnie wykonane z aluminium anodowanego. Doskonale rozprowadzają ciepło i są niezwykle wytrzymałe.

  • patelnia tytanowa – to stosunkowo nowe rozwiązanie na rynku, stąd jej wysoka cena. Charakteryzuje się ona dużą wytrzymałością i odpornością na zarysowania. Niweluje również możliwość przywierania smażonych potraw do dna.

Jaka patelnia najlepsza?

O wysokiej jakości i funkcjonalności patelni świadczy nie tylko materiał, z jakiego została wykonana, ale również to, czy została wyposażona w specjalną powłokę wewnętrzną. Z uwagi na rodzaj powłoki wyróżnić możemy modele takie jak:

 

patelnia
  • patelnia teflonowa – pokryta jest powłoką fluoro-polimerową(powłoką teflonową). Charakteryzuje się wysoką funkcjonalnością i doskonale chroni przed przywieraniem potraw. Niestety dosyć łatwo ją zarysować, dlatego w trakcie smażenia nie należy używać metalowych sztućców.

Wybierając odpowiedni model patelni teflonowej, warto zwrócić uwagę na grubość i ilość warstw teflonu. Trzy powłoki o łącznej grubości 40 mikronów to rozwiązanie optymalne, które pozwala nawet na zastosowanie przyborów wykonanych z metalu bez obaw o zarysowanie powierzchni.

Wystrzegać należy się jednak patelni niskiej jakości. Ich powłoka stanowi jedynie imitację teflonu. Jest szkodliwa, a rozpoznać można ją po tym, iż już po kilku zastosowaniach odchodzi od powierzchni patelni. Produkty wysokiej jakości oznaczone są na opakowaniu niebieskim znaczkiem z napisem „Teflon”, co świadczy o użyciu oryginalnej powłoki fluoro-polimerowej. Do najbardziej rozpowszechnionych produktów tego typu zalicza się między innymi patelnia Tefal.

  • patelnia ceramiczna – odznacza się coraz większą popularnością. Jej podstawową zaletą jest to, iż równomiernie się nagrzewa i powoli traci ciepło. Powłoka ceramiczna cechuje się wysokim stopniem śliskości, dzięki czemu smażone produkty nie przywierają. Przygotowane na niej produkty mają delikatny smak i bogaty aromat. Z tych względów znajduje ona uznanie wśród użytkowników na całym świecie.

Jaka patelnia ceramiczna?

Wybierając patelnie ceramiczną, należy zwrócić uwagę na to, czy jej producent gwarantuje odporność na przygotowywanie dań w wysokich temperaturach. Nie bez znaczenia jest również to, jak reaguje na gwałtowne zmiany temperatur. Musi być na nie odporna.

O jej funkcjonalności świadczy także odpowiednia gładkość powierzchni, która jest nie tylko łatwa w czyszczeniu, ale również nie straszna jest jej korozja chemiczna powstająca w wyniku stosowania chemicznych środków czyszczących.

Która patelnia jest lepsza teflonowa czy ceramiczna?

Podstawową wadą patelni teflonowych jest to, iż mogą być one szkodliwe dla zdrowia. Wydzielają bowiem rakotwórczy kwas PFOA. Chociaż jak wskazują producenci tego typu patelni, niebezpieczna substancja uaktywnia się dopiero, gdy temperatura smażenia osiąga 260 stopni, warto tego typu patelnie zastąpić ich ceramicznymi odpowiednikami.

Jest to tym bardziej zasadne, iż pomiędzy tymi dwoma patelniami nie ma widocznych różnic jeżeli chodzi o przywieranie potraw – obie są na to odporne. Co więcej, w przypadku patelni ceramicznej możliwe jest przygotowywanie potraw w temperaturze nawet 400 stopni, bez obaw o nasze zdrowie. Jest ona również odporna na zarysowania, dzięki czemu do mieszania dań możemy używać także metalowych akcesoriów.

 

patelnia
  • patelnia tytanowa – tym mianem określana jest nie tylko dobra patelnia całościowo wykonana z tytanu, ale również ta, do produkcji której użyte zostało inne tworzywo, a wyposażona została jedynie w powłokę tytanową. Tego typu produkty charakteryzują się dużą wytrzymałością oraz są odporne na zarysowania.

Wybierając patelnię tytanową powinniśmy się kierować zasadą: im grubsza jest powłoka, tym większą odporność na uszkodzenia mechaniczne wykazuje patelnia. Warto również zwrócić uwagę na to, czy powłoka tytanowa dodatkowo posiada pewne elementy ceramiki. Wówczas jej powierzchnia jest bardziej śliska, co wpływa na lepsze parametry nieprzywierania potraw.

  • patelnia granitowa – podobnie jak w przypadku patelni miedzianej, posiada ona walory estetyczne. Przeznaczona jest dla prawdziwych koneserów sztuki kulinarnej, dla których ważna jest nie tyko funkcjonalność sprzętu, ale również jego wygląd. Powłoka tego typu charakteryzuje się wysokim stopniem wytrzymałości oraz jest odporna na wysokie temperatury i zarysowania.

Na początek dobry wybór stanowi patelnia uniwersalna, która pozwala na przygotowywanie wielu różnorodnych potraw. Jednak wraz z rosnącymi umiejętnościami kulinarnymi przydatne będą specjalistyczne patelnie, które dostosowane są do określonych dań, dzięki czemu mają one niepowtarzalny smak i aromat.

  • jaka patelnia do naleśników – w tym wypadku najlepiej sprawdzi się model o niskich brzegach. Można na niej przygotować także omlet czy też racuchy. Z uwagi na to, że potrawy te smażymy zazwyczaj w temperaturze niżej niż 260 stopni, z powodzeniem można używać patelni pokrytej teflonem, pamiętając jednak o stonowaniu niemetalowych akcesoriów.
  • jaka patelnia do steków – do smażenia steków niezbędna jest naczynie nie wymagające zastosowania tłuszczu. W tym wypadku doskonale sprawdzi się patelnia grillowa. Umożliwia ona przygotowanie w zdrowy sposób także innych rodzajów mięs oraz ryb i warzyw. Wszystko za sprawą specjalnie wyprofilowanego dnia, przypominającego grillowy ruszt.

Jak patelnia grillowa będzie najlepsza?

 

patelnia

W tym przypadku doskonale sprawdzi się żeliwna patelnia przeznaczona do grillowania wyposażona w uchwyty z tego samego materiału. Wówczas będziemy mogli grillowane potrawy dodatkowo zapiekać w piekarniku. Patelnie tego typu są również łatwe w czyszczeniu, przez co resztki jedzenia można z nich bez problemu usunąć. Cechy te spełnia między innymi patelnia Ambition, Fiskars czy też Tefal.

Jaka patelnia do jajecznicy?

Patelnia do jajecznicy musi posiadać wysokie brzegi tak, aby podczas jej mieszania zawartość patelni nie wylewała się na kuchenkę. Optymalnym rozwiązaniem będzie wówczas patelnia ceramiczna, której odpowiedni stopień śliskości sprawi, że jajka nie będą przywierały.

Która patelnia najzdrowsza?

 

patelnia

Zdrowy tryb życia pozwala uniknąć wielu chorób. Coraz więcej osób stara się zatem zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nie będzie to jednak możliwe, jeśli nie ograniczymy spożywania potraw zawierających tłuszcz. Pojawia się zatem pytanie, jaka patelnia do smażenia bez tłuszczu będzie najlepsza?

Odpowiedź wydaje się prosta – grillowa. Nie możemy jednak zapomnieć, że nadaje się ona jedynie do przyrządzania kilku potraw i to tą samą metodą. Bez tłuszczu możemy smażyć również na patelni teflonowej, przy czym uważać musimy, aby temperatura przygotowywanych dań była niższa niż 260 stopni. W przeciwnym razie teflon zacznie emitować szkodliwe dla naszego zdrowia substancje.

Odpowiednia jest także patelnia z powłoką ceramiczną, która chroni potrawy przed przywieraniem, nawet jeśli smażymy je bez dodatku tłuszczu. Co więcej, niezależnie od temperatury, w jakiej smażymy potrawę, nie emituje ona toksycznych związków.

 

patelnia

Patelnia - jaki rozmiar?

Aby dostosować patelnię do naszego zapotrzebowania należy zwrócić uwagę na jej odpowiedni rozmiar. Jest on determinowany głównie ilością osób, dla których zazwyczaj przygotowujemy posiłki. Najbardziej popularne są patelnie o wymiarach 19 cm, 24 cm i 26 cm. Istnieją również naczynia mniejsze, na przykład o średnicy 12 cm – idealne do jajka sadzonego, a także większe - około 28 cm, które sprawdzą się podczas smażenia potraw dla całej rodziny.

Jaką patelnię wybrać - pozostałe czynniki wpływające na zakup

O jakości patelni przesądzają także inne parametry, takie jak: głębokość, ciężar, kształt, dodatkowe wyposażenie w postaci pokrywy i odpinanych uchwytów, ułatwiających przechowywanie czy też rozpoznawalność marki. Szczególną funkcjonalnością charakteryzuje się patelnia elektryczna, która nie wymaga posiadania kuchenki, co jest szczególnie przydatne w trakcie podróży. Wystarczy ją podłączyć do prądu i można się cieszyć pysznymi, samodzielnie przygotowanymi potrawami. W Polsce jednak rozwiązanie to wciąż nie cieszy się dużą popularnością.

Która patelnia najlepsza?

Na rynku dostępnych jest wiele patelni. Podstawowym parametrem je różnicującym jest materiał, z którego zostały wykonane. Determinuje on właściwości naczynia oraz to, jakie potrawy i w jaki sposób można na nim przygotować. Uwzględniając rodzaj tworzywa użytego przy produkcji, wyróżnić możemy produkty takie jak:

  • patelnia stalowa – jest wykonana ze stali nierdzewnej, dzięki czemu charakteryzuje się wysokim stopniem wytrzymałości i odpornością na zarysowania. W porównaniu z patelnią aluminiową, wolniej się nagrzewa, ale za to dłużej utrzymuje ciepło potraw. Do smażenia na niej wymagane jest użycie tłuszczu. Można ją jednak z powodzeniem myć w zmywarce, co dla wielu stanowi duże ułatwienie.

Jeśli wybrany przez nas model nie został wyposażony w żadną powłokę wewnętrzną, z powodzeniem może pełnić rolę patelni uniwersalnej, przeznaczonej do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Co więcej do mieszania smażonych na niej dań można używać dowolnych przyborów, nie obawiając się o zarysowanie powierzchni. Szczególnie polecanym materiałem jest stal węglowa. To z niej właśnie produkowane są cieszące się coraz większą popularnością wśród amatorów zdrowej żywności chińskie woki.

  • patelnia żeliwna – określana także jako patelnia cygańska. Jej cechami charakterystycznymi są solidność wykonania, trwałość oraz wytrzymałość. Z uwagi na fakt, że przygotujemy na niej praktycznie każdą potrawę, może pełnić w kuchni rolę patelni uniwersalnej. Jej kolejnym atutem jest to, iż długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu, gdy chcemy dokładkę, nie musimy powtórnie odgrzewać całego dania.

Jeśli chcemy wykorzystać ten rodzaj patelni do zapiekania potraw w piekarniku, musimy upewnić się, czy wybrany przez nas model nie został wyposażony w elementy wykonane z drewna lub tworzywa, które pod wpływem wysokiej temperatury panującej w piecyku mogą się spalić lub stopić.

Jaka patelnia żeliwna będzie najlepsza?

Patelnia żeliwna wysokiej jakości będzie charakteryzowała się sporym ciężarem, masywną konstrukcją i grubym dnem, które z jednej strony zapobiega jej przegrzewaniu się, a z drugiej utrzymuje ciepło wewnątrz garnka. Ponadto sprawia, iż potrawy nie przywierają, przez co ryzyko ich przypalenia jest ograniczone. Oczywiście, jeśli nie pozostawimy smażonego się dania samemu sobie.

Jeśli chcemy, aby patelnia żeliwna służyła nam przez kilka pokoleń, zdecydować warto się na model wykonany z naturalnego żeliwa. Gwarantuje ono smaczne i aromatyczne dania, a przy tym jest niezwykle wytrzymały. Pamiętać należy jednak o jego odpowiedniej pielęgnacji – może być myty wyłącznie czystą wodą, bez użycia detergentów. Podczas wyboru patelni żeliwnej, warto zwrócić uwagę również na to, czy została wyposażona w powłokę nieprzywierającą, która dodatkowo zwiększy jej funkcjonalność.

patelnia
  • patelnia miedziana – z uwagi na swój niepowtarzalny kolor, oprócz funkcji praktycznych, posiada także walory dekoracyjne. Patelnie tego typu szybko się nagrzewają i odpowiednio rozprowadzają ciepło. Nie są jednak powszechnie stosowane, z uwagi na ich profesjonalny charakter częściej spotyka się je w gastronomii aniżeli w zwykłych domach.
  • patelnia aluminiowa – jest najlżejsza ze wszystkich. Bardzo szybko się nagrzewa, jednak w podobnym tempie traci ciepło, przez co jeśli chcemy dodatkową porcję dania, musimy ponownie je odgrzać.

Decydując się na ten model, warto wybrać patelnię wyposażoną w powłokę wewnętrzną, która zapobiega przywieraniu potraw i ogranicza wydzielanie podczas smażenia w wysokiej temperaturze szkodliwego dla zdrowia aluminium. Najwyższą jakością pochwalić mogą się patelnie wykonane z aluminium anodowanego. Doskonale rozprowadzają ciepło i są niezwykle wytrzymałe.

  • patelnia tytanowa – to stosunkowo nowe rozwiązanie na rynku, stąd jej wysoka cena. Charakteryzuje się ona dużą wytrzymałością i odpornością na zarysowania. Niweluje również możliwość przywierania smażonych potraw do dna.

Jaka patelnia najlepsza?

O wysokiej jakości i funkcjonalności patelni świadczy nie tylko materiał, z jakiego została wykonana, ale również to, czy została wyposażona w specjalną powłokę wewnętrzną. Z uwagi na rodzaj powłoki wyróżnić możemy modele takie jak:

 

patelnia
  • patelnia teflonowa – pokryta jest powłoką fluoro-polimerową(powłoką teflonową). Charakteryzuje się wysoką funkcjonalnością i doskonale chroni przed przywieraniem potraw. Niestety dosyć łatwo ją zarysować, dlatego w trakcie smażenia nie należy używać metalowych sztućców.

Wybierając odpowiedni model patelni teflonowej, warto zwrócić uwagę na grubość i ilość warstw teflonu. Trzy powłoki o łącznej grubości 40 mikronów to rozwiązanie optymalne, które pozwala nawet na zastosowanie przyborów wykonanych z metalu bez obaw o zarysowanie powierzchni.

Wystrzegać należy się jednak patelni niskiej jakości. Ich powłoka stanowi jedynie imitację teflonu. Jest szkodliwa, a rozpoznać można ją po tym, iż już po kilku zastosowaniach odchodzi od powierzchni patelni. Produkty wysokiej jakości oznaczone są na opakowaniu niebieskim znaczkiem z napisem „Teflon”, co świadczy o użyciu oryginalnej powłoki fluoro-polimerowej. Do najbardziej rozpowszechnionych produktów tego typu zalicza się między innymi patelnia Tefal.

  • patelnia ceramiczna – odznacza się coraz większą popularnością. Jej podstawową zaletą jest to, iż równomiernie się nagrzewa i powoli traci ciepło. Powłoka ceramiczna cechuje się wysokim stopniem śliskości, dzięki czemu smażone produkty nie przywierają. Przygotowane na niej produkty mają delikatny smak i bogaty aromat. Z tych względów znajduje ona uznanie wśród użytkowników na całym świecie.

Jaka patelnia ceramiczna?

Wybierając patelnie ceramiczną, należy zwrócić uwagę na to, czy jej producent gwarantuje odporność na przygotowywanie dań w wysokich temperaturach. Nie bez znaczenia jest również to, jak reaguje na gwałtowne zmiany temperatur. Musi być na nie odporna.

O jej funkcjonalności świadczy także odpowiednia gładkość powierzchni, która jest nie tylko łatwa w czyszczeniu, ale również nie straszna jest jej korozja chemiczna powstająca w wyniku stosowania chemicznych środków czyszczących.

Która patelnia jest lepsza teflonowa czy ceramiczna?

Podstawową wadą patelni teflonowych jest to, iż mogą być one szkodliwe dla zdrowia. Wydzielają bowiem rakotwórczy kwas PFOA. Chociaż jak wskazują producenci tego typu patelni, niebezpieczna substancja uaktywnia się dopiero, gdy temperatura smażenia osiąga 260 stopni, warto tego typu patelnie zastąpić ich ceramicznymi odpowiednikami.

Jest to tym bardziej zasadne, iż pomiędzy tymi dwoma patelniami nie ma widocznych różnic jeżeli chodzi o przywieranie potraw – obie są na to odporne. Co więcej, w przypadku patelni ceramicznej możliwe jest przygotowywanie potraw w temperaturze nawet 400 stopni, bez obaw o nasze zdrowie. Jest ona również odporna na zarysowania, dzięki czemu do mieszania dań możemy używać także metalowych akcesoriów.

 

patelnia
  • patelnia tytanowa – tym mianem określana jest nie tylko dobra patelnia całościowo wykonana z tytanu, ale również ta, do produkcji której użyte zostało inne tworzywo, a wyposażona została jedynie w powłokę tytanową. Tego typu produkty charakteryzują się dużą wytrzymałością oraz są odporne na zarysowania.

Wybierając patelnię tytanową powinniśmy się kierować zasadą: im grubsza jest powłoka, tym większą odporność na uszkodzenia mechaniczne wykazuje patelnia. Warto również zwrócić uwagę na to, czy powłoka tytanowa dodatkowo posiada pewne elementy ceramiki. Wówczas jej powierzchnia jest bardziej śliska, co wpływa na lepsze parametry nieprzywierania potraw.

  • patelnia granitowa – podobnie jak w przypadku patelni miedzianej, posiada ona walory estetyczne. Przeznaczona jest dla prawdziwych koneserów sztuki kulinarnej, dla których ważna jest nie tyko funkcjonalność sprzętu, ale również jego wygląd. Powłoka tego typu charakteryzuje się wysokim stopniem wytrzymałości oraz jest odporna na wysokie temperatury i zarysowania.

Na początek dobry wybór stanowi patelnia uniwersalna, która pozwala na przygotowywanie wielu różnorodnych potraw. Jednak wraz z rosnącymi umiejętnościami kulinarnymi przydatne będą specjalistyczne patelnie, które dostosowane są do określonych dań, dzięki czemu mają one niepowtarzalny smak i aromat.

  • jaka patelnia do naleśników – w tym wypadku najlepiej sprawdzi się model o niskich brzegach. Można na niej przygotować także omlet czy też racuchy. Z uwagi na to, że potrawy te smażymy zazwyczaj w temperaturze niżej niż 260 stopni, z powodzeniem można używać patelni pokrytej teflonem, pamiętając jednak o stonowaniu niemetalowych akcesoriów.
  • jaka patelnia do steków – do smażenia steków niezbędna jest naczynie nie wymagające zastosowania tłuszczu. W tym wypadku doskonale sprawdzi się patelnia grillowa. Umożliwia ona przygotowanie w zdrowy sposób także innych rodzajów mięs oraz ryb i warzyw. Wszystko za sprawą specjalnie wyprofilowanego dnia, przypominającego grillowy ruszt.

Jak patelnia grillowa będzie najlepsza?

 

patelnia

W tym przypadku doskonale sprawdzi się żeliwna patelnia przeznaczona do grillowania wyposażona w uchwyty z tego samego materiału. Wówczas będziemy mogli grillowane potrawy dodatkowo zapiekać w piekarniku. Patelnie tego typu są również łatwe w czyszczeniu, przez co resztki jedzenia można z nich bez problemu usunąć. Cechy te spełnia między innymi patelnia Ambition, Fiskars czy też Tefal.

Jaka patelnia do jajecznicy?

Patelnia do jajecznicy musi posiadać wysokie brzegi tak, aby podczas jej mieszania zawartość patelni nie wylewała się na kuchenkę. Optymalnym rozwiązaniem będzie wówczas patelnia ceramiczna, której odpowiedni stopień śliskości sprawi, że jajka nie będą przywierały.

Która patelnia najzdrowsza?

 

patelnia

Zdrowy tryb życia pozwala uniknąć wielu chorób. Coraz więcej osób stara się zatem zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nie będzie to jednak możliwe, jeśli nie ograniczymy spożywania potraw zawierających tłuszcz. Pojawia się zatem pytanie, jaka patelnia do smażenia bez tłuszczu będzie najlepsza?

Odpowiedź wydaje się prosta – grillowa. Nie możemy jednak zapomnieć, że nadaje się ona jedynie do przyrządzania kilku potraw i to tą samą metodą. Bez tłuszczu możemy smażyć również na patelni teflonowej, przy czym uważać musimy, aby temperatura przygotowywanych dań była niższa niż 260 stopni. W przeciwnym razie teflon zacznie emitować szkodliwe dla naszego zdrowia substancje.

Odpowiednia jest także patelnia z powłoką ceramiczną, która chroni potrawy przed przywieraniem, nawet jeśli smażymy je bez dodatku tłuszczu. Co więcej, niezależnie od temperatury, w jakiej smażymy potrawę, nie emituje ona toksycznych związków.

 

patelnia

Patelnia - jaki rozmiar?

Aby dostosować patelnię do naszego zapotrzebowania należy zwrócić uwagę na jej odpowiedni rozmiar. Jest on determinowany głównie ilością osób, dla których zazwyczaj przygotowujemy posiłki. Najbardziej popularne są patelnie o wymiarach 19 cm, 24 cm i 26 cm. Istnieją również naczynia mniejsze, na przykład o średnicy 12 cm – idealne do jajka sadzonego, a także większe - około 28 cm, które sprawdzą się podczas smażenia potraw dla całej rodziny.

Jaką patelnię wybrać - pozostałe czynniki wpływające na zakup

O jakości patelni przesądzają także inne parametry, takie jak: głębokość, ciężar, kształt, dodatkowe wyposażenie w postaci pokrywy i odpinanych uchwytów, ułatwiających przechowywanie czy też rozpoznawalność marki. Szczególną funkcjonalnością charakteryzuje się patelnia elektryczna, która nie wymaga posiadania kuchenki, co jest szczególnie przydatne w trakcie podróży. Wystarczy ją podłączyć do prądu i można się cieszyć pysznymi, samodzielnie przygotowanymi potrawami. W Polsce jednak rozwiązanie to wciąż nie cieszy się dużą popularnością.

Kategoria: Poradniki
Data: 27.09.2018
Social
5,0
1 ocena
1 komentarz
Moja ocena
Twój podpis zostanie zapamiętany i będzie wyświetlał się przy recenzjach, zapytaniach technicznych oraz komentarzach. Podpis możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach swojego konta.
Lista komentarzy jest pusta.