Udostępnij
Skomentuj

Pęseta kuchenna i szczypce – jak wybrać? Która będzie najlepsza?

Aby kuchnia była praktyczna, musi być zaopatrzona w odpowiedni sprzęt. Nie chodzi jednak tylko o urządzenia AGD, ale również szereg przyborów kuchennych, które ułatwiają przygotowywanie potraw. Zalicza się do nich między innymi pęsetę kuchenną i szczypce. Jak je wybrać?

Pęseta kucharska – jaka najlepsza?

Zarówno pęseta kuchenna, jak i szczypce służą do podobnych czynności kuchennych i ułatwiają przygotowywanie potraw. Okażą się niezbędne wszędzie tam, gdzie inne akcesoria, takie jak widelec, łyżka cedzakowa czy też łopatka, nie zdają egzaminu.

Za ich pomocą możemy nakładać sałatki oraz potrawy na bazie długiego makaronu. Są również niezbędne podczas serwowania mięs. Przydają się także podczas grilla – do delikatnego przewracania smażonych kiełbasek, warzyw i mięs, co pozwoli na zachowanie odpowiedniej struktury produktu.

Nabijane widelcem warzywa mogą bowiem się rozpaść, zaś mięso puści cenne soki, przez co będzie mniej soczyste, a tego na pewno chcemy uniknąć. Pęsety i szczypce kuchenne można również wykorzystać do przewracania potraw smażonych na patelni. Czasem wykorzystywane są również do mieszania dań. Mniejsze pęsety zaś możemy użyć do eliminowania z produktów skórek i kości podczas oczyszczania mięsa czy też dekorowania potraw.

Tak uniwersalnych narzędzi nie może zatem zabraknąć w naszej kuchni. Na co jednak zwrócić uwagę przy wyborze pęsety kuchennej. Przede wszystkim na:

  • materiał, z którego została wykonana – do produkcji pęset zwykle używa się stali nierdzewnej, drewna lub tworzyw sztucznych. Każdy z tych materiałów jest użyteczny na swój sposób. Pęsety ze stali nierdzewnej polecane są do przewracania potraw na grillu i patelni. Są trwałe, wytrzymałe i doskonale radzą sobie z wysokimi temperaturami.

    Jeżeli jednak na długo pozostawimy je w pobliżu źródła ciepła, nagrzeją się, co może być przyczyną bolesnych poparzeń. Co więcej, pęsety ze stali nierdzewnej mogą rysować powierzchnię niektórych garnków.

    Pęsety drewniane odznaczają się wysoką trwałością i wytrzymałością. Ich największym wrogiem jest jednak wilgoć. Dlatego po każdym umyciu należy wytrzeć pęsetę do sucha. Wówczas na pewno będzie nam służyła przez lata. Za ich pomocą możemy serwować mięsa. Ich zaletą jest to, iż nie rysują powierzchni.

    Z kolei do produkcji pęset z tworzyw sztucznych zwykle używa się plastiku, silikonu lub nylonu. Tego typu produkty są doskonałe do serwowania sałatek. Jeżeli chcemy wykorzystywać je do przewracania potraw na grillu lub patelni, koniecznie zadbajmy o to, aby wykonane one były z żaroodpornego silikonu lub nylonu. Przybory te cieszą się coraz większą popularnością, nie tylko przez wzgląd na niską cenę, ale również to, iż nie wpływają na smak potraw,

  • rozmiary pęsety – długa pęseta (powyżej 30 cm) będzie odpowiednia do przewracania potraw na grillu. Mała zaś przyda się podczas dekorowania potraw czy też w trakcie oczyszczania mięsa ze skórek i kości. Do przewracania potraw na patelni czy też serwowania mięs i sałatek w zupełności wystarczy pęseta o długości około 25 centymetrów.

Wybierając to narzędzie upewnijmy się, czy producent przewidział możliwość mycia go w zmywarce. Ważna jest również ergonomia pęsety i to, czy pewnie leży w dłoni oraz sprawnie i bez większych problemów chwyta potrawy.

Na rynku dostępne są również pęsety o zakrzywionej końcówce. Pozwala ona na precyzyjne chwytanie produktów, toteż jest szczególnie polecana do dekorowania potraw. Spotkać możemy się również ze specjalnymi pęsetami, na przykład do usuwania ości.

Szczypce kuchenne – które wybrać?

Szczypce kuchenne działają na tej samej zasadzie co pęseta, jednak zwykle mają większą grubość. Za ich pomocą z powodzeniem możemy przewracać na grillu lub patelni większe kawałki mięs i warzyw, a także serwować je. Sprawdzą się również podczas wyciągania pikli ze słoika

Podobnie jak w przypadku pęsety, wybierając szczypce kuchenne, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na materiał, z którego zostały wykonane. Na rynku znajdziemy:

  • szczypce kuchenne metalowe – cechują się wysoką jakością i są niezwykle trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz wysoką temperaturę. Jeżeli jednak zdecydujemy się tanie rozwiązanie, może ono przemycać do potraw metaliczny posmak, czego na pewno wolelibyśmy uniknąć.

    Używając szczypiec metalowych, musimy pamiętać o tym, aby nie pozostawiać ich w rozgrzanym garnku. Dosyć szybko się nagrzewają, co może skutkować bolesnymi poparzeniami. Czasem metalowe szczypce wyposażone są w silikonową lub nylonową rękojeść, co zwiększa komfort i bezpieczeństwo ich użytkowania,

  • szczypce kuchenne silikonowe – wykonane są z tworzywa sztucznego, dzięki czemu są lekkie, a zarazem wytrzymałe, a przy tym przystępne cenowo. Ich zaletą jest to, iż nie zmieniają smaku potraw. Są również łatwe w czyszczeniu – zazwyczaj można je myć w zmywarce. Odpowiednie wyprofilowanie sprawia, że wygodnie leżą w dłoni, a ich obsługa nie nastręcza żadnych trudności,
  • szczypce kuchenne drewniane – nie są aż tak popularne jak ich poprzednicy, co jednak nie jest związany z tym, iż są mniej praktyczne. Doskonale nadają się do serwowania potraw z grilla czy też nakładania sałatek. Są wytrzymałe i elegancko się prezentują.

    Pod wpływem wilgoci mogą jednak tworzyć się na nich nieestetyczne zabrudzenia. Z tego względu po każdym użyciu należy je wytrzeć do sucha.

Wybierając szczypce kuchenne, należy również zwrócić uwagę na ich przeznaczenie. Największą popularnością cieszą się oczywiście modele uniwersalne, gdyż za ich pomocą możemy wykonywać różne czynności kuchenne. Dostępne są jednak również bardziej wyspecjalizowane przybory, takie jak:

  • szczypce do owoców morza,
  • szczypce do ości,
  • szczypce do grillowania i smażenia,
  • szczypce do obracania,
  • szczypce do ryb,
  • szczypce do sałaty,
  • szczypce do serwowania dań makaronowych,
  • szczypce do ziół,
  • szczypce do szparagów,
  • szczypce do cukru,
  • szczypce z widelcem do serwowania przekąsek,
  • szczypce do wyjmowania torebek herbaty,
  • szczypce do wyjmowania potraw smażonych na głębokim tłuszczu,
  • szczypce do wyjmowania pikli,
  • szczypce do sałaty,
  • szczypce do usuwania szypułek z truskawek,
  • szczypce do lodu.

Na jakie produkty zwrócić uwagę

Powyższe produkty różnią się między sobą wielkością, materiałem użytym do produkcji, a także końcówką chwytającą. Na rynku znajdziemy także szczypce z wymiennymi nakładkami, co sprawia, iż są to narzędzia wielofunkcyjne.

Decydując się na zakup szczypiec kuchennych, warto również zwrócić uwagę na ich markę. Dużą popularnością cieszą się szczypce kuchenne Tefal. Mogą być one wykonane zarówno ze stali nierdzewnej, jak i nylonu. Są to rozwiązania trwałe, wytrzymałe oraz odporne na korozję czy też działanie kwasów.

Podobnymi właściwościami odznaczają się szczypce kuchenne Fiskars. Co więcej, są w pełni bezpieczne dla organizmu, gdyż nie zawierają BPA, ani ftalanów.

Podsumowując, oferta rynkowa szczypiec i pęset kuchennych jest bogata i zróżnicowana. To, na jaki model ostatecznie się zdecydujemy, zależy przede wszystkim od naszych potrzeb. Liczy się nie tylko optymalne dopasowanie przeznaczenia produktów, ale również materiał, z którego zostały wykonane. Zwróćmy uwagę także na to, czy dany model pewnie leży w dłoni.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)