Udostępnij
Skomentuj

Piec kominkowy - jak wybrać? Jaki najlepszy?

Jaki piec kominkowy wybrać, który wyróżnia się szerokim zastosowaniem. Na co zwracać uwagę podczas zakupu?

Co to jest piec kominkowy?

Ze względu na fakt, iż na rynku dominują modele wolnostojące, piec kominkowy często jest nazywany pieszczotliwie „kozą”. Standardowe rozwiązanie składa się z dwóch części: pieca oraz instalacji odprowadzającej spaliny. Warto podkreślić, iż palenisko jest zamknięte – najczęściej wyposażone jest ono w efektowne drzwiczki bądź otwory, a także miłą dla oka obudowę.

Piec kominkowy wykorzystywać możemy na wiele różnych sposobów. Najczęściej pełni on rolę uzupełnienia ogrzewania centralnego bądź sprawnej instalacji wprowadzającej do naszego domu miły klimat. Ponadto na rynku znaleźć można również wersje z wbudowanym piekarnikiem i płaszczem wodnym.

Zdecydowanie największą zaletą pieca kominkowego jest prostota jego montażu i mobilność.  Wystarczy bowiem przyłączyć go do przewodu kominowego i już możemy korzystać z jego możliwości. Co więcej, istnieje możliwość szybkiego jego przemieszczenia, jeżeli dysponujemy większą liczbą przewodów kominowych. Piece są bowiem stosunkowo lekkie. Poza tym, wyróżniają się estetycznym wyglądem i generują tanie ciepło.

Jak dobrać piec kominkowy?

Chcąc dysponować skutecznym, ładnym i wytrzymałym piecem kominkowym, musimy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Pierwszą z nich będzie materiał, z którego wykonywany jest piec. Możliwości mamy dwie:

  • piec kominkowy żeliwny – charakteryzuje się przede wszystkim grubymi ścianami, co zwiększa jego właściwości akumulacyjne. Po rozpaleniu i zagaszeniu ognia, ciepło w dalszym ciągu jest przez piec utrzymywane – jest ono intensywne i bardzo dobrze rozchodzi się po pomieszczeniu. Pozwala nam to nieco zaoszczędzić na materiale opałowym. Tego typu piece bardzo dobrze sprawdzą się również podczas gotowania potraw. Piec żeliwny może odprowadzać spaliny zarówno od tyłu, jak i z góry czy z boku,
  • piec kominkowy stalowy – pierwszą jego wadą są cienkie ściany, co sprawia, że ciepło przestaje być generowane tuż po zagaszeniu paleniska. Z drugiej strony, jego konstrukcja jest przez to dużo lżejsza, a sam piec szybciej i mocniej się nagrzewa. Akumulację możemy natomiast zwiększyć poprzez obudowanie go kaflami z kamienia. Na rynku obecne są modele pieców stalowych, które umożliwiają również gotowanie.

Jaki piec kominkowy wybrać?

Po podjęciu decyzji o materiale, z którego nasz piecyk powinien być wykonany, przyszła pora na przyjrzenie się najważniejszym parametrom tych urządzeń oraz elementom wyposażenia, które ułatwią nam korzystanie z nich. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę?

MOC. Im jest większa, tym większą powierzchnie możemy ogrzać. Istotne jest więc jej dobranie do kubatury wybranego pomieszczenia. Kubaturą określamy wartość, jaką uzyskuje się po pomnożeniu powierzchni przez wysokość. Jeżeli więc dysponujemy pokojem o powierzchni 10 m2 i wysokość 2,5 m, kubatura wyniesie 25 m3. Przyjmuje się, że 1 kW mocy pieca kominkowego (w przypadku nowej izolacji) jest w stanie efektywnie ogrzać właśnie 25 m3. W przypadku powierzchni 50 m2 i wysokości 3 metrów, otrzymamy kubaturę równą 150 m3. W takim przypadku będziemy potrzebowali pieca o mocy co najmniej 6 kW. Na szczęście na rynku dostępne są piece o bardzo zróżnicowanej mocy, dlatego bez problemu znajdziemy piec kominkowy 8 kW, 12 kW, 14 kW, a nawet mocniejszy.

RODZAJ OPAŁU. Biorąc pod uwagę to, czym możemy palić, wymienia się:

  • piec kominkowy na węgiel i drewno,
  • piec kominkowy na pellet.

SPRAWNOŚĆ SPALANIA. Określa, jak dużo ciepła piec będzie w stanie uzyskać z określonej dawki opału. Sprawność podawana jest w procentach i wynieść może od około 60% do nawet 90%.

CZAS SPALANIA. Czyli na ile wystarczy nam jedna dawka opału. Jeżeli piec będzie dla nas głównym źródłem ciepła, powinien on spalać opał co najmniej 7 godzin. Na rynku bez problemu znajdziemy piece z czasem spalania powyżej 10 godzin.

SPOSÓB DOSTARCZANIA OPAŁU. Możliwości mamy wiele. Spora liczba pieców wyposażona jest we frontowe, oszklone drzwi, poprzez które wrzucamy opał. Zdecydować możemy się również na modele z klapami górnymi bądź bocznymi.

REGULACJA MOCY. Dobrej jakości piece posiadają w swojej budowie tak zwane szybry lub przepustnice, za pomocą których jesteśmy w stanie ustawić siłę płomienia i temperaturę. Niektóre modele zawierają również regulatory wlotu powietrza bądź termostat, który możemy w sposób dowolny zaprogramować. Ostatnie rozwiązanie związane jest jednak z koniecznością poniesienia dodatkowych kosztów.

USUWANIE POPIOŁU. Warto zakupić piec kominkowy, który będzie posiadał oddzielny, wyciągany pojemnik na popiół. Zdecydowanie ułatwi nam to jego usuwanie. Niektóre pojemniki posiadają także specjalną, szczelną pokrywę, dzięki której będziemy mieć pewność, że nasze pomieszczenie nie zostanie zabrudzone.

DODATKOWE WYPOSAŻENIE. Szczególnie warty zakupu jest piec kominkowy z piekarnikiem, który wykorzystamy między innymi do tworzenia wypieków. Piec może być wyposażony również w specjalne półeczki do podgrzewania potraw. Dobrym rozwiązaniem okaże się też pojemnik na opał, szczotka do usuwania osadów oraz szczypce.

EKOLOGICZNOŚĆ.  Mowa o poważnej redukcji emitowanych do atmosfery spalin, którą nowoczesne piece osiągają poprzez zastosowania metody wtórnego spalania (spalane są również cząsteczki znajdujące się w dymie) bądź katalizatora, który pozwala spalić wszystkie gazy i szkodliwe cząsteczki.

WYLOT SPALIN. Musi zostać dostosowany do średnicy przewodu kominowego.

Piec kominkowy z dolotem powietrza – dolot powietrza jest istotny wtedy, gdy piec kominkowy pobiera powietrze z wnętrza domu. W takiej sytuacji należy zapewnić dopływ świeżego powietrza, tak aby piec pracował w sposób odpowiedni, a mieszkańcy czuli się komfortowo. Proces ten realizowany jest za pomocą specjalny rur, które powinny zostać skierowane na zewnątrz budynku. Pamiętajmy jednak o tym, aby wlot umieścić w miejscu, z którego nie będą zasysane zanieczyszczenia (np. z ruchliwej ulicy).

Piec kominkowy z płaszczem wodnym – dzięki wyposażeniu pieca w płaszcz, będziemy mogli wykorzystać go do zasilania instalacji centralnego ogrzewania. Za pomocą pieca ogrzejemy wodę, doprowadzimy ciepło do grzejników i systemu ogrzewania podłogowego, a także zaoszczędzimy pieniądze na rachunkach za ogrzewanie.

Piec kominkowy – jaki komin?

Pamiętać należy o tym, że nie do każdego przewodu kominowego możemy podłączyć piec. Najważniejsze są jego wymiary. Średnica powinna oscylować co najmniej w granicach 15 centymetrów, a wysokość musi przekraczać granicę 4 metrów. Istotny jest również materiał, z jakiego został wykonany. Ma być on odporny na wysokie temperatury oraz wpływ wilgoci – ponadto komin musi być szczelny i charakteryzować się odpowiednią izolacją cieplną.

Jeżeli nasz komin nie nadaje się do podłączenia z piecem kominkowym, możemy zamontować na jego powierzchni specjalny wkład kwasoodporny. Dzięki niemu komin zyska właściwości pozwalające na eksploatację pieca opalanego drewnem.

Co pod piec kominowy?

Obszar bezpośrednio pod piecem i wokół niego jest istotny ze względu na kwestie bezpieczeństwa. Postawienie go na nieodpowiednim materiale może bowiem skutkować stopieniem podłogi bądź pożarem.

Wszystko to sprawia, że najlepiej zdecydować się na materiały niepalne – wskazać można kamień i terakotę. Muszą one zostać położone pod piecem i na obszarze około pół metra wokół niego. Będzie to dostateczna gwarancja bezpieczeństwa.

Jak obudować piec kominkowy?

Poza wszelkimi parametrami funkcjonalnymi pieca, istotny jest również jego wygląd, który powinien komponować się z naszych wnętrzem. Chcąc uzyskać miły dla oka efekt, możemy zdecydować się na jego obudowanie, zwłaszcza że nasze możliwości w tym względzie są naprawdę szerokie. Stworzyć można miedzy innymi piec kominkowy kaflowy, ozdobiony ceramiką czy też wyłożony estetycznym kamieniem. Istnieje także możliwość formowania różnych kształtów pieca.

Pracę nad tworzenie obudowy należy rozpocząć od przygotowania stelaża. W tym celu należy do ściany, sufitu i boków pieca zamontować profile (mogą zostać wykonane z drewna). Następnie musimy wykonać izolację ściany – najczęściej w tym celu wykorzystywana jest wełna mineralna. Kolejnym krokiem będzie montaż płyt kartono-gipsowych do stelaża. Za ich pomocą obudujemy piec. Same płyty również powinny zostać zaizolowane. Następnie przystąpić do montażu wykończenia – wykonanego z kamienia, ceramiki, kafli lub innego rodzaju materiału.

Piec kominkowy – cena

Ostateczny koszt zakupu pieca uzależniony jest od jego wielkości i możliwości grzewczych. Najprostsze piece zakupimy już za kilkaset złotych – będą one jednak w stanie ogrzać naprawdę małą powierzchnię. Chcąc dysponować piecem wydajnym, należy nastawić się na wydatek powyżej 1000 złotych. Na rynku dostępne są oczywiście modele dużo droższe, których cena wynosi kilka, a nawet kilkanaście tysięcy złotych.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Specjalista Morele | 22:14
Cześć!
Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy lub nazwę miejscowości.
Kod pocztowy możesz zmienić klikając w ikonę lokalizacji
Poznaj czas dostawy

Jeśli chcesz poznać czasy dostawy dopasowane do Twojej lokalizacji, wprowadź kod pocztowy rozwijając menu “Więcej”.