Udostępnij
Skomentuj

Płyn do naczyń - jak wybrać? Jaki najlepszy?

Płyn do mycia naczyń to jeden z tych detergentów, których używamy na co dzień. Pozwala z łatwością usunąć zabrudzenia i resztki jedzenia z garnków, talerzy oraz sztućców. Czym zatem należy się kierować podczas jego zakupu, aby osiągnąć zadawalające rezultaty w postaci czystych i lśniących naczyń?

Jaki płyn do mycia naczyń?

Dostępne na rynku detergenty stanowią asortyment niezwykle zróżnicowany. Dostosować je możemy zarówno do naszych możliwości finansowych, jak i preferencji zapachowych czy też kolorystycznych. Ważnymi parametrami są również:

  • stężenie i rodzaj substancji czyszczących,
  • sposób dozowania,
  • rodzaj opakowania,
  • bezpieczeństwo stosowania.

Detergenty tego typu posiadają wiele zastosowań. Nie tylko usuwają zabrudzenia, tłuszczu i resztki jedzenia z naczyń, garnków oraz sztućców. Mogą również posłużyć do czyszczenia plam na ubraniach, mycia podłóg w kuchni i łazience, usuwania zabrudzeń z mebli ogrodowych, czyszczenia biżuterii, a nawet sprawdzą się podczas prania ręcznego.

Dobry jakościowo płyn do mycia naczyń, który sprosta wszystkim powyższym zastosowaniom, powinien:

  • mieć postać koncentratu – wówczas stężenie substancji aktywnych jest wyższe niż w przypadku płynów zagęszczonych, przez co są one wydajniejsze. Do usunięcia nawet trudnych zabrudzeń wystarczy parę kropel detergentu. Jego stosowanie jest również korzystniejsze dla środowiska naturalnego, głównie z uwagi na fakt, że dzięki lepszej wydajności mniej pustych opakowań trafia do kosza.

Płyny zagęszczone zawierają, jak sama nazwa wskazuje, środki zagęszczające, które sprawiają, że uzyskują one określoną konsystencję. Nie mają jednak żadnego wpływu na wydajność i skuteczność zmywania. Z tego względu lepiej wybierać koncentraty – starczają na dłużej, a przy tym przyspieszają i ułatwiają cały proces mycia naczyń.

Informacji na temat tego, czy dany preparat jest koncentratem, czy został jedynie zagęszczony, powinniśmy szukać na opakowaniu. Podczas zakupu pamiętać musimy także o tym, że koncentraty bywają droższe, aniżeli ich zagęszczone odpowiedniki.

  • zawierać w składzie środki powierzchniowo czynne – zmniejszają one napięcie powierzchniowe wody. Dzięki temu bez trudu rozpływa się ona po powierzchni naczyń, z łatwością wnikając w brud i go usuwając. Do związków tych należą między innymi oksyetylenowane alkohole tłuszczowe i zazwyczaj występują w stężeniu od 5 do 15 proc.
  • być bezpieczny dla rąk – chociaż płyny do mycia naczyń zawierają środki chemiczne o silnym działaniu, nie powinny wywierać negatywnego wpływu na skórę dłoni i paznokcie. W składzie takiego detergentu muszą się znaleźć gliceryna lub lanolina. Posiadają one bowiem właściwości ochronne. Dla zwiększenia bezpieczeństwa rąk podczas zmywania naczyń warto używać gumowych rękawic.

Płyny do mycia naczyń są drażniące dla oczu. Dlatego jeśli detergent dostanie się do nich, należy natychmiast przemyć je pod bieżącą wodą, a w razie problemów ze wzrokiem skonsultować się z lekarzem.

  • nie pozostawiać zacieków na naczyniach wykonanych ze szkła – możliwe jest to dzięki polimerom, regulującym lepkość oraz krzemianom, fosforanom oraz cytrynianom, które zmniejszają twardość wody.
  • być bezpieczny dla ekosystemu – czyli łatwo biodegradowalny oraz neutralny wobec środowiska naturalnego. Tego rodzaju sformułowanie znajduje się na wielu opakowaniach płynów do mycia naczyń i może okazać się, że jest to jedynie chwyt reklamowy.

Jeśli ochrona przyrody jest dla nas ważna, powinniśmy stosować płyn do naczyń ekologiczny, który posiada odpowiedni certyfikat. Jest on w 100 proc. biodegradowalny i zawiera substancje bezpieczne dla środowiska oraz naszej skóry. Zazwyczaj sprzedaje się go w większych butelkach, przez co mniej pustych opakowań trafia do śmieci.

  • mieć odpowiednie opakowanie – powinno ono przede wszystkim ułatwiać aplikowanie środka w taki sposób, aby jego dozowana ilość odpowiadała zabrudzeniom. Małe opakowania są bardziej poręczne, jednak szybciej się zużywają, przez co są mniej ekologiczne.

Warto zatem pozostawić jedną, zużytą butelkę o niewielkich rozmiarach, a następnie kupić płyn do naczyń 5l i przelewać go do bardziej poręcznego opakowania. Jest to rozwiązanie ekologiczne, a także ekonomiczne, gdyż zakup dużej butelki, z uwagi na atrakcyjną cenę, bardziej się opłaca. Niezależnie od wielkości opakowania powinno ono być przeznaczone do recyklingu.

Ponadto, dobrym rozwiązaniem jest tak zwany korek niekapek. Dzięki odpowiednio skonstruowanej zakrętce zyskamy pewność, że nawet jeśli butelka się przewróci, jej zawartość nie wyleje się.

Jaki płyn do naczyń nie uczula?

Z uwagi na fakt, iż płyny do mycia naczyń muszą usunąć trudne zabrudzenia, w swym składzie zawierają silne detergenty chemiczne. Mogą one nie tylko podrażniać nasze oczy, wysuszać skórę dłoni czy też osłabiać kondycję paznokci, ale również wywoływać silne reakcje alergiczne, niezależnie od stężenia znajdującego się w nich alergenu. Uczulać może nawet lanolina, której podstawowym zadaniem jest ochrona dłoni.

W sytuacji gdy uczulają nas zapachy, należy wybierać płyny bezzapachowe. Nie zawierają one substancji, takich jak na przykład aloes, których zadaniem jest uatrakcyjnienie aromatu płynu. Jeśli jesteśmy uczuleni na konkretną substancję, musimy kupować płyny jej pozbawione.

Nie jest to zadanie łatwe, dlatego dobrym rozwiązaniem dla wszystkich alergików jest stosowanie ekologicznych płynów do mycia naczyń, które są pozbawione substancji uczulających. Co więcej, możemy również zastąpić tradycyjne detergenty specyfikami przygotowanymi w domu. Wówczas zazwyczaj musimy zaopatrzyć się w takie produkty jak płatki mydlane, ocet, soda oczyszczona, orzechy ekologiczne czy też cytryna. Na ich bazie można stworzyć naturalne, a zarazem skuteczne płyny do mycia naczyń.

Jaki odczyn ma płyn do mycia naczyń?

Płyny do mycia naczyń mają odczyn kwaśny. Z tego względu nie powinno się ich stosować do mycia garnków wykonanych z delikatnych emalii i innych powierzchni, charakteryzujących się wrażliwością na kwasy. Również i drewniane deski oraz sztućce nie mogą być czyszczone za pomocą tradycyjnych detergentów, gdyż prowadzi to do ich szybszego niszczenia.

Niektórzy producenci oferują płyny do mycia naczyń, które posiadają odczyn pH zbliżony do skóry dłoni. Taki produkt z łatwością usuwa wszelkiego rodzaju zabrudzenia, a przy tym jest bezpieczny dla naszych rąk.

Płyn do naczyń – jaki najlepszy?

Płyn do mycia naczyń powinien nie tylko dobrze się pienić, usuwać tłuszcz i zabrudzenia czy też regulować twardość wody, ale przede wszystkim musu być bezpieczny dla użytkujących go osób. Czasem lepiej zrezygnować z jego właściwości czyszczących na rzecz krótszego składu chemicznego.

Jeśli jednak nie jesteśmy alergikami i zmywamy naczynia w rękawiczkach, możemy sobie pozwolić na nieco ostrzejsze środki, pamiętając jednocześnie o tym, aby naczynia zostały dokładnie spłukane z resztek detergentu. Dzięki temu nie będziemy się obawiać, że szkodliwe substancje dostaną się do naszego pożywienia.

Płyn do naczyń – jaki producent?

Z uwagi na szeroki asortyment płynów do mycia naczyń, każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie, nawet jeśli dany produkt musi sprostać takim wymaganiom jak antyalergiczność. Wśród najbardziej popularnych i najchętniej stosowanych płynów do mycia naczyń wyróżnić należy: Fairy, Pur, Ludwik, Cussons, czy też Gold Drop.

Wiele osób decyduje się także na wybór niemarkowych płynów polecanych przez supermarkety. Jest to dobre rozwiązanie o ile są to koncentraty, a nie płyny zagęszczone. Z tego względu warto uważnie czytać etykiety, aby nie przepłacić.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)