Udostępnij
Skomentuj

Praska do ciasta – jaką kupić? Czym kierować się podczas zakupu?

Praski do ciast mogą przybierać najróżniejsze formy. Wszystkie jednak posiadają jedną cechę – mają ułatwić przygotowanie domowych makaronów, ciastek, pizzy czy też pierogów. Jaką praskę do ciasta kupić? Czym kierować się podczas zakupu?

Co to jest praska do ciasta?

Maszynka do ciasta zwana też praską, służy do przygotowywania w domu odpowiedniego kształtu i grubości ciasta na pizzę, na ciastka czy też na pierogi. Może przybierać ona różne formy – małego pistoletu służącego do wyciskania ciastek o ciekawych kształtach, prostej wałkownicy do ciasta na pizzę, pierogi i makaronu oraz profesjonalnej prasy do ciasta. Niezależnie od rodzajów maszynek, ich zadanie jest jednakowe – w łatwy sposób przygotować kształt i grubość ciasta, aby można było zrobić z niego coś pysznego do jedzenia. Ręczne wałkowanie ciasta albo formowanie ciasteczek bywa męczące, a efekt końcowy nie zawsze odpowiada początkowym założeniom. Dzięki praskom do ciast w łatwy sposób – bez zbędnego wysiłku, można uzyskać oczekiwany efekt.

Rodzaje maszynek do ciasta

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów prasek do ciast. Przede wszystkim różnią się one przeznaczeniem – jedne będą służyły do wyciskania ciastek o określonych wzorach, inne do przygotowania domowego makaronu, a jeszcze inne do wałkowania ciasta na pizzę. W związku z tym, że każda z nich musi poradzić sobie z innym typem ciasta, różnią się one również wielkością i materiałami, z jakich są wykonane. Do najpopularniejszych typów maszynek do ciasta zaliczają się:

  • Praska do ciasta/dekorator – proste urządzenie do wyciskania ciasteczek o fantazyjnych kształtach. Tego typu praski mają niewielkie rozmiary i kształtem przypominają szprycę do ozdabiania tortów. Najczęściej dzięki wymiennym końcówkom, łączą w sobie dwie funkcje – praski do ciasteczek i dekoratora. Wykonane są one z wysokiej jakości stali nierdzewnej, aluminium, a także z plastiku. W zestawie z maszynką znajdują się zarówno krążki wyciskające (nawet 20 wzorów!), jak i końcówki do dekoracji.
  • Elektryczna maszynka do ciastek – zarówno wyglądem, jak i funkcjonalnością przypomina wyżej opisaną praskę. Różnica pomiędzy tymi dwoma akcesoriami polega na tym, że elektryczna maszynka do ciastek nie wymaga użycia siły, aby otrzymać ciastka o idealnym kształcie. Wszystko odbywa się poprzez napełnienie maszynki i wciśnięcie odpowiedniego przycisku.
  • Uniwersalna praska do ciasta – służy do przygotowywania w domu makaronu passatelli, pączków, klusek ziemniaczanych czy też churros. Z wyglądu przypomina dekorator do ciast, wyposażona jest jednak w korbkę, a nie przycisk do tłoku. Tego typu praski do ciast wykonane są z wysokiej jakości tworzywa sztucznego.
  • Maszynka do makaronu – zbudowana jest z korbki, uchwytu mocującego do stołu oraz przystawek do różnych rodzajów makaronów. W zależności od użytych wycinarek, za jej pomocą można przygotować: zwykły makaron typu nitki, spaghetti, ravioli, lasagne, a także rozwałkować ciasto na pierogi. Maszynka do makaronu dostępna jest także w wersji elektrycznej. Tego typu urządzenia nie wymagają ręcznego wyrabiania ciasta – wszystkie składniki umieszcza się w misie maszynki, wybiera określony program (rodzaj makaronu) i uruchamia urządzenie.
  • Wałkownica do ciasta – należy do grupy bardziej profesjonalnych narzędzi kuchennych. Jest to urządzenie elektryczne służące do rozwałkowywania zimnego ciasta do pizzy, makaronu lub na pierogi. Wyposażona jest w długie wałki, posiada możliwość regulacji grubości i średnicy ciasta. Wałkownice do ciast wykonane są najczęściej z wysokiej jakości stali nierdzewnej, gwarantującej najwyższy komfort pracy i funkcjonalność przez wiele lat.
  • Prasa do ciasta do pizzy – jest to urządzenie używane w pizzeriach i innych lokalach gastronomicznych. Stanowi ona w pełni profesjonalne elektryczne narzędzie, które pozwala przygotować idealne surowe podkłady do pizzy o określonej grubości.

Jak używać praski do ciasta?

Do zastosowań domowych najczęściej wybierane są proste praski do ciast – zarówno ręczne, jak i elektryczne oraz maszynki do makaronu. Przy pomocy tych urządzeń można uzyskać ciasteczka o regularnych kształtach i idealnie rozwałkowane ciasto do makaronu, pierogów oraz do pizzy. Zasada działania ręcznych prasek do ciasta jest niezwykle prosta. W pierwszej kolejności należy założyć odpowiedni krążek wyciskający, napełnić maszynkę ciastem i przy pomocy tłoka wyciskać ciastka. W praskach elektrycznych zamiast ręcznie przyciskać tłok, wystarczy nacisnąć przycisk uruchamiający urządzenie i cieszyć się uroczymi ciastkami o idealnych kształtach.

Nie bardziej skomplikowane jest również działanie maszynki do makaronu. W jej przypadku w pierwszej kolejności należy rozwałkować ciasto na odpowiednią grubość, następnie zamocować odpowiednią wycinarkę do makaronu i przepuścić ciasto przez maszynkę. Zarówno wałkowanie ciasta, jak i wycinanie makaronu odbywa się poprzez obracanie korbką.

Czym kierować się podczas zakupu praski do ciasta?

Przymierzając się do zakupu praski do ciasta należy odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Przede wszystkim:

  • Do czego będzie używana praska? Jeśli urządzenie będzie używane jedynie w domu – do wyrobu ciastek, przygotowywania klusek i pączków lub rozwałkowywania ciasta na pizzę, do makaronu lub do pierogów, trzeba pomyśleć nad trzema urządzeniami – praską do wyciskania ciastek, uniwersalną praską do ciasta oraz prostą maszynką do makaronu. Do bardziej profesjonalnych zastosowań – wyrobu pierogów, makaronu albo pizzy na sprzedaż, lepiej sprawdzi się urządzenie elektryczne, które znacznie ułatwi pracę.
  • Jak często będzie używana praska? Ręczna praska do wyciskania ciastek sprawdzi się, jeśli będą one przygotowywane sporadycznie. Przy codziennym pieczeniu domowych ciasteczek, lepiej wyposażyć się w elektryczną maszynkę do ciastek. Podobnie rzecz wygląda w przypadku ciasta na pizzę, do makaronu i na pierogi. Częste przygotowywanie tego rodzaju ciast będzie męczące z użyciem zwykłej maszynki do makaronu.
  • Jaki budżet przewidziany jest na zakup praski do ciasta? Koszt prostych prasek do ciasta oraz maszynki do makaronu to wydatek rzędu niecałych 100 zł, z kolei bardziej profesjonalne urządzenia kosztują znacznie więcej. Za wałkownicę do ciasta trzeba zapłacić kilka tysięcy złotych, natomiast za elektryczną prasę do ciasta do pizzy nawet kilkanaście.

Wiedząc już, jaki typ praski do ciasta wybrać, można przystąpić do analizy dostępnych na rynku produktów. Najważniejszymi elementami, na które należy zwrócić uwagę kupując maszynkę do ciasta są:

  • materiał, z jakiego wykonane jest urządzenie,
  • jakość jego wykonania,
  • akcesoria znajdujące się w zestawie,
  • cena

Praski do ciast stanowią jedne z ciekawszych akcesoriów kuchennych. Za ich pomocą można przygotować domowy makron, pierogi, pizzę albo urocze ciasteczka. W zależności od rodzaju praski będą to mniej lub bardziej profesjonalne urządzenia – niezależnie od tego, ich głównym zadaniem jest ułatwienie przygotowywania posiłków w domu lub w lokalu gastronomicznym.

 

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)