Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/przybory-niezbedne-do-gotowania-i-pieczenia-co-powinno-sie-znalezc-w-kazdej-kuchni/7481/ 2017-02-28 09:53:58.000000

Przybory niezbędne do gotowania i pieczenia - co powinno się znaleźć w każdej kuchni?

Przygotowywanie potraw stanie się wygodniejsze, jeśli będziemy posiadać niezbędne akcesoria, które ułatwią pieczenie i gotowanie. Niektóre z nich nadają się do użytku codziennego, inne zaś są pożytecznymi gadżetami, z których będziemy korzystać tylko sporadycznie. Jakie przybory kuchenne muszą koniecznie znaleźć się w naszej kuchni?

O funkcjonalności kuchni nie przesądzają jedynie jej wymiary, ale przede wszystkim akcesoria, które się w niej znajdują. Stanowią one duże ułatwienie podczas pieczenia i gotowania, przyspieszają cały proces przygotowywania i nakładania posiłków, a przy tym zabezpieczają nas przed poparzeniem.

W każdej kuchni powinny się znaleźć:

  • sztućce do sałat – w skład zestawu wchodzi zazwyczaj łyżka oraz widelec, które w porównaniu ze standardowymi sztućcami tego typu mają dłuższy trzonek i szersze brzegi. Dzięki temu nałożenie solidnej porcji sałatki za jednym razem nie sprawia żadnych problemów. Gdybyśmy w tym celu używali sztućców pochodzących z zastawy stołowej, musielibyśmy kilkukrotnie powtórzyć czynność, zanim na naszym talerzu znalazłaby się odpowiednia porcja.

Ich specjalna konstrukcja umożliwia nakładanie nawet półpłynnych sałatek. Sztućce te ułatwiają serwowanie potraw. W niektórych przypadkach bowiem odpowiednie porcjowanie sałatki, z uwagi na znajdujące się w niej składniki, jest trudne, a sztućce te po sprawiają, że jest to po prostu wygodniejsze.

Z uwagi na dłuższy trzonek, nie musimy obawiać się, że łyżka lub widelec zatopią się w misce, co w przypadku standardowych sztućców często się zdarza. Warto zatem posiadać tego typu przybory w swojej kuchni.

Powinny one być wykonane z solidnych materiałów, takich jak:

  • drewno – to wybór optymalny. Takie sztućce do sałat pięknie się prezentują, a przy tym są solidne, wytrzymałe i odporne na działanie wysokich i niskich temperatur. Spośród szeregu możliwości, wybrać możemy sztućce wykonane z drewna egzotycznego – bambusa, akacji czy też teaku. Będą się one pięknie prezentować na naszym stole.
  • metal – chociaż charakteryzuje się dużą trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne, może w kontakcie z żywnością powodować jej metaliczny posmak, zwłaszcza jeśli do przygotowania dania użyjemy sałat zielonych, typu pekińska, lodowa, rzymska.

Decydując się na to rozwiązanie, powinniśmy wybrać produkty, do których wykonania użyto stali nierdzewnej. Nie tylko będą one odporne na korozję, ale również nie pozostawią na sałatce metalicznego posmaku. Ich atutem jest również to, że nie wchłaniają aromatów z potraw, z czym mamy do czynienia w przypadku sztućców drewnianych.

  • plastik – ich podstawowym atutem jest szeroka gama kolorystyczna oraz bogactwo kształtów, dzięki czemu stanowią niepowtarzalną ozdobę każdego stołu. Posiadają również walory użytkowe – są łatwe w czyszczeniu i nie wchłaniają zapachów.

Plastikowe sztućce do sałatek gorszej jakości w wyniku uszkodzenia mechanicznego lub wysokiej temperatury mogą wydzielać szkodliwy dla zdrowia bisfenol A. Dlatego lepiej wybierać nieco droższe produkty.

  • silikon – to alternatywa dla sztućców plastikowych, sprawdza się zarówno w niskich, jak i wysokich temperaturach i nie wydziela szkodliwych związków. Jeśli wybierzemy sprawdzonego producenta, sztućce powinny posiadać certyfikat, który zezwala na kontakt z żywnością. Zyskujemy wówczas gwarancję bezpieczeństwa.

Dodatkowym atutem tego tworzywa jest to, że nie wpływa ono w żaden sposób na smak i aromat przygotowywanych posiłków. Sztućce silikonowe nie przywierają do ścian i dna naczyń, ani do jedzenia. Są wytrzymałe, jednak podczas ich czyszczenia warto zrezygnować z używania szorstkich gąbek, gdyż można je zarysować.

  • łyżki cedzakowe – są przydatnym narzędziem do odcedzania pierogów, klusek, uszek, a nawet makaronu. Wyposażone zostały w długi trzonek oraz sito, ułatwiające pozbycie się nadmiaru wody z gotowanych produktów.

Jeśli będą wykonane z materiału odpornego na działanie wysokich temperatur, mogą posłużyć do odcedzania smażonych potraw z oleju lub innego rodzaju tłuszczów. W takim wypadku lepiej sprawdzi się łyżka cedzakowa z siatką, aniżeli z sitem.

Różne rozmiary akcesoriów tego typu umożliwiają wybór opcji najbardziej dostosowanej do naszych potrzeb. Uniwersalne rozwiązanie stanowi łyżka cedzakowa wykonana ze stali nierdzewnej. Charakteryzuje się ona odpornością na działanie wysokich temperatur oraz dużą wytrzymałością.

Wybierając tego typu produkty, warto szukać tych wykonanych w technologii monobloku. Wówczas łyżka pozbawiona jest jakichkolwiek zagięć i spawów, co ułatwia jej czyszczenie. Trzonek zaś powinien być wyposażony w zagiętą końcówkę, umożliwiającą zawieszenie przyboru, na przykład na krawędzi okapu lub specjalnie przystosowanym w tym celu wieszaku.

  • chochle – stanowią podstawowe wyposażenie kuchni, przystosowane do głębokich naczyń. Dzięki długiemu trzonkowi ułatwiają nakładanie zup, sosów oraz kremów. Są przydatne także do porcjowania odpowiedniej ilości ciasta na naleśniki czy też gofry.

Z uwagi na ich różnorodne zastosowanie możemy mieć kilka chochli o różnych rozmiarach i kształtach, które dedykowane są określonym potrawom. Innym rozwiązaniem jest posiadania kilku chochel uniwersalnych, które będziemy stosować niezależnie od rodzaju dania.

Podobnie jak w przypadku łyżek cedzakowych, najczęściej stosowanymi chochlami są te wykonane ze stali nierdzewnej. Jeśli jednak mamy garnki wyposażone w powłokę teflonową, podczas mieszania i nakładania potraw metalowymi chochlami musimy uważać, aby nie zarysować powierzchni naczynia. Wówczas dobrym rozwiązaniem są produkty z tworzyw sztucznych. W tym wypadku jednak należy pamiętać o tym, aby były one odporne na działanie wysokich temperatur.

  • łyżki – nie może obejść się bez nich żadna kuchnia. Służą do mieszania potraw i ich nakładania, a także do dozowania, na przykład przypraw i ziół. Dzięki różnorodności materiałów, z jakich są wykonane, możemy dostosować je do naszych potrzeb.

Drewniane łyżki pięknie się prezentują i są niezwykle praktycznie. Nie można ich jednak myć w zmywarce. Nie wiele osób zdaje sobie sprawę także z tego, że czyszczenie ich za pomocą wody i detergentów chemicznych sprawia, że szybciej niszczeją. Jeśli więc chcemy, aby służyły nam przez lata, musimy je odpowiednio pielęgnować.

Z powyższych względów wiele osób decyduje się na łyżki z innych materiałów. Te wykonane ze stali nierdzewnej charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, jednak mogą przyczynić się do porysowania powierzchni garnków. Trzeba ich zatem ostrożnie używać. Z kolei łyżki wykonane z tworzyw sztucznych mogą ulec zniszczeniu w wysokich temperaturach, przy okazji psując smak całego dania. Warto więc zaopatrzyć się w różnorodne akcesoria, dopasowane do rodzaju garnków i patelni, jakie posiadamy. 

Do tworzenia ciast i deserów doskonałym rozwiązaniem będzie łyżka wyposażona w wagę. Ułatwia ona odmierzenie potrzebnych ilość produktów, dzięki czemu nie musimy ich przesypywać na wagę kuchenną. Jest to niezwykle wygodne rozwiązanie, które w znaczący sposób przyspiesza przygotowywanie potraw.

  • szczypce – mogą z powodzeniem zastąpić sztućce do nakładania sałat. Zazwyczaj występują w postaci dwóch łyżek lub widelców złączonych ze sobą. Łyżki mają specjalne dziurki, które pozwalają na odsączenie nadmiaru płynu. Istnieją również specjalistyczne szczypce do spaghetti i skorupiaków, które ułatwiają porcjowanie długich nitek makaronu oraz usunięcie pancerza lub skorupy z owoców morza.
  • szpatuły – służą do mieszania i nakładania potraw. W kuchni dobrze sprawdzą się te wykonane z drewna i teflonu. Metalowe mogą bowiem porysować powierzchnię garnków. Dobrym i trwałym rozwiązaniem będzie szpatułka silikonowa. Musimy jednak sprawdzić, czy wybrany przez nas produkt jest odporny na działanie wysokich temperatur.
  • trzepaczka do piany – posłuży nie tylko do szybkiego i łatwego ubijania piany, ale również mieszania potraw, zwłaszcza jeśli chcemy je zagęścić mąką lub dodać do nich nieco śmietany. Składa się z dwóch części – ubijaka, który wykonany jest ze stali nierdzewnej, silikonu bądź teflonu oraz trzonka.

Wybierając określony produkt, warto sprawdzić, czy jego uchwyt dobrze leży w dłoni. Dzięki temu sprawniej i wygodniej ubijemy pianę, a trzeba powiedzieć, że jest to zajęcie czasochłonne. Można je jednak ułatwić, decydując się na trzepaczkę elektryczną. Jest ona nieco cięższa niż ta standardowa, jednak w trakcie pracy nie męczymy się tak bardzo.

  • pędzelek z ruchomą głowicą – niezbędny do przygotowywania wszelkiego rodzaju mięs. Umożliwia ich dokładne pokrycie marynatą lub tłuszczem w trakcie pieczenia. Doskonałym rozwiązaniem jest ten wykonany z silikonu. Jego włókna z łatwością dotrą nawet do trudno dostępnych miejsc, a przy tym pod wpływem wysokiej temperatury nie spalą się.
  • podstawki pod garnki – postawienie ciepłych garnków na stole lub blacie kuchennym może doprowadzić do ich zniszczenia. Wówczas utworzą się na nich nieestetyczne koła trudne lub nawet niemożliwe do usunięcia. Rozwiązaniem tego problemu jest zakup odpowiednich podstawek. Mogą być one wykonane ze stali nierdzewnej, drewna, a nawet tworzyw sztucznych. To, na jakie się zdecydujemy zależy od naszych preferencji.

Wybór odpowiednich akcesoriów jest trudny, głównie z uwagi na bogaty asortyment oraz różnorodne funkcje, jakie pełnią. Jedno jest pewne. Ułatwiają one przygotowywanie posiłków oraz ich estetyczne serwowanie. Z tych względów stanowią niezbędne wyposażenie każdej kuchni.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni