Udostępnij
Skomentuj

Ranking noży kuchennych. TOP 10 najlepszych.

Dobre noże kuchenne to najcenniejszy skarb w kuchni. Wie o tym każdy, kto choć raz chciał pokroić cienkie jak bibułka plasterki pomidora albo wyfiletować rybę. Dobry nóż kuchenny potrafi skrócić czas pracy w kuchni nawet o 30 procent. To nie lada oszczędność zważywszy, że prace z nożem w ręku wykonuje się w kuchni w zasadzie codziennie. Jak zatem wybrać dobry nóż, na co zwracać uwagę i które noże powinny obowiązkowo znaleźć się w szufladzie.

Rodzaje noży, które naprawdę się przydają

Swego czasu utarł się schemat, że dobry nóż to taki, którym można zrobić wszystko. W zasadzie jest to klasyczny mit, ale z ziarenkiem prawdy. Mitem jest stwierdzenie, że nie warto inwestować w kilka dobrych ostrzy kuchennych, bo jedno całkowicie wystarczy. No chyba, że całe życie przygotowujemy jedną potrawę i do tego składa się ona wyłącznie z warzyw posiekanych w kostkę. W każdym innym przypadku potrzebujemy kilku noży do ogarnięcia całego kuchennego galimatiasu.

Najważniejszą rolę do odegrania ma nóż kuchenny szefa kuchni. Charakteryzuje się on masywnym ostrzem o długości do 20 cm zwężającym się intensywnie ku wierzchołkowi. Jest to nóż ciężki, dobrze trzyma się go w dłoni i wykonuje precyzyjne ale szybkie ruchy. Takim narzędziem pokroimy surowe warzywa w kostkę i plasterki, mięso do gulaszu, posiekamy orzechy i zioła oraz – na upartego – wyfiletujemy rybę. Poleca się go osobom wykonującym różnorodne prace kuchenne w dużej ilości.

Nóż do chleba to najbardziej charakterystyczny typ ostrza. Ma długie ostrze o stałej grubości i mocne ząbki przypominające piłę. Dzięki nim właśnie precyzyjnie kroi chrupiąca skórkę i nie zgniata miękkiego miąższu. Nie mniej istotny jest nóż do warzyw – mały i lekki nożyk o średniej długości ostrza –służy do obierania, wykrawania i od biedy do pocięcia z grubsza twardych warzyw i owoców. W żelaznym zestawie warto posiadać także nóż do mięsa i wędlin. To długi cienki i lekko elastyczny nóż którym da się ukroić cienkie plastry mięsa bądź wędliny. W kuchni można spotkać jeszcze wiele innych typów ostrzy, między innymi nóż do pomidorów, nóż do sera nóż do steków. Jednak mając w bazie 2-3 porządne ostrza, można spokojnie pominąć ten arsenał.

Dobry nóż kuchenny – czyli jaki?

Dobry nóż kuchenny powinien leżeć w dłoni bezpiecznie i stabilnie, umożliwiać precyzyjne ruchy i zabezpieczać przed skaleczeniem. Nie oznacza to bynajmniej, że musi być mały i lekki. Przeciwnie – precyzję pracy zapewnia bowiem nóż kuchenny 30 cm, gdzie minimum 3/5 stanowi ostrze. Rączka musi mieć antypoślizgową powierzchnię. Solidne drewno, guma czy kauczuk a nawet metal dobrze przywiera do mokrych i czasem lekko przetłuszczonej dłoni.

Najważniejsza część noża, czyli jego ostrze – powinno być masywne i wykonane z materiału odpornego na ścieranie i pękanie. Najlepiej sprawdza się nóż kuchenny ze stali węglowej, która gwarantuje niezawodność ostrza na długie miesiące. Wprawnym dłoniom poleca się tradycyjny nóż kuchenny japoński, który spełnia rolę podobną jak klasyczny nóż kuchenny uniwersalny. Tutaj ostrze jest kute ręcznie w taki sposób, by zachować jego ostrość na bardzo długo.

Poniższe zestawienie noży kuchennych dostępnych w naszym sklepie pozwoli skompletować bazowe ostrza, dzięki którym praca w kuchni będzie nie tylko bezpieczniejsza i szybsza, ale stanie się przyjemnością.

Udostępnij
5,0
3 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)